用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 幼童操水班,阿囡呻辛苦,繼續?
go

幼童操水班,阿囡呻辛苦,繼續? [複製鏈接]

係12人,4-6歲,已懂2式以上,一星期三天,1.5小時。囡呻辛苦,但游時落力,聽教,不夠信心。應繼續參加操水?
   0    0    0    1

嘩!除非你諗住佢第二時入代表隊,如果唔係,不如等小朋友開開心心咁玩水。

女仔唔好操甘多水啦, 會好橫, 又晒到黑蚊蚊唔靚架.

4﹣6歲的小朋友告訴你她辛苦,當父母的,要體諒,要明白子女,畢竟只是個很小的兒童。當年我們的家長都沒有能力供我們學這學那,今天我們一樣能自食其力,為人父母。
這一代的小朋友真係好辛苦,父母亦好辛苦,要花很多$在學習上。
改下一星期上1次堂,對她,對你都會好D。

Wishsss    發表於 12-7-7 01:58
SCKnight    發表於 12-7-7 01:00
nottmum    發表於 12-7-5 20:04

回覆:幼童操水班,阿囡呻辛苦,繼續?

聽教唔代表可以壓多D,阿女咁細,又話辛苦,比條生路行下啦 ...

mrnosey  agree .....比條生路行下啦 ...  發表於 12-9-14 11:54

poor little girl

當佢覺得游水再不是享受時, 佢細個就話聽你點. 到小學四五年級, 佢開始懂咩叫自主權時,  佢會反抗, 甚至產生對游水抗拒, 到時只會得不償失.   你多年的心血只會毁於一旦, 後悔莫及了.

bbfish    發表於 12-7-9 08:20

引用:當佢覺得游水再不是享受時,+佢細個就話聽你

原帖由 mandy304 於 12-07-07 發表
當佢覺得游水再不是享受時, 佢細個就話聽你點. 到小學四五年級, 佢開始懂咩叫自主權時,  佢會反抗, 甚至產 ...
Agreed ! 我發覺現今嘅父母都幾享受見到小朋友唔開心!小朋友嘅童年去咗邊?唔通真係要全花在學術上?什麼要贏在起跑線!簡直戇居!

Wishsss    發表於 12-7-9 23:53

其實水可以照游, 同小朋友傾下如辛苦, 不如一周練一天, 如小朋友接受, 咁咪兩全其美羅.

識游就可以.. 睇下自己想個囡去到咩程度...

Thx for all opinion, I have realized my girl getting progress and building up much more confidence. She is a bit tired but healthy, we may adjust lesson Plan after summer vacation. I believe I won't kill my angel.

好恐怖! 咁細個就操水,我真係第一次聽!

Wishsss  好恐怖  發表於 12-7-17 01:15

eggmama 發表於 12-7-3 19:42
係12人,4-6歲,已懂2式以上,一星期三天,1.5小時。囡呻辛苦,但游時落力,聽教,不夠信心。應繼續參加操 ...

幼稚園冇理由咁樣操法, 以為大陸先會發生, 佢咁細個跟本未意識到自己頂唔頂到

As parents, perhaps we need to re-consider what we are aiming to ask a 4-6 years kid to 操水.  To swim faster to win in swimming competition for primary school application?  To make our kids healthier?  To do more exercise?  Once we know what we are target for (of course not sure if it will be good to kids), we should know how to do.

Personally thinking, 1.5 hr 操水 & three times a week are pretty tough for a kid below 6.

大個之後會好大件,同好橫.根本唔應該咁操水.游水系自救唔好咁迫小朋友.真系慘.
哲哲寫真 哲哲私相集

奌解要個咁細嘅小朋友去操水呀?!
我仔8、9才時一星期兩三日有時都嗌,而家11才就慣嗱!

最緊要小朋友開心,如果佢唔鍾意,咪弄巧反拙!

想問小一後還讓她如此操水嗎?小一開始,更多事情要兼顧。幼稚園階段已經辛苦。不如早早下決定,讓游泳當強身便足夠。不用一定要每星期操三天。還有,有時家長就放𣎴下一些虛名,泳會泳隊一句,你小孩很有潛質,可以操的。就不理時間同小孩感受。
‹ 上一主題|下一主題