用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全部迦南幼稚園出年K1無學券
樓主: 小露比*
go

全部迦南幼稚園出年K1無學券

tigerchaichai 發表於 12-6-26 20:51
真的?咁係唔係我今年讀n,下年讀k會無?

如果係,我會好嬲同好唔開心,因為阿仔之前考到間不錯的n班(無學 ...
N班不嬲都無學券的 ....

回覆:小露比* 的帖子

我知n班不嬲無學卷,只不過因迦南的n班可直升入k班,咁諗住kl至K3可以省少少

而另一間,係由n至K3都無學卷

suki125hk  n班唔一定可以直升k班架  發表於 12-6-28 14:16

其實而家都大部份都話可N班直升K1

小露比* 發表於 12-6-26 20:42
我大女K3升小一喇 但13個月既細女就.............
我都係有個16個月大既細女,仲諗住迦南中規中矩又有學劵都幾好,點知...

呢幾個年頭已經難搵學位,又少一間了...

MamaRabbit 發表於 12-6-27 00:12
我都係有個16個月大既細女,仲諗住迦南中規中矩又有學劵都幾好,點知...
係囉,仲諗住煩少樣。。唉。。

醒目開學勳章

其實我都好疑惑, 如果學校這樣中途退出學券, 對原來就讀的仍用學券小朋友有冇影響? 如: 課程深淺, 外語時間, 學費上限 是否仍受監管?
如學費上限仍受監管, 那對不能用學券的就很不公平了, 所有學校的加費壓力都加在他們身上了.
如舊有K2,K3小朋友可用學券, 但K1不可用, 則新申請插班K2的可否用學券?

BBCOW2009 發表於 12-6-27 10:36
其實我都好疑惑, 如果學校這樣中途退出學券, 對原來就讀的仍用學券小朋友有冇影響? 如: 課程深淺, 外語時間 ...
9 月讀 k1 的係學券尾班車, 可以讀到畢業都有學券, 插班的唔清楚, 其實迦南每年最多都一個半個插班啫. 就算係尾班車, 課程都比早兩年深了, 以前係 k2 先開始教 phonics, 但係今年的 n1 經已教緊了, 9 月的 k1 仲有一本 phonics 書添, 已悄悄加深了課程了. 因此, 有理由相信其他課程都有一定的情度調整, 雖然英文同普通話書仍是以往的那本, 但中文書就改了.

細佬慘了!!

回覆:全部迦南幼稚園出年K1無學券

我仔仔有今年迦南和方方offer,睇黎都係㨂方方好d啦!

2013年入學的新生都沒學券,包括插班生呢!

我仲推左幾個offer 揀佢。。有冇攪錯呀

當日 interview  n 班時,老師都無講到時 k1 會無學券喎......好彩佢無收我個仔......無學卷的,應該有好多學校好過迦南。如果我知佢將來 k1 無學卷,我就唔會報 n 班囉。

dazkit  N班interview時校方話明唔係直升K1...  發表於 12-6-29 16:38

其實政府不如直接資助父母比幼稚園費啦. 彈性大d, at least我地都享用到丫. 即係每個月有學費單就可refund部分款項比我地,

carolcky  Agree  發表於 12-6-28 18:12
shirleylee_0514  好同意 ! 不應該分類有學卷同無學卷既學校, 總之將每年既津貼直接支付學費, 每一位小朋友都同以受用, 人人平等 !!!  發表於 12-6-28 09:23

醒目開學勳章

我問左啦,係真架,我都好嬲同好唔開心

我又無咁大反應喎! 可能我一心都打算k1再考其他kinder....
我揀CANNAN係因為以佢0既質素, 在有學劵的Kinder 黎講算係幾抵讀,
而且教學理念又夾到女女性格,  
k1時我都會考其他心儀沒有n班的kinder, 考唔到, 留在cannan都覺得ok!(如果升到)  
相反宜家沒有學劵... 我仲覺得可能會多D資源( 多D NET, 多PTH teacher...)...
宜家的n班比以前的n班都加深了課程...又多左net teacher time同n班已經開始教phonics啦...

其實正面少少睇, 一間學校想增值轉營,不受一年$24000所限, 總要有脫勾的一刻,
現時來年新K1也不被影響了~
N班一向都沒有學劵, 但一個月都已經$3XXX (九龍塘),
而且N班interview時校方話明唔係直升K1...

如果學校真係教學質素有所提升,upgrade課程,我又唔介意變做無學劵...

如果無學劵... Cannan以外仲有好多好
choice....

mukmuk 的帖子

當然當然,考到咪係lor!

http://www.cannan.edu.hk/
特別消息已確實~~!