用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門馬可賓中學
樓主: wrk
go

屯門馬可賓中學   [複製鏈接]

kcimum 發表於 12-9-7 12:01
本人路過
呂慧儀(Koni Lui,1982年9月3日-),香港藝人,中學就讀於宣道會陳瑞芝紀念中學、加拿 ...
fans

哈哈...........原本講緊馬可賓, 做咩又突然講起呂慧儀

sumheima 發表於 12-7-16 18:18
hi antia,

我同妳一樣,大囡讀緊馬可賓,今年9月升中二,她小學時是band 1中,馬中是她第一志願.我仲有一個細 ...

現在讀得憤唔慣呀..........我女總算讀得開心!  成績進步中!   (一年比一年好, 全靠學校比到安全感同主要周間同學都好比心機讀書, 大大提升她讀書的興趣!

sumheima  okay,她在學校有許多好朋友,也享受校園生活.Please check pm!  發表於 12-9-8 01:20

sumheima 發表於 12-9-7 01:23
回復 alice.2007 的帖子

唔明點解每隔3幾個月,就會有人出來對馬可賓指指點點,惡意批評!之前有個比人踢爆就 ...

你不需這麼勞氣,此校又不是甚麼名校,區外人都未必聽過此校名,至於在區內對其它學校都唔會有威脅力,況且升大學是睇成績不是睇學生來自甚麼學校(大學面試可能會有些少影響,聽聞考核人對名校生印象好些,或許在大學做得這些職級都是出自名校),其他人提出意見你怎知不是事實,就算你認為不是事實,你也可當作為參考的一部份啫。
至於我的消息來源是我家姐的兒子,他正正是今屆畢業生,成績2242+42,由於成績差,浸大理大城大自資 HD都唔收,只有嶺大收他讀自資 HD,連學校都唔收他重讀。至於真正經聯招入8大學位他從同學得知約30%,他話全級約200人,學校透明度高唔高則見人見智,但我認為既然公開成績,點解唔詳盡一些,家長最想知是真正經聯招入8大學位 %,現在公佈的數字太概括了。
多些人發表意見可令想選此校或已入讀此校學生家長更多資料參考呢!

ALICE, 我諗你對馬中好似像不太清楚, 真的不可胡說八道呀! 他們的成績是有目共賭! 由以前的band three 現升為band one 的英中, 雖然不能跟其他名校看齊, 但也是一間band one 的學校, 近呢幾年收的全是band one學生,  以字面數字比較, 我估計黎緊呢幾年仲勁, 至於你家姐的兒子成績差都是特別例子, 你要知每間學校總有排頭, 總有人排尾, 就算名校都係, 不能一概而論的!  知道嗎?  我想問你是否住屯門? 你的令千金好像是讀外區名校?  

ALICE, 希望你唔好介意我咁直率!

alice.2007 發表於 12-9-8 09:45
你不需這麼勞氣,此校又不是甚麼名校,區外人都未必聽過此校名,至於在區內對其它學校都唔會有威脅力,況 ...

妳家姐個仔,唔係妳個仔讀,妳都係道聽塗說喇!我地d兒女在這校讀書,清唔清楚過妳呀?!

全港計主動公佈dse成績的中學不多於三份一,每間學校都各有自己的公佈細則.就算無寫明多少是入讀8大
學位課程,但以170左右中六生(其他中學今屆中六生人數,全部都是160+至180之間,妳見過有學校公佈有200多人參加文憑試嗎?為何馬可賓會有咁多中六生呀?),學校公佈有90人以上入到大學學位課程,斷估都唔會有40人係入妳講過d明愛/遙距課程掛!!岩岩見到屯官公佈左dse成績,人地都係寫有70人入了大學讀學位課程.佔總考生36%.

問題唔係發表意見俾人參考,依家邊個唔客氣咁入人地學校個主題版,無情情話人英文科取四級率低,又話人地入遙距學位課程,挑起事端!

係唔係名校唔駛由妳講,只有是名校先至有被尊重權呀?難道一般學校就要俾d無謂人說三道四嗎!

唔該妳尊重下人和自己喇!
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

當年姨生入學那年學校說收了9成 band one 生,而他亦是 band one 生第一志願入的,當年屯門區家長都話此校是 band one,至於全級人數及其它資料我說過是他說的,至於有冇錯你們可通過家長會問學校吧!

回復 sumheima 的帖子

''依家邊個唔客氣咁入人地學校個主題版''

mud 有條例規定一定要讀這間學校的人才可入這個主題?
你d擺氣咁似 ''強國人'' !

引用:當年姨生入學那年學校說收了9成+band+one+

原帖由 alice.2007 於 12-09-09 發表
當年姨生入學那年學校說收了9成 band one 生,而他亦是 band one 生第一志願入的,當年屯門區家長都話此校 ...
你攪錯了!應該唔會wor, 他們會收少量Band 2 生!

引用:當年姨生入學那年學校說收了9成+band+one+

原帖由 alice.2007 於 12-09-09 發表
當年姨生入學那年學校說收了9成 band one 生,而他亦是 band one 生第一志願入的,當年屯門區家長都話此校 ...
如果我冇看錯!你曾經問過!如家境一般!讀女柭會否自卑!我想你是一個好名校的家長嗎?

回覆:屯門馬可賓中學

Alice, 如果好名校,一定點講都冇用!

我唔識人今屆讀屯官,所以屯官我唔知個數字是否包自資學位。
其實我姨甥仔都是在同學 facebook 互相傳出來的消息,如果我的資料有錯,你可問問你個女
實際情況再post 給大家知。
事實上DSE大學收生很注重英文成績,各院校都將英文比重 x 2倍計分,基本上很多學系中、英科都要4+4,所以馬校25%英文是4是很蝕底的。

antia 發表於 12-9-9 11:38
你攪錯了!應該唔會wor, 他們會收少量Band 2 生!

你有冇看清楚我話 ''9成 band one'',我冇話冇 band two 生呢!

antia 發表於 12-9-9 11:42
如果我冇看錯!你曾經問過!如家境一般!讀女柭會否自卑!我想你是一個好名校的家長嗎?

...

1. DGS  個 post 與本 post 有何關係?
2. DGS 個 post 是我與同事之間討論起來,於是好奇一問,我冇小朋友讀這些名校的。
   另我的同事或朋友都是年級相差2-3年級,許多時大家想知的問題我都有代開 post 問,而我
   所知亦都會發表的,例如我都有問人地有關葵涌一些英中DSE成績,只是你們喜歡 ''報喜不
    報憂'' 姐才有咁強烈反應!
3. 你們這樣極權唔比人發表意見,盞會嚇親想讀此校學生家長或低年級家長,令人誤會此校
    所有家長都是蠻不講理、毫無知識呢!
4. 其實家長若知道學校某些科目或公開試成績一般,反而可藉著家教會或家長會給予意見,
   藉此提升學生成績呢!
5. 全港500多間學校,無啦啦我仲mud 要針對此校,我只是將我收到的資料講出來,
     你們有最新資料都可發表,尤其今屆DSE 學生家長,可對明年考生有很高参考價值。

sumheima  點解要無端端針對此校,要妳自己先知喇!  發表於 12-9-11 18:40

alice.2007 發表於 12-9-9 13:49
2. DGS 個 post 是我與同事之間討論起來,於是好奇一問,我冇小朋友 ...
作為旁觀者,看見有人的文章是有挑釁性的,有刻意唱人學校之嫌喎.

請問點解此校F.1冇通識的?

何時先有呀, 謝謝!
KooKuKooKu :pint:

alice.2007 發表於 12-9-9 13:21

我唔識人今屆讀屯官,所以屯官我唔知個數字是否包自資學位。

有d野唔駛聽人講ga,自己去人地學校網頁睇,屯官已經公佈左dse成績!我提呢間學校係因為屯官的公佈都係寫有幾多人入了大學,無特別註明是指經JUPAS或入8大,同馬可賓既公佈情況十分相似!

人地咁寫妳都識講[唔知個數字是否包自資學位];咁馬可賓又係咁寫,妳會覺得個數字一定有唔少係指8大以外的大學呀?!算唔算玩針對呀!

alice.2007 發表於 12-9-9 13:49
2. DGS 個 post 是我與同事之間討論起來,於是好奇一問,我冇小朋友 ...

另外妳提到除了馬可賓,妳都有提到葵涌一些英中的dse成績.我知妳問過可風和林護呢兩間學校.

我係到想順便提提妳:唔知妳知唔知馬可賓個從開校做到依家個位陳校長,今年返左林護做校長.如果妳對佢`帶領既馬可賓成績有咁多質疑,我勸妳都唔好考慮林護啦.費時第時若自己個小朋友讀書成績不佳,入唔到大學學位課程,就話人整體成績滑落咁喇!!

hongkeikei 發表於 12-9-9 14:57
作為旁觀者,看見有人的文章是有挑釁性的,有刻意唱人學校之嫌喎.

謝謝妳的仗義執言!

本來我們大家理性討論,有無仔女在學校讀都無問題.不過我覺得提出問題或發放資料的動機好重要!

如果睇番我和antia之前的回應:最初我們都是有問有答,和和氣氣的.但之後有人不斷用不友善的態度去質疑學校的成績公佈內容等,才令人不悅吧.

hongkeikei  不用客氣。  發表於 12-9-13 00:10
‹ 上一主題|下一主題