用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 ...
樓主: yy13
go

被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘

我諗佢係漁翁潵網咁搵生意
呢個補幾堂
嗰個又補幾堂
隨時月入好過份正職  

佢之前打比我嘅手提來電顯示6730xxxx/6747xxxx
原本我無諗過佢有問題
亦無諗過公開佢嘅資料
初初只係覺得自己唔好彩衰心急
但喺第4堂後落堂後當晚比我搵到d 舊料

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3318687&extra=&highlight=%E8%A3%9C%E7%BF%92&page=1

[/url][url=http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3381711&highlight=%E8%87%AA%E7%A8%B1]http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3381711&highlight=%E8%87%AA%E7%A8%B1

睇完之後覺得佢好得人驚

之前都有幾位媽咪pm 問我係咪佢
綜我自己 + 幾位媽咪
Miss L 來來去去都係嗰幾招

1. 以比市價平就可以請到九龍塘某校現職老師做吸引, 但傾好後就以住得遠/車程遠做藉口要求加錢

2. 以手頭有學校paper 做餌, 捉家長心理

3. 每堂差唔多夠鐘就拎學校paper 比小朋友做, 明知得番10-15分鐘根本無可能做晒, paper 又話有用唔可以放低, 跟住就乘機加鐘話要教埋小朋友做, 但錢要照比

4. 小朋友唔識又唔教, 一味只講係小朋友問題, 但問佢有咩方法又講唔出

5. 死纏爛打, 日又call, 夜又call, 成日講到為你小朋友好. 又扮打錯電話打比你, 跟住就乘機問你幾時上堂

大家小心d
雖然佢之前pm 我個網名已經被超版封左
但岩岩有媽咪pm 我
佢已經開過另一個網名周圍pm 人

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

第5堂我都要求要佢比我睇
佢都係拎呢張copy 比我
雖然無遮住個名
但就皺過我臉皮 / 霉過霉菜
個名只係清楚睇到個姓
後面2個字都唔係好清楚
其餘嗰d 佢話喺保險箱喎
嗰朝佢打比我時已提佢要帶
跟住佢就扯開話題
佢 : X太, 你問我攞證明攪到我好唔開心
我 : Miss L, 你我素未謀面, 我又唔識你, 只係網上你pm 我. 依家一堂成4百幾5百蚊, 你講到你有咁多獎, 我先比咁多錢一堂. 坦白講, 我覺得好貴囉. 我問你攞黎睇都好正常, 但你依家講到係我唔岩 :;pppp:

你話佢係咪......
到第6堂佢都無意欲拎比我睇
仲好意思問我下星期係咪照一樣時間  

原帖由 Rose^^ 於 11-5-5 00:01 發表
講起呢個補習老師,我也是受害者之一!
佢份人神神化化,尤其佢d奪命追魂call,就真係攞你命~

事情如下~~
年頭收到呢位Miss既pm,齋睇佢既資歷又好似幾好,
於是我聯絡她,她介紹自己是九龍塘某小學教書,
又說自 ...

估唔到大家反應咁熱烈,踢穿佢太好了,不過佢一定會改變形式再係度搵食,見倒有咩唔對路大家要再寫出來以免再有家長上當

佢當時係戴眼鏡,長頭髮在背後扎一條'邊'
不過我估佢會拿拿林去剪頭髮同配con(hehe)

佢pm我收$135,但來到又話我住果度地鐵唔到要轉小巴所以要收$150
我係電話度教佢點來我家佢都知地鐵唔到嫁啦,竟然坐地起價

佢pm我的電話係6730xxxx,我之後見到衣個號碼都唔聽電話.但有一日佢打比我係用6747xxxx,我問佢邊個先係真,佢叫我以後打6747xxxx衣個號碼比佢.

佢有時晚上11點幾打電話來

網名係luckyxxxxx,姓LxU

因為我寫明找作文老師,所以佢無pm我話可以教其他.佢pm你地話可以教中,英,普通話,英詩,補習,phonic等等係真的話,咁佢米係萬能?應該攞去解剖研究研究

醒目開學勳章

Hi all,

I rec'd a message last year :

在職英文、普通話教師(普教中/Oral/ Poem/Phonics/全科均可)_135 1hr /

***在職英文、普通話教師(普教中/Oral/ Poem/Phonics/全科均可)***

你好!
本人畢業於香港大學,現在任職英文學校,任教英文、普通話,
協助學生理解文章內容文法,提升組織表達的能力,
加強說話和寫作的技巧,會教Phonics/ Poem。

獲取殊榮:
獲教育局嘉許,取得英文、普通話教師優秀獎
北京國家語言委員會普通話水平測試一級甲等證書(在北京考核)

上門教授 市區新界均可  提供教材 全科均可
[email protected]

醒目開學勳章

This message rec'd last month :

在職英文、普通話教師(普教中/ Phonics/ Poem/閱讀/寫作/會話/自組均可)_135 1 h

在職英文、普通話教師(普教中/ Phonics/ Poem/閱讀/寫作/會話/自組均可)_135 1 hr /
你好!
本人畢業於香港大學,現在任職英文學校,任教英文、普通話,
協助學生理解文章內容文法,提升組織表達的能力,
加強說話和寫作的技巧,教 Poem。

獲取殊榮:
獲教育局嘉許,取得英文、普通話教師優秀獎
北京國家語言委員會普通話水平測試一級甲等證書(在北京考核)

可上門教授 提供教材  幼童均可
Miss Lxxky ( 6730 xxxx)
[email protected]

回覆 1# PansyMummy 的文章

我check番pm,原來佢2月11日又send pm比我,睇來佢太多客戶,唔記得已經教過我

不過今次仲平,$100/hr

好抵呀!hehe

原帖由 miffy 於 11-5-5 10:06 發表
我唔會在bk搵老師, 大把人呃錢, 之前我朋友試過, 在bk搵老師, 在唔同topic介紹centre/老師地方留言, 收埋收埋d pm, 係同一間/同一個人, 自己分身開幾個topic, 講有好野介紹比人, 其實係同一個人。

我去tutoxxxngdom ...

但係收fax都未必可靠,好容易塗改,總之大家要小心d

係出面搵工, 如果用假證書或虛假學歷係犯法架, 咁佢如果又車自己係CU or HKU, 係唔係都係犯法呢?

原帖由 do-re-me 於 11-5-5 17:27 發表
我check番pm,原來佢2月11日又send pm比我,睇來佢太多客戶,唔記得已經教過我

不過今次仲平,$100/hr

好抵呀!hehe

check 過 madam 朋友,佢係犯緊法,因爲佢僞造假證件。

原帖由 overview 於 11-5-5 17:36 發表
係出面搵工, 如果用假證書或虛假學歷係犯法架, 咁佢如果又車自己係CU or HKU, 係唔係都係犯法呢?

Beware of this Miss Lau

Dear All Mom

I had the same expereience like YY3 & do-re-me with this Chinese Tutor so called " Miss Lau" for my daughter back in March.      I found her quite "strange", so I decided not to continue any lesson after the first trial.      She kept asking me why and said she have prepared some papers for my daughter, but I just told her that I have already found a suitable candidate, then hung up.  

I found her strange because she has no skill of teaching my daughter in Chinese writing, keep looking around my house and at the end she asked me for more money for transportation which I rejected her because I already gave her HKD150 per hour which it is a standard price.   

So I would like to remind all parents who are looking for Chinese teacher, be careful about this lady.  I  believe she is no longer a teacher with some kind of mental problem.

Take care

原帖由 PansyMummy 於 11-5-5 13:20 發表
This message rec'd last month :

在職英文、普通話教師(普教中/ Phonics/ Poem/閱讀/寫作/會話/自組均可)_135 1 h

在職英文、普通話教師(普教中/ Phonics/ Poem/閱讀/寫作/會話/自組均可)_135 1 hr /
你好!
本 ...

佢唔只教中文, 英文, 普通話都唔放過 !

睇黎呢位姐姐係bk都搵食成年, 好多媽咪都中左招, 真係想打電話警告佢呢d行為會坐監, 唔係點識死

原帖由 HORSEHEADS 於 11-5-6 08:42 發表
Dear All Mom

I had the same expereience like YY3 & do-re-me with this Chinese Tutor so called " Miss Lau" for my daughter back in March.      I found her quite "strange", so I decided not to continue ...

原帖由 overview 於 11-5-6 10:51 發表

睇黎呢位姐姐係bk都搵食成年, 好多媽咪都中左招, 真係想打電話警告佢呢d行為會坐監, 唔係點識死

...

我都收到她的pm, 她不是現職教師嗎?

我已經改左標題
希望多D 家長睇到
唔好再中佢招

多謝你overview
真係唔該你喺誠徵老師嗰邊再出post

原帖由 overview 於 11-5-6 10:51 發表

...

無人知佢係唔係現職老師
我只知佢係一個講大話 + 操手非常有問題嘅所謂老師

原帖由 hw1115 於 11-5-6 12:38 發表

我都收到她的pm, 她不是現職教師嗎?

此通告可能講緊這位“老師”

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2290317&extra=page%3D1

醒目開學勳章 王國長老

各位,

在此亦麻煩各位如收到不名來歷的PM, 請轉發給版主/超版/我也可以.

如已被行騙, 真的建議你們報警!

回覆 16# do-re-me 的文章

我都遇過佢在上年的事,但竟然前兩天call我話平啲比我,我晒走佢

話說上年在bk找補英和普導師,佢pm我話$125/hr(之前話左地區比佢知),唸住ok咪call佢,點知又話遠加車費,我已不like,都算,咪叫佢上門試一堂,真係有點神化,勁超時,勁cool..我第二日send msn話試堂後吾適合吾補,但佢勁call我,我個幾日都吾聴佢電話,好似追數甘,幾驚(那日試堂有比錢佢)

多謝咁多位提醒,不過好奇想問下,而家d學校唔係專科專教咩? 個位奇人如果真係現職學校教師,點可能又教中文,又教英文,又教普通話,十成十吹牛!