用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 1 英中讀唔掂, 被"勸"走...
樓主: Toni媽媽
go

band 1 英中讀唔掂, 被"勸"走...  

件事搞成點呀?  有無同學校再傾?  搵唔到BAND 2唔好走了,重讀啦。
有問過宣道、唐賓南嗎?

回復 Toni媽媽 的帖子

官校/資助一定唔可以被叮走,佢嚇你的,學校都唔想上頭條的.

如果孩子年紀唔算大,要求學校讓他重讀一年罷!

學校不能趕走學生。您只要問係唔係一定要走,佢地就唔可以挾硬來。記住:只問Yes or No 的問題,唔好比佢地帶您遊花園。

主科是剛合格(科科都係50多少少)! 但副科: 普通話, 電腦得30~40分,
但係去了b3的中學亦要上副科,
男仔好少電腦會不合格,是否有其它原因,

jimjimjim 發表於 12-6-28 11:22

不過點都好你都要同佢暑假時搞番好D成績!

agree, he has the ablity. Don't give up

佢突然之間未必知道點可以唔HEA下去。因為都叫HEA左一年。
轉校都係0個句,小心選校,中二好易學壞

Toni媽媽 發表於 12-6-28 11:10
回復 kilykilyk 的帖子

屯門區, S1, 其實成績仍有得追. 係本身個人升中後出問題, 小學成績好好的, 可能中 ...

應該有留班位,企硬,叫小朋友俾心機!

你打去投訴啦,或者同學校拉布啦,本人教書多年,多次被老闆要求極力勸喻一些學生離校,好多時我地會蝦你地唔識,就用好似好強硬嘅語氣同你講無彎轉,但係無論一個學生嘅離校原因係乜,學校都有責任幫忙搵其他學校接收,仲可以有試用期,如對方學校有何不滿,就可以將學生退回.唔好被佢地大到你,有咩事就搵教育局搵傳媒(後者好啲)

政府學校唔可以因成績趕學生走GA喎

政府學校唔可以因成績趕學生走GA喎

牛津道啟小隔離.:;pppp::;pppp:

件事搞成點呀?
同學校傾掂未?
其實你仔讀0個間學校... 真係要求下REPEAT一年追下成績先會好D
定係你地已經搵左學校轉?

你這間學校好差喔 , 我仔仔都係屯門Band 1英中S1 , 佢個間係本區排名頭三位之內架 , 佢話今年有一個同學因全年平均分唔及格 要留班 , 呢間排名在你間學校之上 , 都會埤機會學生唔趕出校 !
當然操行太差的會例阿外 !!

其實你有無同個仔傾下, 點解會變得HEA左, 懶散左 ?

尼一步好重要喔 !! 否則去到邊間學校都無用 !!

官校,津校真係好難因為成積唔好叫學生走架wor, 起碼留班先啦, 好多開除學籍係因為嚴重行為失當, 操行問題, 我女同學家姐原校全港1x排名, 校規超嚴, 佢因為遲到拎左好多缺點, 最後被開除學籍, 結果去左間band 2 中既中學~

樓主同學校商量下, 若唔係因為操行, 嚴重過錯, 起碼lur 個留班機會呀.

Toni媽媽

JustAParent 講得無錯, 你打电話去教局, 他們会安排分區主任幫你和學校溝通。唔好咁快放棄, 留班都好過去 Band 3 學校到hea 。你個仔重細, 不要說當買個教訓, 做事唔認真之後果就要自已承擔, 你是他的明燈, 不要怕咗間學校, 你的堅持一定幫到佢 - 打电話去教局是求助不是投訴

cellon 發表於 12-6-28 15:34
係官校就唔駛怕,只要你唔簽紙,學校無權逼走學生。有問題可以聯絡教育局。
...

如留左班也追不上,可否賴死唔走?

如留左班又追不上,可否在官校賴死唔走

vincher  但如果年年留班,家長通常只好屈服!始終係要孩子發力才行!  發表於 12-8-29 00:44

gaggag 發表於 12-6-29 23:34
校風好緊要 ,老師嘅品德都好緊要 ,九龍塘有一間就唔得嘞 .MA MA們睇真啲好 .
...
邊間呀?

樓主如果只係成績唔得可以留班的, 他係咪操行有問題?