用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 西貢區等緊派位既家長
樓主: 杰杰媽媽
go

西貢區等緊派位既家長

phoebepanpan 發表於 12-7-21 11:12
新發現!
有宣基同學,佢派了2nd鄭植芝的,band 2 尾成績叩入了宣中,佢話估自己入到原因是面試好

...
band 2尾同學驚佢會讀得辛苦!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

可能該家長唔認為哩

佢冇任何特異技能獎項, 小學校長也講明. 如果派了2,3志願的不要叫佢寫信叩宣中.
因宣中校長也表明. 已有25%優惠比小學., 佢想收下其他學校的學生.

杰杰媽媽  咁就真係奇啦,有咁多BAND1  學生今次連見都冇得見呢!  發表於 12-7-23 07:58

代友問?

俾你揀真道/鄭裕彤??

錢唔係問題.

hw1115  唔講錢的話, 真道.  發表於 12-7-23 12:46

代友問?

俾你揀真道/鄭裕彤??

我識有家長三個女入咗兩個真道,最後都係第三個轉咗去第二間,佢話間學校好多資優生,個個唔留心上堂都可以明老師講咩?佢話課堂氣氛唔好,大家玩玩吓!不過就好在全英教學,同校舍靚過鄭裕彤!Banding 都好過鄭好多,而鄭就校風不錯,老師有愛心,不用俾學費!杰杰媽媽,妳朋友是BAND幾呀?

杰杰媽媽  就係個個唔聽我講亂填表,BAND  2 中被派正覺既朋友..........  發表於 12-7-23 23:21

其實講得好聽就資優,唔好聽就係頑皮聰明仔。如果佢地走埋一齊,你可想而知個場面。我心血少,反正讀到書去邊度都一樣,我寧願揀鄭,正常d。

杰杰媽媽  如果係我,我會即刻飛去鄭註冊,  1)佢雖然係中中,但岩返個小朋友LEVEL   2)始終佢冇諗住出國升學,我都覺得考DSE好D  發表於 12-7-23 23:25
杰杰媽媽  但我估到我朋友唔會咁諗,佢係要"面"既人黎  發表於 12-7-23 23:22
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:tszyan1001 的帖子

我同事個仔在真道升小六,佢話曵的入到去更曳,乖的入到去變曵

杰杰媽媽  咁恐怖,我朋友個仔乖ga  發表於 12-7-24 12:50

回復 杰杰媽媽 的帖子

更正, 原來真道冇小六.  小五再升就係中一. 即係.....我同事個仔個GROUP 曳人有機會同你FRIEND 仔做同學.

回復 phoebepanpan 的帖子

OH, 我朋友好似開始有D動搖,佢自己想去鄭裕彤註冊,但佢仔鍾意真道多D,我知佢仔諗咩,佢媽就係聽佢仔講走去填間BAND  1既第一,攪到宜家咁麻煩,佢仔只係覺得間學校好大好靚,仲有SWIMMING POOL,又係英中,心理覺得咩都高人一等,(呢D係佢仔既想法,佢仔思想太成熟,唔似我地小學既學生大多純真)

有個阿媽做服務性行業, 比個仔讀真道, 宜家個仔都開始沈迷打機.

杰杰媽媽  呢d相信係唔多過問小朋友既家長  發表於 12-7-24 14:27

真係有好多家長唔理自己個仔係咩嘢BANDING,總之就算係B2中尾或以下都上搏去英中呀!名校呀!咁啱真係俾佢碌到入去就好開心,好似著咗件名牌 校服咁,唉!但難為了孩子六年都要比人加多倍努力,努力完都可能在全級的最後,所 以在選校時真係要平衡吓自己的心理,不要貪一時名牌 校應,免致害了孩子!

杰杰媽媽  我朋友岩岩打黎求救,話佢仔死都要讀真道,係第2間讀得唔開心會讀得好差。。。。。。。。

我真係幫佢唔到,佢平時已經冇佢個仔付  發表於 12-7-25 10:59
杰杰媽媽  交表前佢問我意見,我有鄭重同佢講填返自已banding既學校,唔係會死得好慘,最後應驗左。

我朋友岩真道,係第2間讀得唔開心岩向我求救話佢仔死都要讀   發表於 12-7-25 10:57

係出面讀唔掂降grade轉入真道都還可以。但在真道讀唔掂轉出去就好難。三思!

醒目開學勳章

ohnono 發表於 12-7-25 12:47
係出面讀唔掂降grade轉入真道都還可以。但在真道讀唔掂轉出去就好難。三思! ...
請問真道講緊係小學定中學 ???

杰杰媽媽  咁點解自己d小學生上到自己中學變左咁既???  發表於 12-7-25 13:35
ohnono  我地講緊升中。小學的程度和同學沒問題,還覺得學校有點過份谷!  發表於 12-7-25 13:32

HI

請問真道中學直資是band幾?  睇黎教學好似唔好? 它有小學一絛龍,收中一生應該跟少位?  

杰杰媽媽  咁點解自己d小學生上到自己中學變左咁既???  

--------------------------------

唔好誤會,唔係話佢唔好。資優同學一般都有個共通點,就係活潑好動,坐唔定。其實好多名牌學校都有這類形學生。但當這類形學生多的時候,問題就會出現,形成學習氣氛鬆散,甚至上堂傾計、擔天望地。相反若有些勤力的學生加進其中,就可以互相沖擊,形成銳不可擋的一股新勢力。不要小看這股勢力,就算皇仁都係一樣,有資優的,有勤力的,有動的,有靜的,互相影響大家,造成一股沖擊力,若是但缺少一樣,只能是普通官校一間。那要看看真道能吸引到幾多小學的尖子留下,或者吸引到幾多尖子從外區打進來!

我估鄭裕彤叩門肯收我朋友個仔,好大可能係因為佢係小學排球隊,我知鄭排球好勁。而且好少男仔肯打排球。

杰杰媽媽 發表於 12-7-25 15:19
我估鄭裕彤叩門肯收我朋友個仔,好大可能係因為佢係小學排球隊,我知鄭排球好勁。而且好少男仔肯打排球。 ...

唔怪之得鄭裕彤以往好似都未開始叩門已經冇得叩門啦!一陣就冇晒位。

tszyan1001  鄭裕彤好低調,雖有直上小學,但人哋呂潤財都有搞吓開放日,佢就咩都無!  發表於 12-7-25 16:10
杰杰媽媽  咁我更加肯定係因為呢個原因啦,仲要我地係隔離小學,可能會知得清楚大家個低  發表於 12-7-25 16:02

我識朋友的一對孖女,兩個都是B2,入到去讀得好開心,啲同學好乖,但學校太低調,有點固步自封咁!其他都不錯!

係咁就好啦,我朋友已經去左註冊先,慢慢先攪掂佢個仔。