用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2013-2014年報讀
go

2013-2014年報讀

想問老公係舊畢業生+首名子女,=20分, 係咪都要抽?

聽聞20分都十分難抽到了

20分當然好難抽到,但你個case應該係:
父親舊生 + 長子 + 適齡,應該有25分啊!
根據我當年經驗,25分是一定入的。

thanks you so much.....

Starfish1027 發表於 12-7-10 13:42
20分當然好難抽到,但你個case應該係:
父親舊生 + 長子 + 適齡,應該有25分啊!
根據我當年經驗,25分是一 ...

SORRY 呀..你有D攪錯左...首名子女, 同父親舊生..只可以擇一樣!

以 下 是 有 關 計 分 辦 法 的 準 則 以 供 閣 下 參 考 :

1. 父 或 母 全 職 在 與 該 小 學 同 一 校 址 的 幼 稚 園 或 中 學 部 工 作 -- 20 分

2. 兄 或 姊 在 與 該 小 學 同 一 校 址 的 中 學 部 就 讀 -- 20 分

3. 父 或 母 為 該 小 學 的 註 冊 校 董 -- 20 分

4. 父 / 母 或 兄 / 姊 為 該 小 學 的 畢 業 生 -- 10 分

5. 首 名 出 生 子 女 -- 5 分

(1-5 項 只 可 揀 選 其 中 1 項 )

6. 與 該 校 辦 學 團 體 有 相 同 宗 教 信 仰 -- 5 分

7. 父 或 母 為 該 小 學 主 辦 社 團 的 成 員 -- 5 分

(6-7 項 只 可 揀 選 其 中 1 項 )

8. 適 齡 兒 童 -- 10 分

所以樓主點都係得 20分咋!

我都知係20分, 所以就係要同D有5分宗教架爭, 心煩中.....

VPC 發表於 12-7-13 13:35
我都知係20分, 所以就係要同D有5分宗教架爭, 心煩中.....

hehe 係呀..即係我囉

艾莉 的帖子

咁點先至有宗教分啄?

各個學校唔同掛, 要問一問囉, 起碼要神父寫信証明...

回復 VPC 的帖子

問神父神父應該係天主教........循道係基督教。

以我所知, 係父/母任何一方有受浸証明便可, 但我同意要問清楚學校, 因為每間教會都有分別, 要看看學校接唔接受!

哈哈, 我講錯左....不過都要試下抽唔抽到, 20分買個希望囉....

我囝囝係次子,同跨區, 係唔係唔好選循道學校?

alkeylau 發表於 12-7-22 01:44
我囝囝係次子,同跨區, 係唔係唔好選循道學校?
【跨區】抽中機會很低,但若鍾意循道,可以一試。循道百分百是好學校。校風一流。學習氣氛非常好。

我細囝2013年9月也會【加入/報讀】循道小學一年級

我仔15分,也報循道
第一輪冇希望的了
唯有等抽籤

不過,我仍有啲介意,循道小一至小三用普通話教中文,小四至上就用返廣東話,我怕我仔到時啲普通話唔係好得呀.佢現在都已經唔鍾意普通話.

其實部份小學都是小一至小三普教中, 之後改用廣東話教小四至小六, 容易講解較深嘅作文修辭等技巧, 不是資源問題. 小一至小三已經足夠打好普通話基礎.

進爸爸, 你知不知道今年多唔多世襲生嗎? 即是好似你咁有呀哥姐姐已經係入面果D, 同埋交表時, 整埋PROFILE, 佢會唔會收呢? 唔該....

回復 VPC 的帖子

2013-2014的【世襲生】,我估計應該唔多,放心報循道吧。
至於是否收profile,就不大清楚。你不妨先預備。

最新消息:2013-2014年度小一自行分配學位申請

http://www.kmsch.edu.hk/html/

2013-2014年度小一自行分配學位申請即將開始,遞交申請表日期為9月24-28日。承蒙各位家長的鼓勵和支持,本校將於九月十五日(星期六)上午10時-12時舉行小一簡介會,如欲參加,請致電2384 5970報名。

已經打去報左, 唔該晒進爸爸.....