用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求學校資料 : 舊油天 & 仁立
go

求學校資料 : 舊油天 & 仁立 [複製鏈接]

本人對學校認識不多, 只知兩校都有一級聯繫中學, 希望大家比d 意見, 暫時只從web 略知一二

舊油天 :
叻仔可以去華仁
油天谷得來都注重田徑及游水等運動(啱我個仔)
華仁中學設備完善, 讀得玩得

仁立 :
近家, 但都要搭校車
聯繫中學林護, 學生學術能力可比美喇沙, 中學除左讀書好似都係讀書
小學課外活動似著重學術如奧數英文.....etc  唔覺有田徑及游水等運動
可帶 he 妹妹入讀(但唔讀都得因妹妹在龍校讀書, 但要過海及付 around $3500 /month, 付擔得到因哥哥已不用付直資學費)

其實重有間仁紀, 不問了, 因首選仁紀, thanks.

fw9166  妳個小朋友好叻, 仲有yw都放棄埋.....連兩間咁難入都有offer. 勁!!!!  發表於 12-6-25 10:11
   0    0    0    0

華仁 is a Band 1B secondary school only now, compare with 林護 (Band 1A)...seems 林護 is better

and according to 舊油天 record, only around 14 students can got into 華仁 last year

多謝寶貴意見,一家人商議後已傾於仁立,好讓細女升小一時多一個選擇,而哥哥亦可教妹妹功課

fw9166  兩間小學已收哥哥 ?  發表於 12-6-25 10:09

見你仁紀比仁立多些, 可唔可以share下點解呢?

回復 仔仔錫錫你 的帖子

舊油天收左你小朋友?? 當年舊同事抽到荃官都唔讀,去左叩門舊油天收左即放棄荃官.
哲哲寫真 哲哲私相集

Kenzo 原因外乎貪新忘舊,避重就輕(仁紀壓力功課較少一點),課外活動多樣化..... 但經朋友提供意見後,現已首選仁立,因入林x比例更高,加上小兒谷得自己的安排的課外活動充足,那不如選擇一校專心讀書吧!

kenzo  oic, most likely 我囝囝跟你囝囝會是同學了.  發表於 12-6-25 11:25

我未收call 架,要午飯先可以查看電話,真係做同學叫貴公子幫小兒補下英文

仔仔錫錫你,你都是等緊舊油天電話嗎?
我上星期收到call 話入咗waiting list咋.

回復 miffy 的帖子

仁立不是精英便沒人理...
哲哲寫真 哲哲私相集
‹ 上一主題|下一主題