用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 train亞仔朗誦比賽, 私人一對一還是出外參加機構朗誦課 ...
樓主: dragonball0301
go

train亞仔朗誦比賽, 私人一對一還是出外參加機構朗誦課程好?

MSBOY 發表於 12-7-12 13:43
朋友同我講過同一番說話呀......
呀仔又正係K1....又係最近先玩比賽, 都有D收獲, K2都會kEEP住, 睇下佢有 ...

無錯, 到K2, 你就見到女仔係幾咁勁, 好多K1表現平平既女仔, K2可以勁得好緊要, 男仔叻既真係唔多, 女仔就好多!
到K2, 一定要領略咩叫感情, 我仔都係K1暑假先開始識...佢話佢係上堂見到一個好勁既小學姐姐(佢個centre係混齡上)就開始知道了...
所以有d人介意大細混埋一齊上堂, 我就唔介意, 反而覺得咁先比亞仔見識到小學既水準, 會進步得仲快! 當然前提係亞仔好鐘意朗誦, 因為佢話上堂時如果唔係佢唸都會睇人唸...上其他班, 得閒時就會喺度玩或傾計...

喵媽 發表於 12-7-12 13:48
無錯, 到K2, 你就見到女仔係幾咁勁, 好多K1表現平平既女仔, K2可以勁得好緊要, 男仔叻既真係唔多, 女仔就 ...

咁你仔仔好叻喎~~

同小學混齡上真係唔錯WOR...不過我仔係單對單, 要靠老師既講解同呀仔既領悟~~

MSBOY 發表於 12-7-12 13:53
咁你仔仔好叻喎~~

同小學混齡上真係唔錯WOR...不過我仔係單對單, 要靠老師既講解同呀仔既領悟~~

其實多數都係只幼稚園生一齊上, 有時亞仔掉堂or小學生掉堂先混到, 不過我覺得睇多d高水準既進步會大d同快d!
單對單既好處, 就係老師可以捉隻捉隻字教, 對音準幫助好大!
不過我仔唔鐘意單對單, 佢話要人同學先開心, 而且單對單好貴呢!

我都同意同儕觀摩呢一點...不過我就唔到D小組時間, 唯有單對單, 同埋彈性大些, 可以自由調動時間.

我仔上緊又唔係太貴喎, $150半小時.

喵媽  150半小時我覺得平wor!  發表於 12-7-12 15:49

喵媽  150半小時我覺得平wor!  發表於 27 分鐘前

yes, so I think I am really lucky

醒目開學勳章 王國長老

哎呀無辦法啦, 女仔係不嬲語言天份好d, 不過小學分男女, 無所謂了

我識教個女點去表達, 點表情, 但我pth完全唔掂好在學校老師每年都有demo可以download, 發音就靠佢自己黎了

出年升中, 唔知佢仲陪唔陪我顛呢可? 樓上講得岩, 年級越高, 要求越高, 舊年小六, 評判出黎俾comment, 已經話expect學生係識將一句分幾節, 各自用適當既音律去表達了, 而且高年班既誦材, 總無3,4歲咁straight forward, 有時要掌握都唔易架

Charlotte_mom 發表於 12-7-12 16:52
哎呀無辦法啦, 女仔係不嬲語言天份好d, 不過小學分男女, 無所謂了

我識教個女點去表達, 點表情,  ...

係呀, 校際比賽男女分開其實係啱架, 男仔真係冇得同女仔比!

就咁聽demo都可以勝出比賽, 你女既普通話一定係好, 我依家成日都聽唔出亞仔話我讀既音同佢讀既音有咩分別...唯有信佢咋!!

我見d高小既誦才, 成課書咁長, 要背都唔少時間, 仲要一字不錯又唸得好, 真係唔易! 所以朗誦看似簡單, 接觸過就知不是人人可以朗得好! 我同亞仔講, k3比少d賽玩多d, 佢居然話唔好...唔知佢真係咁鐘意定玩作對, 因為佢呢期興同你唱反調!

你地好呀!我都係住沙田區想比仔仔學這活動,你們可以pm這些詳細資料比我嗎?謝謝你們

回覆:ian630 的帖子

回覆:Briana0133 的帖子

Can u introduce your tutor to me?

回覆:LuLuciaMa 的帖子

我仔仔11歲,都想搵人train佢英詩朗誦,請問有無好介紹?(家住北區)

回覆:喵媽 的帖子

Hello請問荃灣邊間呢?謝謝

請問可以俾D 資料呀???

回復 Charlotte_mom 的帖子

想問有無推介那一間學PTH 朗誦,

回復 喵媽 的帖子

喵媽, 可不可以send 朗誦資料比我.  Many thanks!

回覆:train亞仔朗誦比賽, 私人一對一還是出外參加機構朗誦課程好?

我大仔由native 教英詩,單對單,有音韻、節奏、表情教,每首詩的每一句都有音樂同/圖畫配合(因老師的太太是香港鋼琴家和畫畫好叻), 比賽前有朗誦會/recital練膽,我覚得好好,仔仔同老師幾click。如要details,請pm我啦。

回復 FrancesGraceCon 的帖子

please send me details. thanks.

回復 喵媽 的帖子

喵媽, 可以pm朗誦老師資料比我嗎?  Many thanks!

回復 FrancesGraceCon 的帖子

Pls. PM me the contact information, thx!