用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福馬得左,紅馬得埋,你地話邊間好?
樓主: ae.mama
go

福馬得左,紅馬得埋,你地話邊間好?

回復 盛盛媽咪 的帖子

他們好像今年開始四年級以上不會再分精英班了.

ae.mama 的帖子

決定咗未呀?

引用:Quote:原帖由+ae.mama+於+12-07-05+發表回

原帖由 Lingcheung 於 12-07-05 發表
如每樣差不多,去比較硬件,紅馬是千禧校舍,又近海邊,周邊環境優勝

...
紅馬隔離地盤已動工了, 對面幅酒店用地也快將動工, 到時空氣都會差D.

空氣差啲,但係都阻唔到家長對佢嘅喜愛。況且唔係賣樓盤,又唔係渡假,無敵海景,唔係一個重要選校因素!

manmanchubb  係囉  發表於 12-7-6 15:35

回覆:福馬得左,紅馬得埋,你地話邊間好?

紅馬幾好!
其實我想問福馬全名係咩?

空氣質素對小朋友健康影響很大, 健康永遠是第一, 既然有得揀, 福馬有過之而無不及, 緊係揀福馬啦!

引用:紅馬幾好! 其實我想問福馬全名係咩? +

原帖由 grass0720 於 12-07-06 發表
紅馬幾好!
其實我想問福馬全名係咩?
馬頭涌官立小學

引用:空氣質素對小朋友健康影響很大,+健康永遠是

原帖由 Josemommy 於 12-07-06 發表
空氣質素對小朋友健康影響很大, 健康永遠是第一, 既然有得揀, 福馬有過之而無不及, 緊係揀福馬啦! ...
絕對同意空氣對小朋友之重要, 沙塵大容易氣管敏感,起樓時沙塵和嘈音問題, 雖然打摏在食飯時間和下午4點後,但都會嘈的。

My choice~ 紅馬!

Josemommy 發表於 12-7-6 12:00
空氣質素對小朋友健康影響很大, 健康永遠是第一, 既然有得揀, 福馬有過之而無不及, 緊係揀福馬啦! ...
咁我都認同健康緊要,不過沙塵係唔係大到會對小朋友有立竿見影嘅影響,呢點我有所保留。如果小朋友呼吸糸統有問題就梗係要小心,但係一般正常小朋友唔會因為學校隔離有地盤而令到小朋友有大影響。係嘅話,將軍澳將循同播道讀緊書咪好大件事?

回覆:福馬得左,紅馬得埋,你地話邊間好?

其實紅磡既原居民,一早見慣起樓掘地打摏的環境,由起黃埔花園開始,到而家掘地鐵,有邊一日唔係沙塵滾滾呢?不過,都適應了。

新不如舊~自己諗!!!
最好留番畀個小朋友決擇,始終係佢面對這六年生活

一定係紅馬, 成績好, 課外話動勁

引用:Quote:Josemommy+發表於+12-7-6+12:00+空氣

原帖由 SCKnight 於 12-07-07 發表
咁我都認同健康緊要,不過沙塵係唔係大到會對小朋友有立竿見影嘅影響,呢點我有所保留。如果小朋友呼吸糸統 ...
真係要家長自行衡量, 每個家長要求不一, 我囡囡先天喉嚨位有少許問題, 容易氣管有毛病, 也試過反膜發炎, 所以兒科醫生講明叫我不要住將軍澳和東涌。

我是黃埔居民 , 去年囡囡紅馬, 福馬叩門進入2nd in , 反而我對隔離地盤是主要因素。

醒目開學勳章 貢獻勳章

本人最近有幸同舊紅馬老師一席話,加上之前同現時福馬老師傾過..
如果小朋友係醒嘅,一定係紅馬!紅馬有以官校嚟講最多嘅資源做資優培訓
嗰位舊紅馬老師更建議,如果有得揀,唔好揀官校!(但如果小朋友醒目,揀紅馬都可以)

YML  你去左紅馬"五十周年金禧校慶暨畢業聚餐"呀 ?! 仲有見返舊紅馬老師 ?!  發表於 12-7-9 10:43
恐龍家

引用:本人最近有幸同舊紅馬老師一席話,加上之前

原帖由 小曳人 於 12-07-09 發表
本人最近有幸同舊紅馬老師一席話,加上之前同現時福馬老師傾過..
如果小朋友係醒嘅,一定係紅馬!紅馬有以 ...
可否分享一下點解唔好揀官校呀

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 kakagilbert 的帖子

according to 嗰位官小教師:公務員,老xx多,超hea,唔會做extra嘢,唔會因應小朋友個別問題而做任何嘢幫手,唔會教德育 ,無heart嘅比例比津校多,官校老師通常得閒過津校老師,因為津校校長要求高d

坦白講,我聽完都好灰,只希望阿仔遇到個好老師!但始終可以揀嘅係學校唔係老師

恐龍家

完全不贊成。

即使不是紅馬  很多官校老師都很有heart. 跟得很足, 教得很好。

回復 小曳人 的帖子

但如果有弟妹跟尾, 請問你又點睇...?因為好想都為細的準備...

回復 ae.mama 的帖子

空氣裏的細微污染物,對敏感的小朋友故然要絕對回避,對一般健康的小朋友并不是沒影響, 只是你還未發現, 這些細微污染物會不斷在肺裏積聚, 情況就像吸煙一樣, 看過一幅健康成年人和健康小朋友的肺部比較圖,分別很明顯,原因相信也不用解釋, 始終新機器保養得好會較少問題及長壽D. 不是說適應了就算, 別人冇得選擇就算了,你的優勢是有得揀喎! 黃埔的確沙塵滾滾, 要小孩24小時都在那裡, 很可憐呀, 如有大半天可在其他地方是最好不過了!

除此之外,福馬是一間非常好的學校, 學術和運動都非常傑出, 老師也非常有愛心及包容,