用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 1 英中讀唔掂, 被"勸"走...
樓主: Toni媽媽
go

band 1 英中讀唔掂, 被"勸"走...  

回復 Toni媽媽 的帖子

你0個間係市中心0個間定碼頭?

回復 jimjimjim 的帖子

多謝大家, 我其實 prefer 轉 band 2 中中, 成功就轉. 唔成功要轉 band 3 我就賴死唔走, 希望亞仔知死, 發力比心機

jvkll  計我話緊係吾走la...至多米留班..叫亞仔repeat e 一年加油追回d成績~  發表於 12-7-7 10:56

可能你見到佢上中學後懶懶閒依家攪成咁係抵佢, 但家長有無考慮到點解佢小學時成績都好, 上到中學就咁差? 我相信你個間係屯門區四大天王之一, 係咪個仔跟唔上無咗自信就無心機讀? 上年揀學校時係咪只係家長一箱情願要個仔入band1英中? (只要佢係band1, 就算係band2頭,band1尾都要博入band1頭中學, 入到去包尾都唔緊要-這是一般家長諗法). 要好好同個仔傾吓, 了解佢諗緊咩?唔好只係責怪佢唔好好讀書

rubytang  好奇想知屯門四大天王係邊四間呀~  發表於 12-7-12 11:41
jvkll  會ka, 個小朋友跟吾上就無心機讀,問題就會陸續出現,當然亦好睇個別小朋友性格!  發表於 12-7-7 11:09

PM左你。

你睇下係你仔只係今年太HEA所以唔掂定係D咩原因啦。
但記住一件事:學校唔可以一定要你走,但留班我睇係有需要,而今個暑假追番中一既課程更加有需要。

jvkll  agree  發表於 12-7-7 10:57

但問題係我唔知點樣令到亞仔比心機去做...

jvkll  係ar,如果亞仔hea d 態度改吾到,就算去邊個學校都係吾掂ka,要吾要搵學校社工幫手?  發表於 12-7-7 11:06

我同事個仔band 1 直資,中三唔比佢升,又唔比佢留,因為成續唔之餘仲好hea,所以一定要家長簽紙離校,父母求學校留班,堅持唔簽紙,但唔編班比佢,又唔派書單,跟本係唔走唔得,不過佢個仔又真係好hea,完全唔謮書,後來去左一間band 3中學繼續hea落去。

我唔知無錯資料,津中是可以勸人出校的,但至少要留左一年,再留先可以趕走,咁你小朋友有無留過班? 如果無,應該至少比小朋友留一年,再唔得先勸你離開。

Toni媽媽 發表於 12-6-28 08:57
男仔. 官校, 上學期派成績表已講明, 總平均分(50)不合格就要走, 我仔45~49之間, 今次大考未全部派卷, 暫未 ...
係官校就唔駛怕,只要你唔簽紙,學校無權逼走學生。有問題可以聯絡教育局。

引用:男仔.+官校,+上學期派成績表已講明,+總平均

原帖由 Toni媽媽 於 12-06-28 發表
男仔. 官校, 上學期派成績表已講明, 總平均分(50)不合格就要走, 我仔45~49之間, 今次大考未全部派卷, 暫未 ...
官校更加唔可以因唔及格而退學,可找教局處理!

回復 Ivy07 的帖子

佢就係 "hea", 唔"hea" 都唔駛無得留底啦! 以前小學唔係咁! 成個人無晒動力, 一言難盡啦! 唔知點樣幫佢.

我朋友個仔, f.1時(b1英中), 掛住上網打機, 好hea, 好反叛, 唔同呀媽講野, 我朋友仲試過因為打機問題而同個仔大打出手, 最後, 佢唯一辦法係送個仔去外國讀書(f.3時), 個仔去到外國就好d, 可能因為見少左, 衝突少左

一間學校要逼走學生唔難, 日日玩針對, 3,5,7日就見家長去鵝你, 令你好無癮, 自己和小朋友都唔開心, 自然會走, 唔係話格硬留底就當無事, 成績越好的學校越心狠手辣

樓主, 你可以考慮band 2的直資, 誇區都要

dad1234  老師如果日日泠言泠語,成績只會越來越差  發表於 12-6-28 22:53
CHAN-2  不知真否 "成績越好的學校越心狠手辣" ,但有邏輯,可信。  發表於 12-6-28 22:22

回復 五歲仔 的帖子

收到明白, 多謝各位關心. 學校會努力去間間試一下, 跨區 band 2 亦會試, 有結果再上報給大家知. 希望成功.

dlh525  天水圍香島是直資, 你可以打電話去問問.  發表於 12-7-5 11:23

Toni媽媽 發表於 12-6-29 09:16
回復 五歲仔 的帖子

收到明白, 多謝各位關心. 學校會努力去間間試一下, 跨區 band 2 亦會試, 有結果再上報 ...

為人父母, 見到子女變成咁真係好心痛, 希望你仔仔經呢一次後會覺悟, 讀次一等 (band 2) 學校會搵返信心返嚟! 等你好消息! 加油!

band 1 考第尾 and band 2/3 考第一 ...

一個係信心能力問題, 一個係自己呃自己問題 ...

都吾易解決 ....

咁殘酷?

樓主加油ar
比心機搵間校風好既中學比仔仔讀la
可能佢追唔上無左自信既0即
努力ar
:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

回復 par3186 的帖子

收到, 多謝. 我以前以為英中讀唔掂轉中中, 好容易. 原來唔係, 早知反轉來, 先讀 band 2頭中中, 讀得好 S2 叩回英中反而更好...  

時間過了就無辨法追回, 希望亞仔經過今次教訓會開竅/ 生性做人, 唔好再 hea 落去. 輸成績有得追, 但唔可以輸自信.

smallfoothk  agree  發表於 12-6-30 17:05
hongkeikei  You are right!!Support!  發表於 12-6-29 18:08

Toni媽媽 發表於 12-6-28 11:10
回復 kilykilyk 的帖子

屯門區, S1, 其實成績仍有得追. 係本身個人升中後出問題, 小學成績好好的, 可能中 ...

其實我覺得你仔仔成績都唔係咁差, 仲有得追, 唔好咁快放棄.

校風好緊要 ,老師嘅品德都好緊要 ,九龍塘有一間就唔得嘞 .MA MA們睇真啲好 .

杰杰媽媽  由呢個POST之後個D全部睇唔到,CUT晒.  發表於 12-8-9 00:45
antia    發表於 12-8-1 13:56
多利是  九龍塘有1間唔得  --  我都想知邊間  發表於 12-7-11 14:30
慧妮會員    發表於 12-7-7 21:59
htts  邊間呀?  發表於 12-7-5 11:45