用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 為我地小朋友爭取交通津貼$2優惠
go

為我地小朋友爭取交通津貼$2優惠 [複製鏈接]

各位家長  :

有關特區推出殘疾人士乘搭港鐵可享$2優惠,但可借只限12歲以上既殘疾人士, 我地小朋友如果有申請傷殘津貼的話是否可以同樣可以享有呢d福利呢? 因為遲d會包括4間巴士公司.

詳情可參考下列資料:
http://www.lwb.gov.hk/fare_concession/index_c.html#s4

我亦打電話去勞工及福利局查詢有關小朋友是否可享有以上優惠,回覆暫時未有打算推出小童優惠.
現我打算想發起一項簽名運動,要求當局要比我地既小朋友同樣可享有呢d福利.

0    0    0    0
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG

1 kapo Lam  
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG

回覆:為我地小朋友爭取交通津貼$2優惠

Nicole Lau

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

kapopooh 發表於 12-7-5 12:26
我地小朋友如果有申請傷殘津貼的話是否可以同樣可以享有呢d福利呢?
有人喺BK嗰邊講, 大仔自傾, 細女ADHD
醫生都唔批殘津

連殘津都未有, 點敢再奢望

fatpam  煩吓佢可能會有  發表於 12-7-6 03:19

回復 kapopooh 的帖子

Already rejected by MTR!PK
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

支持, 應該小朋友都有

係啦, 有d 小朋友行動不便果d, 都應該可以申請囉

回復 anhemama 的帖子

我都打過電話去MTR問佢地話12歲以下係無得申請張傷殘八達通, 我估真係要搵d議員幫下手搞大去佢地先會做野

support!!! suport!!!!!
:-o :-o :-o :-o

support 支持小朋友都有$ 2車坐 (車費非常貴)

回覆:為我地小朋友爭取交通津貼$2優惠

成日要帶佢地出市區做訓練,仲要支付昂貴嘅訓練費,真係有苦自己知。唔明點解只apply 在12歲以上,唔通12歲以下就唔鼓勵出街?小朋友係應該有社適,100%支持12歲以下有交津!

聽某家長講,佢唔知響乜乜機構開家長會時講,話原來因系統問題,未有小童傷殘八達通,所以暫時做唔到優惠住,預計1、2年內可搞掂個系統,唔知係咪慳呢?

kapopooh  其實小童傷殘八達通都係同成人一樣咁整之嘛  發表於 12-8-27 12:53

我想講呢d特別優惠冇,
學券話明比 3-6 歲的小朋友返學
但我d未有s位時, 系冇得申請學券
咁真系不合理至極

BeBe媽媽  點解無得申請?可以申請到架喎!只係S位唔用得,因為呢個位都係象徵收你費用。  發表於 12-8-27 19:31

最近見到區議員黃卓健,同佢傾開有關小童傷殘問題,佢話其實立法會都有傾過呢個問題, 應該好快會搞, 我同佢講如果要簽名遊行,我地班家長一定支持.

BeBe媽媽  希望啦。而家日日番學放學坐巴士,火車好容  發表於 12-8-29 19:20

舉腳支持~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
‹ 上一主題|下一主題