用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kakagilbert
go

91網   [複製鏈接]

引用:Quote:winnie@pooh+發表於+12-7-7+12:14+一

原帖由 mr1963 於 12-07-07 發表
有私校backup,可以進取D,博大抽獎好彩抽到一線,再唔係可以多張入場券叩一呂或沙呂(1-1-1-),一胡培基今年唔 ...
like

Quote:winnie@pooh+發表於+12-7-7+12:14+一

原帖由 mr1963 於 12-07-07 發表
有私校backup,可以進取D,博大抽獎好彩抽到一線,再唔係可以多張入場券叩一呂或沙呂(1-1-1-),一胡培基今年唔 ...
睇嚟原先放第二可穩入的學校要放第一先穩入了……差一兩年個形勢差咁遠…

可能要放三線小學係第二先穩入

如果想増加沙呂小叩門成功機會,父母是但一位必須要是全職家長,而且願意全力承擔教導小朋友的責任!(at least 你要令學校相信你會有這樣的意識!)

回覆:angeemama 的帖子

Totally agreed.  
這區確是越來越難玩,今年看見許多人也是一面天堂、一面地獄,大多是選擇龍頭學校的家長。就算填表不是太進取,也跌得很後。個人覺得叩這些學校還是不要抱太大的期望,除了孩子本身要smart,家庭的全力support更是重要,畢竟不是每個家庭也能afford得起time &resources 的demand。

回覆:91網

Agree!

派得唔好真係好慘架! 當你要去叩門時, 小朋友同大人都好大壓力, 大部份學校都係得幾個位去爭, 除非真係好有信心啦, 否則換來失望........

tszwaima 的帖子

絕對是很大壓力....幸好小兒有幸最後叩入一胡...好感謝校長有欣賞童真的心....

引用:絕對是很大壓力....幸好小兒有幸最後叩入一

原帖由 littlecar 於 12-07-08 發表
絕對是很大壓力....幸好小兒有幸最後叩入一胡...好感謝校長有欣賞童真的心....

...
好想知你係唔係1-1-1排一胡?

引用:派得唔好真係好慘架!+當你要去叩門時,+小朋

原帖由 tszwaima 於 12-07-08 發表
派得唔好真係好慘架! 當你要去叩門時, 小朋友同大人都好大壓力, 大部份學校都係得幾個位去爭, 除非真係好有 ...
agree and 唔好以為好易叩到,as 上黎EK 報料,大多數係成功

winnie@pooh 的帖子

是111...一直都喜歡一胡..

littlecar 發表於 12-7-8 09:22
是111...一直都喜歡一胡..
其實, 佢表面人人叩都有得in, 實質背後只收1-1-1學生....

没有人知道實質答案...可能8个叩門位只預1-2個位不是111的...

引用:Quote:littlecar+發表於+12-7-8+09:22+是11

原帖由 winnie@pooh 於 12-07-08 發表
其實, 佢表面人人叩都有得in, 實質背後只收1-1-1學生....
今年聽校長講係揀佢地第一會有分加,好似係佔30分定30%,(可能1-1-1各10分),係咪雙職父母唔影響叩門機會, 全部16個叩門位,因為唔想影響到D學校被殺校之類,只會收一半,所以只會收8個。當然呢8個可能真係分比公開叩門既人,其他位陰謀論D諗多數係留比D關係人士,今年都in過培基,校長都話有16個位,但唔會收晒,即係收15個

回覆:91網

分享下大家派邊間,最後叩到邊間。
我91網,派沙崇,最後叩入馬循。

msquare 的帖子

我派黃耀南...叩入一胡...馬循也是好學校...

我派龍岡耀南, 叩入一呂, 仲有兩間二線.

請問小朋友係讀邊間幼稚園呢?有學其他課外活動嗎?

引用:請問小朋友係讀邊間幼稚園呢?有學其他課外

原帖由 kakagilbert 於 12-07-08 發表
我都想問,可否pm我,謝謝。

今年都好多小朋友派黃耀南....

引用:請問小朋友係讀邊間幼稚園呢?有學其他課外

原帖由 kakagilbert 於 12-07-08 發表

真心話, 千其唔好抱有一絲希望去叩門, 反而填表時, 第二, 第三志願放一d必入穩陣又過到自己的學校, 方為上策。

呢d風頭小學, 幾百個小朋友叩門面試爭8個位... 我估一半已俾左有關係人仕, 剩低約4個位, 你諗一下就知道, 機會有幾微...

講返我小朋友, 幼稚園算出名, 大概參加過六種課外活動, 都係d standard 野...

‹ 上一主題|下一主題