用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SMCESPS: S1 2012 - 2013
go

SMCESPS: S1 2012 - 2013 [複製鏈接]

有沒人今年又係入左SMC S1 呀 ?

sumheima  St. Margaret co-ed school?  發表於 12-7-5 16:21
sumheima  What SMC stands for, pls?  發表於 12-7-5 16:20
   5    0    0    0

Hi 你好, 我女兒都是今年9月SMC S1 (是小學直上), 冇記錯的話, 在17 JUL 好似有S 1 編班試.

OPHELIA02 發表於 12-7-4 15:54
Hi 你好, 我女兒都是今年9月SMC S1 (是小學直上), 冇記錯的話, 在17 JUL 好似有S 1 編班試. ...

Hi, 終於有位今年是S1生啦....... 我亞女由中文小學升上去. 2月份收左了.
我仲以為直資學生不用考編班試, 唔知用中文or 英文呢 ?
我只知小學部做得好好, 不過有些擔心中學部, 因為比較新. 又怕亞女跟唔上 =.='

之前只是通知有編班試, 但詳細還未出, 看學校應該今個星期出.
不用太擔心中學部, 因SMC 行直資已有8-9 年, 現在直上中學的初中, 大部份都是從小學到中學的, 故小朋友的品行和學習態度都很良好(我本人觀點)
而課程是跟傳統學校有些不同, 但不用太擔心, 因為小朋友識認能力很強的, 再加上學校有輔助新生. 我相信你小朋友享受這裡學校的生活 ^-^

回復 Kittymummy 的帖子

sumheima , yes St. Margaret Co-edu = SMC 我比較懶, 所以短寫, 嘻嘻.

OPHELIA02 發表於 12-7-5 12:58
之前只是通知有編班試, 但詳細還未出, 看學校應該今個星期出.
不用太擔心中學部, 因SMC 行直資已有8-9 年,  ...

Hi Ophelia02, 謝謝回覆. 聽你咁講我放心好多. 希望呢間學校適合佢啦.
因為比較少高小 / 初中家長係ek 比意見, 只知小學部做得好好. 我平時行過smc 門口之後搭mtr, 見到好多學生都好乖.英文仲好流利呀... 另外想請教一下, 有一科外語要讀, 我prefer 亞女讀西班牙語, 請問機會大唔大呀 ? 謝謝 !

我小女p.3時選外語科時, 她喜歡日文, 所以選擇了學日文, 而大多數同學都選法文和西班牙. 但好似當年沒有因太多人選法文和西班牙, 而要他們取其他.
而且今年還增加多了德文, 故讀西班牙語和其他都會平均了吧

引用:我小女p.3時選外語科時,+她喜歡日文,+所以

原帖由 OPHELIA02 於 12-07-06 發表
我小女p.3時選外語科時, 她喜歡日文, 所以選擇了學日文, 而大多數同學都選法文和西班牙. 但好似當年沒有因 ...
我是小學部家長,讀了半年了,是否跟小學部很大分別呢?

小女上星期收到入學信, 但我內心忐忑, 仍心大心細

家住屯門, 已有較近家的直資offer, 阿女也是直資小學生

各位準家長, 為何你們選SMC ?  

acalbum 發表於 13-3-11 10:18

家住屯門, 已有較近家的直資offer, 阿女也是 ...
請問是否YYPS, 我也是亦想係2014考SMC

小兒成功考取中一,期待中

acalbum 發表於 13-3-11 10:18

家住屯門, 已有較近家的直資offer, 阿女也是 ...

小女是由小學部升上, 今年中一, 選擇留係SMC既原因主要係6年小學生活好愉快, 語言基礎打得好好, 同學相處亦好融洽, 同學品行都係唔錯, 校長老師有愛心, 相信SMC將來既成績會愈來愈好.

已註冊了 !

女兒 9月便是 SMC 的一份子!

感謝各位 !

G-Ma  恭喜!  發表於 13-3-19 21:48

回復 Parkano 的帖子

是李小

預祝成功 !

回復 acalbum 的帖子

我都係住元朗, 都剛在上星期面試了, 起初都會考慮時間地點, 但我個人認為SMC比較活一點.  可能成績上不是最TOP的學校, 但是語言品德好嚴格(這是副校長說的)

回復 acalbum 的帖子

恭喜...唔知有沒有機會做同學仔呢期待中

回覆:SMCESPS: S1 2012 - 2013

E…我個post 仍係樹喎!我亞女讀左6個月,so far 我好滿意呀。 中文用普通話教,其他除左生活教育,Atec 。其他用英語教授。我亞女最後派左德文班(用英語教),但學得吾錯,已經教左好多野,進度都吾錯。原校生英語能力好高,150滿分竟然可以拎到140分。讀開中文小學既,真係要加把勁!每班行雙班主任,上個月家長日老師好鼓勵亞女,亦會簡單講出主科老師對小朋友既學習態度同行為。我個女個人變得主動左,冇小學時咁靜被動!

如果成績好就講咗啦, 我唸!
‹ 上一主題|下一主題