用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 國民教育, 大家點睇?
go

國民教育, 大家點睇?   [複製鏈接]

果本所謂中國模式既手冊咁核人, 想問下各家長點睇?

另外想問下到底呢科駛唔駛考試? 上edb個site話學校可以做assessment, 即係點?
夾硬將d錯既野叫個小朋友去記, 真係想死!!!
   2    0    0    0

引用:果本所謂中國模式既手冊咁核人,+想問下各家

原帖由 xo883 於 12-07-10 發表
果本所謂中國模式既手冊咁核人, 想問下各家長點睇?

另外想問下到底呢科駛唔駛考試? 上edb個site話學校可以 ...
夾硬將d錯既野叫個小朋友去記, 真係想死!!!

都唔知教個仔愛國定愛黨好,
愛黨果d飛黃騰達, 愛國果d一係保外就醫一係去左秦城.......

而家d泛民議員話反對設立呢科, 唔知仲有無得爭取

無眼睇

不知所謂!嗰本咁嘅教科書害死學生!唔客觀!盲目吹捧!

我日日都同呀仔呀女上緊啦! 李旺陽, 64, 71回歸時的大陣丈....

政府出果D真係算把啦...

仲用左禁多銭投資係本野到、離譜!!! 有無得遊行亞?? 以前英国殖民地的時候、好似不覚被迫要愛英国BOR. 但自自然然愛英国的人都好多。 我想内地政府的SELF ESTEEM都係好低、要人地成日唱国歌、揮国旗、先感受到愛。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

國民教育辦得太好, 尤其那本《中國模式》簡直完美 !  當我小朋友看電視有關《中國模式》的新聞, 「中國政治體制,以民為本,推行的是社會主義民主政治」他第一個反應是, 「點解反轉來說呢?」我知道那本《中國模式》確能引發思考, 國民教育成功了 !

Snakemama    發表於 12-7-18 18:17

回覆:國民教育, 大家點睇?

果然係洗腦教育! 令人想起「毛主席語錄」年代!

簽名被屏蔽

號召各師生9月3日一齊攪罷課,睇佢點收科!!!
董見wow朝代就攪完通識(仲亂亂地)、而家曾任權朝代又攪國民教育。
涼振鷹朝代不如硬背"毛語錄"。
每代特首都為大陸做D嘢,都唔知佢地前世係唔係比民革同大躍進整死!
D細路真惨????

kkk3316 發表於 12-7-13 18:52
號召各師生9月3日一齊攪罷課,睇佢點收科!!!
董見wow朝代就攪完通識(仲亂亂地)、而家曾任權朝代又攪國民 ...

其実有無可能又遊行下、希望政府諮詢時間可以長D,先推行、後検討、本末倒致!!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

毒害小朋友的毒物!頂得住,夾硬將舊屎,讚美成好香好靚好正就有運行啦。
扭曲晒是非和價值觀!:;pppp::;pppp::;pppp:

yinglongma    發表於 12-8-2 09:59

強逼洗腦
最慘系學生!
唔讀沒高分
讀的好又扭曲是非和價值觀,無嗮言論自由
BB - 12月29日 - 重6.9磅. :-P  :-P :-)  :-)

要考咩 ?  唔係卦!
好的一本反面校材.  真係好毒.

要評核/考試嗎?
洗腦,啲仔女變晒紅衛兵。衰過驚97!
考慮移民!

yinglongma  有同感, 想移民  發表於 12-8-2 09:59

"我們把小孩帶來這個世界,有責任教導他們明辨是非。面對
謊言和歪理,一定要反抗。只要堅持下去,我們一定能帶來
改變。(《國民教育﹕家長可以做什麼?》,《明報》,2
012.07.15) "

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151046778594842&set=a.10150963020054842.410435.219367904841&type=1&theater

回覆:cornelius 的帖子

這是家長的挑戰。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:要考咩+?++唔係卦!好的一本反面校材.++真係

原帖由 DiamondHill 於 12-07-17 發表
要考咩 ?  唔係卦!
好的一本反面校材.  真係好毒.
校方要在不同階段對學生進行評估的,不是上完堂就算。唯該科不在入公開考試學科之列。

DiamondHill  OMG.....平時教育兒女都咁吃力, 仲要批改思想.  發表於 12-7-18 09:59
Yanamami  肥左洗唔洗留班先?  發表於 12-7-17 23:02
‹ 上一主題|下一主題