用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個基督徒的決擇!請大家比啲寶貴意見給我呀! ...
樓主: SY_Joanne
go

一個基督徒的決擇!請大家比啲寶貴意見給我呀! [複製鏈接]

回覆:lsht 的帖子

我完全同意你所講要有好榜樣!
作為父母嘅如想仔女成為基督徒就一定要做到一個基督徒的樣式!我見過有個家長個仔一考試就全家總動員同佢溫習,連星期日主日聚會都唔返!說算我問為何沒有考試都不見你個仔,她居然話佢對信仰冇興趣喎!咁都可以?

我認為應首選基督教而宗教氣氛又濃厚的學校。我希望小朋友能夠每天在學校認識主、事奉主。

回覆:一個基督徒的決擇!請大家比啲寶貴意見給我呀!

你個仔都已經入小學,坐校車都應該不是一個考慮了。支持你揀基督教嗰間!

回覆:yame 的帖子

未入小學呢!今年九月揀小學!

SY_Joanne 發表於 12-6-28 19:28
我完全同意你所講要有好榜樣!
作為父母嘅如想仔女成為基督徒就一定要做到一個基督徒的樣式!我見過 ...
唉! 呢d選擇性尊重孩子的父母, 如果個仔話對讀書無興趣, 唔知會唔會都任由佢選?

SY_Joanne 發表於 12-6-28 10:29
九月就要揀小學啦!本身有20分!
兒子性格文靜、慢熱,每星期都有返主日學。作為一個基督徒都想自己個仔入 ...
Of course 基督教啦!

選基督教學校實在太重要,我因自小讀教會學校而認識神。
沒有其他事比讓孩認識神更重要,讓他從小有得救的智慧。
當然要選一間真真正正的基督教學校啦!

lsht 發表於 12-6-28 18:56
回復 786 的帖子

小朋友OK而父母信心強就當然無問題, 小朋友唔OK而父母信心可能變軟弱, 有些比較下自己的 ...

考試期內, 主日學的人數是少了. 但我又覺得如說學校唔CONSIDERATE令人試探絆倒, 有點兒那個. 學校選星期四至星期二考試, 除希望小朋友多點時間預備外, 也希望令家長有些休息, 老師也多點時間改卷. 沒有時間, 也會影響家長老師在教會中的事奉. 迫一個星期完成考試, 咪前一個星期必定有難矣. 考試橫跨兩個星期, 反而有機會小朋友讀得悶悶地要求返. 如果咁唸, 呢D學校比一個星期完成考試的學校更免別人受試探和更愛神?

道德教育比學習知識更重要,我就會揀番基督敎學校

引用:道德教育比學習知識更重要,我就會揀番基督

原帖由 polarbearlee 於 12-06-28 發表

我都認為入基督教學校較好!

polarbearlee 發表於 12-6-28 22:43
基督教學校的知識傳授都不俗。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

黃大仙區邊間基督教小學好?

回覆:bbchu0403 的帖子

ICQM 基督教氣氛非常濃厚,如不介意天主教,徳望也非常好。

我仔就係自行20分跨網入唔到培基,由於不是三條一,叩門不成功
求神指引我是否仍要叩入基督教學校,定係留在重視阿仔,阿仔多發揮而沒宗教的小學讀?

培基是沙田唯一一間一線的小學,可不放第一也可以叩門又有得in的 一線小學 ,你是否攪錯了?

培基是沙田唯一一間一線的小學,可不放第一也可以叩門又有得in的 一線小學 ,你是否攪錯了?

我都好重視信仰,選學校一定要同信仰。  另外,都值得可以留意一下學校的宗教氣氛。我試過問過我母校的新到任校長,問過佢校內宗教氣氛如何, 佢答前校長不是基督徒。結果我放棄冇入紙自行該校!

lsht 發表於 12-7-6 12:30
培基是沙田唯一一間一線的小學,可不放第一也可以叩門又有得in的 一線小學 ,你是否攪錯了? ...

我意思係本區叩門,可能因我自行及甲一唔選佢而叩印象分。我叩乙一,second in 收左有兩個係怕羞唔答但三條一的。
我係唔係害左個仔!

引用:Quote:lsht+發表於+12-7-6+12:30+培基是沙

‹ 上一主題|下一主題