用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖類斯中學交流區
樓主: 二話不說
go

聖類斯中學交流區

yekat169 發表於 15-6-8 19:46
有D人講説話有咩目的不得而知
作為聖類斯家長,我唔覺得有咩問題,反而仔仔讀得開心,學校好多細節睇得出 ...
Thanks yekat169.

我囝囝係中西區小學讀緊P4,開始幫佢部署升中。佢由一至四年級most of the time都係全級1-5內(間中係1-10名內),有田徑全港排名。個人比較貪玩,但對住陌生人又有少少um春。暫時睇數學較強,較抗拒英文,但中英文成績都有A(可能學校程度較淺掛)。

其實我都好想囝囝可以愉快學習,你可以講多d有關SLS中學資料比我參考嗎?想知道:

1) 課程深唔深呢?
2) 英文係咪好深?
3) 多唔多功課?
4) 近年成績如何?
5) 功課做唔做都得?
6) 有冇精英班?

回覆:Pinypon 的帖子

謝謝回覆。

^O^ 發表於 15-6-10 10:50
Thanks yekat169.

我囝囝係中西區小學讀緊P4,開始幫佢部署升中。佢由一至四年級most of the time都係全級 ...

你仔仔成績都好好, 有機會入B1A, 中西區有點麻煩, 男仔SPCC, St.Joe, RC,都有直屬小學, 多位d得番KC, 鄧肇堅,  自行可博B1AB, 抽獎第二三位可能要放B1C

除成績外, 特別要注意操行, KC四年級起要B+以上

SLS英文唔算深(可能我仔相反英文好好), 功課唔算多,但欠交要留堂, 學校近幾年都有人入神科, 無精英班

舊生會好支持學校, 校園比較自由, 地方真係大, 中西區其他中學無一間會有標準足球場

順帶一提, 而家香港考試制度重文輕理, 趁小朋友細個還是打好語文基礎

SLS有樣同其他B1唔同, SLS會教書, 唔似名校返學唔教書只係不停操練學生作困獸鬥,

yekat169 發表於 15-6-10 23:16
你仔仔成績都好好, 有機會入B1A, 中西區有點麻煩, 男仔SPCC, St.Joe, RC,都有直屬小學, 多位d得番KC, 鄧肇 ...
Thanks, yekat169.

我仔年年conduct都有A-.我有用家姐小學既materials幫個仔溫習,佢亦有上英文班,所以佢既英文其實都有一定程度,只係佢唔夠自信,亦唔知點解由細開始都比較抗拒英文。

我仍然心大心細,博唔博SJC或KC,抑或等佢輕鬆愉快學習,同埋我傾向入天主教學校,因為我地係天主教。會同佢去睇下呢幾間學校既Open day:SJC/KC/RC/SLS,等佢自己選擇。

乜野係神科?

^O^ 發表於 15-6-11 11:43
Thanks, yekat169.

我仔年年conduct都有A-.我有用家姐小學既materials幫個仔溫習,佢亦有上英文班,所以佢 ...

人望高處, 唔搏第二時可能會後悔, 人之常情,就算博唔到,第二,第三個选擇唔係想象中咁差

yekat169 發表於 15-6-11 12:34
人望高處, 唔搏第二時可能會後悔, 人之常情,就算博唔到,第二,第三個选擇唔係想象中咁差 ...
第二第三選擇意思是鄧肇堅、RC & SLS嗎?

回覆 ^O^ 的帖子

家長心目中会有排名,都不需多言
始終要睇番你仔属於Band1頭中定尾,间间小學頭十名分別可以好大

另外睇番師姐兄師姐派去邊間中學多,大概估到你仔会去边类中學

有D中学前几年師兄都無咩点派就要小心,免浪費面試机会

yekat169 發表於 15-6-11 13:34
回覆 ^O^ 的帖子

家長心目中会有排名,都不需多言
您好, 我想問下如果在聖類斯小學部, 成績好, 係咪可以揀KC, QC, SJ or WY 呢, 通常頭幾名係BAND 1? band1 係生係咪多數唔讀自己中學呢?

我囝囝讀近中一,數學每星期要做過百題數,開學到現在已做了兩本家課簿。想問下D師兄你們都是這樣嗎?還是我囝的老師比較另類?
請賜教🙏🏻

IssacwuMa 發表於 15-7-3 12:21
您好, 我想問下如果在聖類斯小學部, 成績好, 係咪可以揀KC, QC, SJ or WY 呢, 通常頭幾名係BAND 1? band1  ...
今年有5個派了去英皇

其實西區band 1 男生選擇真係好少, 兩間都直插得好快 !

就算點講都好, 聖類斯依然都係一間純英中, 依然每年有人入3大, 有人入醫科, 入工程; 學生讀得好唔好, 唔係全部學校責任,  如果期望100%學生都入3大讀神科, St.Paul Co-ed都做唔到

回覆:susannayue 的帖子

susanna,我仔都係今年中一, d數學次次做幾十題,一做數學功課佢自動閉關。 其實係咪間間中學都係甘架。

回覆 susannayue 的帖子

my son is in class D, and he need to do all ex in the book. I think it applies to all classes in St. Louis.

Pinypon 發表於 15-10-14 12:54
其實西區band 1 男生選擇真係好少, 兩間都直插得好快 !
即係邊兩間呢?

回覆:聖類斯中學交流區

我覺得st louis小學很好,校長好有愛心,見到中學部的學生也很乖,曾經有人同我講st Louis 中學6年後可能變中中,又話st Louis 小學是英小但只有幾科用英文教,又話st louis好谷,講真,st Louis 小學唔谷,升左中學先谷,小朋友咪仲辛苦,st louis中學變中中又點?學生乖,校風好已經很好,不見得她6年後一定選band 1中
當然她可以有自己見解,但出言挑釁就唔係咁好

請問升中乙部除了選中西區,有冇其他區可以選?可以選灣仔區中學嗎?

引用:請問升中乙部除了選中西區,有冇其他區可以

原帖由 熊貓小公主 於 15-12-30 發表
請問升中乙部除了選中西區,有冇其他區可以選?可以選灣仔區中學嗎?

...
甲部才可誇區(3間only), 乙部只能揀自己所屬的地區。如屬中西區,乙部只能揀中西區學校

我知暑假期間會有2星期sports training course和2星期English bridging course比準中一生。請問sports training course是否一定要參加?

回覆 ramj 的帖子

不是一定要參加。