用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想要求學校比小一生留班, 可以怎樣做呢? ...
樓主: Fanny媽媽
go

想要求學校比小一生留班, 可以怎樣做呢? [複製鏈接]

回復 Fanny媽媽 的帖子

小朋友每日做學校綱上功課, 我會俾定小一練習佢做, 中英數常各二頁, 放工回家對答案

收到小二課本之後就教定小二課程

回復 AMY 的帖子

我替姪仔問如果P.5 升 P.6 呈分試考得唔好, 每科只有 7x 分, 失手, 平時都有8X , 9X分, 甘是不是一定派唔到 Band 1學校,可唔可以留班,他讀津校是區內好的小學, 每年派 Band 1 學枝有80%。

我覺得學習心態從小就要培養,我個仔幼稚園時,老師話佢專注力唔夠.我就要佢每日坐係度溫兩個鐘頭習,每日只可以睇一個鐘電視.而家佢都習慣咗.自己都唔鐘意睇.還有同佢講多D道理,要佢明白我地點解要咁做.叫佢唔好放棄,我地同佢一齊努力等說話,咁佢地會比較受落.慢慢佢地就會有勇氣去面對學習.

我個仔都係十二 月尾出世架 ! 尾到唔尾呀...今年升小二喇, 我個仔上學期成績都算好, 但一到下學期就差左好多喇....但我覺得個個下學期都係差d,唔知係咪深左呢? 我反而覺得大仔同細仔最大分別係個思想好大分別, 大d 定d 囉...我呢個暑假只係同個仔報左運動嘅課外活動呀...平時就諗住同佢睇多點英文書囉..唔想佢太辛苦, 怕迫得太緊, 佢冇興趣再讀書...

sugizo828 發表於 12-7-6 12:50
我個仔都係十二 月尾出世架 ! 尾到唔尾呀...今年升小二喇, 我個仔上學期成績都算好, 但一到下學期就差左好 ...

我仔12月25日出世呀, 你仔呢? 細仔的確難教些...我仔其實下學期都好左好多啦..我都諗住暑假同佢報D運動性質既活動算, 都唔想迫佢太緊要, 慢慢同佢温習多些, 我都覺得大仔同細仔既分別真係在思想方面好唔同, 大仔講句野都唔同D有文路些...我仔就仲有D似BB咁..唉....
‹ 上一主題|下一主題