用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 氣炸!果然德育比語言能力重要!!
go

氣炸!果然德育比語言能力重要!!

今早帶女兒坐巴士上學。由於人多,有兩位小朋友(約五歲和七歲)由母親帶著沒位子坐,弟弟一直時中時英地吵著雙腳很累要坐,哥哥也是一臉不爽。當我還在想如何讓一個位給弟弟(我也拿著三大袋東西),小女輕聲哼歌仔,哥哥即時拋出一句:「咪嘈呀!」 我頓時停下讓位的思緒望了一下哥哥,他的母親也立即打完場說幾句客套話。小女不知情況繼續輕哼幾句 (真係唔大聲的,一定比平時在車上講電話的人細聲,平時小女大聲吵到別人我都會即時提醒佢),之後那個怨聲連連的弟弟突然說:「收聲啦!」嘩!!氣炸的我怒目盯著那無禮貌的小孩,他竟也是不怕地繼續碎碎唸,說我只聽得明中文聽唔明英文之類,一派目中無人的樣子!! 我一直唔出聲係因為不想和小孩子計較,直到因為那句「收聲啦」真的太過份才作反應,這便被視為聽不明英文,可見那兩子必是家中霸王!
說得滿口流利英語但卻是粗言和侮辱別人的說話,簡直可悲!

因此選校時為小女選的都是著重德育的學校,這個方針果然是對的!

同意 ~

回覆:flopsybunnies 的帖子

如果係我起碼比我鬧足佢十分鐘,得早前係遊樂埸有個小朋友六歲到坐係滑梯到,因為坐在好內,我小明友好想玩,我叫佢借比我小朋友玩佢竟然啤住我唔旭,好似想大我咁,我忍唔住好似機關槍鬧佢,連佢呀媽走過來我同佢呀媽投訴,我要佢呀媽知道佢呀仔係外人心中係一個怎樣的人。

引用:今早帶女兒坐巴士上學。由於人多,有兩位小

原帖由 flopsybunnies 於 12-07-09 發表
今早帶女兒坐巴士上學。由於人多,有兩位小朋友(約五歲和七歲)由母親帶著沒位子坐,弟弟一直時中時英地吵著 ...
完全同意。我決不想教出一個品行差但成績好的女兒。前幾天路過一間kg,抱着囡囡望一吓露天操場,有兩個小妹妹(大約k1 or k2)就行埋黎,大聲話:「唔俾睇!走啦!」,面上表情都惡惡地。嚇得我即走。之後我兩夫婦就決心將德育放在首位,學業次之,全心睇一些教養書,希望教好囡囡。

kawai120  so bad the girls bor  發表於 12-7-14 11:11

有怎樣的父母,就有怎樣的孩子,學校只是輔助.

kawai120  true  發表於 12-7-14 11:11
ii_hkp  agree  發表於 12-7-10 10:16
weiweibb  Totally agree!  發表於 12-7-9 20:08

讚成樓主說德育重要!而家叻人唔少,個個細路都聰明!但就唔係個個EQ好同做人態度好!德育教育做得好,相信對將來人生嘅價值比知識更重要!睇見而家d高官就知!若無誠信,連特首都坐唔穩!

flopsybunnies    發表於 12-7-10 13:55

如果有小惡霸想蝦我的小朋友,我當然吳會就範,一定要攞番個公道。

不過其他時候就無謂幫人教仔啦,佢地的衰行為都係父母教或者縱出來。

我認為問題出於家長而並非學校

ekhc    發表於 12-8-17 23:00
MamaRabbit  同意  發表於 12-7-10 17:20
cowcow826  同意 ~  發表於 12-7-10 12:04
ii_hkp  agree  發表於 12-7-10 10:17
elmostoney  同意. 家長太多將個波拋比學校, 要知學校物野人都有, 都係靠家長教小朋友.  發表於 12-7-9 17:45

引用:我認為問題出於家長而並非學校

原帖由 marcuscyrus 於 12-07-09 發表
我認為問題出於家長而並非學校
另次又嘔心,個日去荃灣海濱公園玩,見兩個小朋友用氣熗射樹上雀仔,我向管理員投訴,個管理員當然走去訓示佢地,我老公仲話乜d大人放假都唔倍小朋友玩,咁樣無人教好容易學壞,點知我地回頭一看,當個管理員走開後,開頭遠處看熱鬧女人走埋去幫兩小朋友執野

flopsybunnies   這個簡直係經典!!!  發表於 12-7-10 12:51

flopsybunnies 的帖子

老人家話"三歲定八十", 我覺得真係好啱, 小朋友就黎三歲, 我漸漸覺得她已經有自己的主意,如果唔趁早教好她, 恐怕之後越大越難改變

絶對同意.  無品學歷好叻都無用

大家知唔知出名德育好的學校, 唔係講幾句教下小朋友要有禮咁簡單, 而係深層次咁由思想上薰陶學生要愛己愛人, 發自內心. 而且揀得呢類幼稚園的家長, 家庭教育對德育咁重視, 都唔會放任小朋友唔教, 所以校內朋輩都係純良友愛的多.

反而學術, 街外大把補習班幫到你.

flopsybunnies    發表於 12-7-10 13:56
119ching  agree....  發表於 12-7-10 00:16

回覆:w_y 的帖子

絕對同意,又唔可以將德育推哂係家長到!如果咁簡單,全部幼稚園請幾個外籍人內地人香港人攪店哂兩問三語就得啦!求其搵d人係門口早晨byby就得啦。我覺得幼兒教育亦係高深另類教育,點樣另佢思考真諦。好似我以前小一時,學校班主任起碼花一半時間,不斷和我們討論對與錯,成日圍圈座講人生到理!無論做錯做對都不斷借機會訓示每一個小朋友,妳估而家學校有幾多個老師做到?而家好多幼稚園剩係標榜有幾多課外活動,一星期有幾多英文,有機多一條龍興趣班,呢d問題直得大家討論。

人有無品係社會文明既指標,所以德育永遠比個人學術重要。
比著我會用英文好有禮貌問個亞媽佢D仔成日自言自語係唔係有D咩問題,話聽唔明佢D仔講咩,係唔係對腳都唔方便,如果唔方便可以讓個位比佢D仔坐,再用英文教女要讓坐給有需要的人。佢D仔一定會話想坐,就睇個亞媽會唔會知衰叫你唔晒讓比個仔坐。亞媽唔知衰的話。。。面人地比假自己掉。
唔好幫人教仔,個亞媽可能鬧返你。
唔好勞氣鬧人,為D咁既人破壞你高貴大方型像唔值得!

或者咁講,我並非否定學校在德育教育這方面的影響,但樓主這個case的情況,孩子的品德出問題,我相信不是"因為他選了一間重英文但不重德育的學校",兩位孩子的母親,眼見自己的孩子作出如此行為仍沒有作出適當的教導,其實間接鼓勵這些行為變本加厲,所以我才作出"問題出於家長而並非學校"的推測,德育培訓得從小推行,學校/家長/朋輩都有一定的影響力

ii_hkp  agree  發表於 12-7-10 10:22

回覆:氣炸!果然德育比語言能力重要!!

可能我睇嘢比較負面,唔知有冇偏激咗。父母若不用心教小朋友品德,我覺得直頭是害了個小朋友。若小朋友大個學壞咗因父母縱容及沒有禁止佢小時候的一些差行為,父母應負大部份責任。

所以父母真不易為,比普通打一份工更要心機。

醒目開學勳章

從來做父母都不容易呀...

大家加油啦.