用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kakagilbert
go

91網  

引用:今年都好多小朋友派黃耀南....+

原帖由 littlecar 於 12-07-08 發表
今年都好多小朋友派黃耀南....

真係非常多, 我識很多派到龍岡耀南的小朋友....

winnie@pooh 的帖子

我第一系一胡..二梁小...三沙胡....明年要再保守...

引用:Quote:原帖由+tszwaima+於+12-07-08+發表派

原帖由 littletongtong 於 12-07-08 發表
agree and 唔好以為好易叩到,as 上黎EK 報料,大多數係成功
see ... 報料既全部係一缐,

引用:Quote:原帖由+littlecar+於+12-07-08+發表

原帖由 winnie@pooh 於 12-07-08 發表
真係非常多, 我識d派到龍岡耀南的小朋友, 全部都叩到其他小學, 走晒。希望佢地有足夠小朋友開班啦.... 佢個 ...
似乎會hurt 到好多派去果間又冇你咁叻叩到一線小學既mummy

littlecar 發表於 12-7-8 19:41
我第一系一胡..二梁小...三沙胡....明年要再保守...
今年, 梁小, 沙胡好似要選第一志願先可以穩入, 你都咪話唔驚..

mr1963 的帖子

我有去註冊...了解過黄小...又吾系好差...不過佢地重視活動教學...鼓勵閱讀....但學校暫時資料有点剛剛夠既感覺....家長要花点时间再為小朋友跟上主流進度...否則上中學小朋友会追得辛苦....

winnie@pooh 的帖子

今年系突然多左好多小朋友...預計吾到....明年的家長要再保守...我小朋友無名幼...無獎狀....平时只系參加不同球類活動...行山....露營....再加培養閱讀....真系睇好多書...但能否在面試有好表現...真系靠運氣....同找到合適小學

littlecar 發表於 12-7-8 21:11
今年系突然多左好多小朋友...預計吾到....明年的家長要再保守...我小朋友無名幼...無獎狀....平时只系參加 ...
我發覺"閱讀興趣", 絕對係叩門加分項目. 小學都非常喜歡小朋友鐘意閱讀.

引用:今年系突然多左好多小朋友...預計吾到....

原帖由 littlecar 於 12-07-08 發表
今年系突然多左好多小朋友...預計吾到....明年的家長要再保守...我小朋友無名幼...無獎狀....平时只系參加 ...
我不是明年,是再後幾年的89區準小一家長,真不知到時要保守到點樣,投哂降。

引用:Quote:原帖由+littlecar+於+12-07-08+發表

原帖由 winnietingting 於 12-07-08 發表
我不是明年,是再後幾年的89區準小一家長,真不知到時要保守到點樣,投哂降。

...
agree!
出91 又末必會易D。
but 馬鞍山一缐既小學 又好似同沙田二缐頭既小學差唔多。(從升中派位成積來比較)

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+12-07-08+

原帖由 mr1963 於 12-07-08 發表
agree!
出91 又末必會易D。
but 馬鞍山一缐既小學 又好似同沙田二缐頭既小學差唔多。(從升中派位成積來比 ...
我從升到band 1英中比率中,看到89區馬主和馬循與91區朱小/一胡兩間差不多,大家都大約50%。

但當然比不上一呂/沙呂/培基。

回覆:91網

其實91有好多放第二志願都可以穩入的好學校, 如主風, 蕭小, 沙循, 田小, 沙崇...

都不是太悲觀的

引用:Quote:原帖由+mr1963+於+12-07-08+發表agre

原帖由 winnietingting 於 12-07-08 發表
我從升到band 1英中比率中,看到89區馬主和馬循與91區朱小/一胡兩間差不多,大家都大約50%。

但當然比不 ...
馬主派位係比較好

甘馬循又如何,我家住91,叩入馬循和幾間91網小學,最後連第二志願梁小也放棄,入馬循,選擇也不知是否正路。

引用:甘馬循又如何,我家住91,叩入馬循和幾間91

原帖由 msquare 於 12-07-08 發表
甘馬循又如何,我家住91,叩入馬循和幾間91網小學,最後連第二志願梁小也放棄,入馬循,選擇也不知是否正路 ...
馬主selling pt 係成積,馬循sell 活動,成個馬鞍山至top 係this two.
ps 你既小朋友好叻,叩到咁多間。真羡慕你。
從成積出発,你可看每間小學升中派,再compare 佢係band 1abc, 2abc 3abc,
你就可估到該校有幾多band 1 students.

引用:Quote:原帖由+msquare+於+12-07-08+發表甘

原帖由 mr1963 於 12-07-08 發表
馬主selling pt 係成積,馬循sell 活動,成個馬鞍山至top 係this two.
ps 你既小朋友好叻,叩到咁多間。真 ...
活動教學(打漏左)

...
我都覺得好無奈••••我兩個細路,一個金豬一個09年(09年出生人口過八萬人)出世•••如果家姐入唔到細佬都唔知點算

tammy0419  我和你一樣呀。。。。。煩惱中  發表於 12-7-18 12:52

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+12-07-08+

原帖由 kakagilbert 於 12-07-09 發表
我都覺得好無奈••••我兩個細路,一個金豬一個09年(09年出生人口過八萬人)出世•••如果家姐入唔到細 ...
明哂,因為我都係。that is why I did not play 直資game. however, 小朋友派得唔好,我就超級後悔冇玩直資/ 私校。(I invested a lot in international kindergarten , so 有D唔甘心...........)

Mr1963 你派了邊間,現在決定讀那一間?

mr1963 的帖子

mr1963 音樂椅未停...再寫信到心儀小學...祝你早日有好消息....每一位家長都盡力俾最好既俾小朋友...你之前既努力吾会白費架..^^