用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Joyful World 心怡天地國際幼兒園暨幼稚園(荃灣) ...
樓主: tcmkhksar
go

Joyful World 心怡天地國際幼兒園暨幼稚園(荃灣)   [複製鏈接]

beirut 發表於 12-7-30 23:00
報到!
PN AM班
今天買了黑鞋,家有白波鞋,還欠室內鞋未買!

beirut,
好開心見到你喎。我係 lingan,之前有同你 PM 傾過計架,唔知你記唔記得呢?
你好快手喎,我都未開始買,諗緊呢兩個星期先去買,仲要攞校服、影相,又諗緊返學前要打定針,仲要填果疊 Information Pack,突然好忙碌咁。我女轉左PN AM啦,唔知係唔係同班呢?

woodstock723 發表於 12-7-31 09:40
每天在cam看到仔仔只是和工人姐姐在家玩 真係好期待佢快d返學 識多d朋友仔.... 不過佢好細膽的 平時在公園 ...
Woodstock, 我無呢個問題喎,因為我女都好主動又唔怕陌生,我只係驚佢返學突然扮風紀去維持秩序,有時佢又會搶下野咁,不過我女個人好有同情心,見有小朋友喊,佢立即好關心,主動走埋去拍拍人,或者會幫人抹眼淚。但我都驚佢變女技安,佢算大隻d 肉又實。希望返學有老師姨姨規管住佢,識規距,唔好再亂黎。
而家我反而係擔心佢唔知醒、起左身唔願著校服返學、又驚佢早餐唔肯食或者食唔飽,每日佢早奶之後仲要10點左右食通粉麵包,12點幾就要食飯....  到時肚餓又無野食發癲咁點算?

lingan 發表於 12-7-31 12:37
Woodstock, 我無呢個問題喎,因為我女都好主動又唔怕陌生,我只係驚佢返學突然扮風紀去維持秩序,有時佢又 ...
haha..... 我個仔同你女完全相反喎~~  可能到現在佢都唔肯講野啦 所以唔識表達不滿 好多時都係大聲尖叫 但就"未識"搶玩具or推人~~  果日去交錢時 見到 notice board 上有個list 列出每天茶餐的食物 所以你不用怕佢餓親啦!!!  我個仔就煩了 有食物敏感 唔可以食學校果d 要自己預備俾佢!!  

woodstock723 發表於 12-7-31 13:11
haha..... 我個仔同你女完全相反喎~~  可能到現在佢都唔肯講野啦 所以唔識表達不滿 好多時都係大聲尖叫 但 ...
Woodstock,乜你咁犀利留意到餐單?
我果日同我老公及阿女一齊去學校,乜都睇唔到添。
我女係呢個月先開始講多左野咋,而家佢聽到人講乜佢就成隻 copy cat 咁跟住人講。希望你仔仔9月時開始講多d 野。有食物敏感真係好煩喎,咁點算呀,係唔係要自備食物呀?
死啦,突然轉左AM班,我朝早仲要煮早餐俾佢食,佢食野又食好耐喎,邊有咁多時間呀?

lingan 發表於 12-7-31 13:23
Woodstock,乜你咁犀利留意到餐單?
我果日同我老公及阿女一齊去學校,乜都睇唔到添。
我女係呢個月先開始 ...
haha 講細心 唔及你 我地互補長短啦    其實因為個receiption手腳慢 等左好耐都未得 我咪周圍睇下 見到有notice board又睇一輪 最衰果日無帶手機 否則一定影低佢post俾大家睇~~  

我囝囝因為食物敏感 好多時訓覺都會痕醒 出世都現在每晚都訓得唔好 晚晚2-3小時就會喊一次 我都唔知陪佢渡過幾多晚通宵了(好彩工人姐姐都唔介意同我輪流) ....  所以好多時都係朝早訓番 亦係咁 我想佢讀PM多一點~~

woodstock723 發表於 12-7-31 13:47
haha 講細心 唔及你 我地互補長短啦    其實因為個receiption手腳慢 等左好耐都未得 我咪周圍睇下  ...
咁要找出係咩食物令佢敏感喎,之後唔可以再食果種食物。有冇找到醫生幫手?

woodstock723  仔仔晚晚R到d手腳流血 又訓得唔好 真係令我頭痕又心痛 >_<  發表於 12-8-1 11:23
woodstock723  多謝關心 己經做左test 驗出咩食物敏感 但其實可能仲有好多野未食過驗唔出架 惟有見步行步  發表於 12-8-1 11:23

回復 lulu0307 的帖子

你好,請問PM有位的係PN定係K1?

報到先, 大家好! 我個仔今個9月返PN PM班

lingan  hello     發表於 12-8-1 09:47

個receiption既態度好差,次次同佢電話溝通完都覺得佢好冇禮貌~

tcmkhksar  佢真係一時時o架,有時就黑晒面口,有時又好鬼NICE喎!   發表於 12-8-3 21:43
woodstock723  當日親身去交錢 見到佢 都係咁cool咁無禮貌的 難道佢自己唔覺既??  發表於 12-8-1 11:25
lingan  算啦,係咁架啦。  發表於 12-8-1 09:47

報到先, 我囡將在11月入讀pn am班~~ 你地會幾時攞校服呢?

lingan  我月8月18日星期6 去攞,一來我得星期6 得閒,又要帶女去試,二來果日係佢生日,等佢開心下,有新衫衫新轟轟新袋袋。   發表於 12-8-2 09:42
woodstock723  welcome~~   發表於 12-8-1 17:27

cmy2010 發表於 12-8-1 17:06
報到先, 我囡將在11月入讀pn am班~~ 你地會幾時攞校服呢?
因平日要返工 都應該要等SAT先去到~~

我老公放平日,所以平日去攞

請問"健康紀錄表" 搵醫生填大約幾錢??  

tcmkhksar  叫私家醫生填的話約收$150~$200  發表於 12-8-8 14:32

woodstock723 發表於 12-8-2 09:12
請問"健康紀錄表" 搵醫生填大約幾錢??
我聽有人話有d 醫生唔駛錢,有d 要收,相信depends on 個醫生,或者你同個醫生熟唔熟。
前兩日我都唔記得問下醫生收幾多錢,今個星期日我會幫襯佢,希望唔收我錢啦。

lingan, haha~~咁你阿囡生日一定好開心啦! :) 有冇安排點同佢慶祝呢?
我都會18/8去, 但朝早阿囡要上playgroup, 應該11點左右先去到, 唔知見唔見到壽星女同埋其他同學仔呢~~

cmy2010 發表於 12-8-2 11:52
lingan, haha~~咁你阿囡生日一定好開心啦! :) 有冇安排點同佢慶祝呢?
我都會18/8去, 但朝早阿囡要上playgro ...
係呀,cmy2010,不過我都仲未諗掂點樣慶祝好,搞生日會又怕年年都要搞,一年大過一年就死啦。
18號我估我會早d 可能9點左右去,費事太多人。希望阿女早d 起身啦。

大家好呀!!! 我而家幫阿囡準備報出年的N班,諗緊報唔報 joyful,所以想問下,你哋對間學校有咩comment.. 仲有係唔係報N班的小朋友都要interview, interview 有咩要注意...

kennisccy 發表於 12-8-7 16:28
大家好呀!!! 我而家幫阿囡準備報出年的N班,諗緊報唔報 joyful,所以想問下,你哋對間學校有咩comment.. 仲 ...
建議你先睇下我地的舊post  因為每次有新加入的媽媽 都係問差不多的問題....  而好多野其實我地之前己答過 我諗大家未必想重覆講..... 之前都有講過各人不同的interview過程架 應該幫到你~~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4305988&extra=page%3D2

Thanks!!!

我仔仔9月PN AM報到!
‹ 上一主題|下一主題