用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聽得太多話葛量洪好差,究竟有幾差呀?
go

聽得太多話葛量洪好差,究竟有幾差呀?

醒目開學勳章

聽得最多話教D嘢好淺之外,仲有咩嘢差呢?

我都想知呀!!

回覆:聽得太多話葛量洪好差,究竟有幾差呀?

由於學位多,新黎香港既新移民好多都派入呢間學校。

聖提摩太都有人叩門,但我就冇聽過有人會叩葛量洪。

課程淺。

引用:由於學位多,新黎香港既新移民好多都派入呢

原帖由 cornybear 於 12-07-04 發表
由於學位多,新黎香港既新移民好多都派入呢間學校。

聖提摩太都有人叩門,但我就冇聽過有人會叩葛量洪。
葛的英文校本課程是重閲讀,朗讀及寫作,有一次一名葛的畢業生分享在九龍城某"band one 頭"英中學習完全沒有困難,就是因為在葛不但打好了英文底子,更重要是他不怕學習英語及以英語學習其他科目。
課程理念請參考http://www.greenfieldhk.com/theory.php?pkey=7

點算好  @@????  發表於 12-7-4 09:42

我34網的,諗住35網會好些嗎?

回覆:聽得太多話葛量洪好差,究竟有幾差呀?

係統一派位的時候,大部份學校可提供抽獎的學位數目平均有四十幾個,但葛量洪有百幾個學位囉,好與唔好,自己決定喇。

咁即係完全收唔到學生? 同嶺島比,邊間好D? 好灰呀.....人地係好的作選揀.....我係差的揀.......

我朋友起度讀, 佢話淺同課外活動小, 又唔係真係好差好差喎. 校舍都幾大, 如果小朋友個低好叻, 讀這些學校可能會悶一些.
但如果小朋友適應能力冇甘好, 這間學校好適合架

醒目開學勳章

仲有無人知呀??

朋友囝囝讀小四, 課程一般, 之前英文用greenfield果套, 不過現在改了my pals are here的教材, 我friend話可能跟返一般家長要求, 所以轉了, 佢覺得好可惜, 因佢buy greenfield果套多d. 功課不算多, 中/英默書會一或兩星期一次, 都幾輕鬆, 每季又會攪生日會, 學生好開心, 做得好老師又會比印仔, 可換小禮物, 咁鼓勵法,基本學生好受. 如果唔想死谷的家長, 只想讀得開開心心,這學校應該ok的.