用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想要求學校比小一生留班, 可以怎樣做呢? ...
樓主: Fanny媽媽
go

想要求學校比小一生留班, 可以怎樣做呢? [複製鏈接]

darkbson 發表於 12-6-26 14:04
現在的小學題目又抽像又複習,細仔思考能力又末發展到這個階段,點學都不明。
自可以繼續塾底!

...

咪嚇我..我2個仔都係..細仔..

我女今年都係讀梗P.1,佢都係細女,仲要係超細12月尾,其實大、細仔係pick up課程上真係有分別,大仔始終表達同理解上會好D,我由決定個女做細女開始就已經有心理準備,囡囡未必跟得好。平時都係我同老公幫囡囡check功課同溫書,上學期測驗考試有讀卷都仲好D,其後到下學期測驗因無讀卷,個女嘅成績真係吾太好,中文及常識都吾及格,於是同我老公相商後決定幫佢請補習老師,只係專幫佢預先備課及操練習紙,等佢了解多D再上堂容易吸收D,可能呢個方法囡囡接受到,所以考試成績好好多,每科都有80+以上,當然在班中係仍需努力啦! 不過慢慢再大D,我相信係會有進步嘅!
其實我都有朋友笑我誇張,P1咁細又係低年班就要補習,但我個人覺得取決於小朋友要吾要補習係是乎有無需要,而吾係因為佢細又或讀低年級。教小朋友溫書係件勞氣傷神嘅事,最重要係我吾想傷害兩母女嘅感情,依家用呢種方法大家都開心又舒服咗,而囡囡都有自信咗,佢仲同我講話下次要再做多少少練習可能攞高D分添,講真佢有進步又讀得開心,我已經好開心架喇!  所以今個暑假我都叫補習老師一星期一次幫佢備定P.2課程,希望佢同樣開心去讀P.2呀!

我相信小朋友成績吾好可能只係一時仍未搵到有效方法去讀書啫,所以大家都千祈吾好氣餒呀!

細仔係咪差啲, 因人而異.  我囡十月出世, 二年級中文89分(最高91), 數學84, 只係英文差少少(78), 亦有人唔合格.  

darkbson 發表於 12-6-26 14:04
現在的小學題目又抽像又複習,細仔思考能力又末發展到這個階段,點學都不明。
自可以繼續塾底!

...

同意

醒目開學勳章

Fanny媽媽 的帖子

希望我咁講你唔好介意

有冇嘗試過去搵出點解小朋友讀得咁吃力?係因為年紀問題而能力發展未到,定係有學習困難?如果係年紀嘅問題,重讀應該有幫助,但如果係有學習困難,咁就要對正下藥先幫到佢。

我個仔一月出世,但就因為有語言發展遲緩,但以重讀一年高班,再加強訓練,今年比舊年好咗好多,起碼冇上年咁擔心上小學。

你不如同老師傾下,老師可能會俾到意見你,有需要學校可以俾到支援小朋友的。

回復 YolandaTam 的帖子

我女系小一細女(12月尾出世)﹐她上學期拿成績獎(全級第二)﹐下學期未知(中英數平均分系96.x)...慢慢來吧﹐可能未適應小學的評估方式吧。我每次評估都會出份試卷給她做﹐所以她已經學識點去考試。

shan_c000 發表於 12-6-30 13:38
回復 囝囝mama 的帖子

我本身係做補習...見到你地有E 個問題....
我好認同暑假keep住讀書心態呢句.

回復 shan_c000 的帖子

小朋友一心散真係好難攪番好的!!!真係要keep住學習心情!!!

回復 shan_c000 的帖子

多謝提醒!!暑假不會重温中文課文!!只係做番晒小一中文練習!!加睇課外書!!英文重温小一英文文法,加串字!!!現在數學做緊學林一上!!!暑假就做一下學林!!!暑假都比呀囝試吓升小二中,英,數專課班!!!希望佢習慣學習模識!!!暑期功課我會自己跟番!!!我相信细囝好快會習慣!!!!!我會繼續努力!!!!!(這個暑假真係要好好利用!!!!)

回復 ivyscyip 的帖子

你女女好叻呀..

回復 wuma 的帖子

我個都係超細仔(十二月尾出世), 我都城擔心緊九月份升小一, 可唔可以應付到...

囝囝mama  好好利用這個暑假!!!!  發表於 12-7-2 19:03

我亦要好好利用這個零月...當P.1書到手...就編好時間, 同阿仔go thru一下先...我2個系細仔細女, 阿仔今年都系小一, 要比多d耐性他們, 希望磨合到又適應

細B可讀多年幼稚園才上小學呢, 打好基礎好D

回復 Fanny媽媽 的帖子

今年小一收生多人. 所以一般學校未必會比小朋友留級.有D 學 校會在購買書本前個別打給要留級的學生留意.如果你擔心可直接問老師..其實早讀書或遲讀書都無關係.  如果4科主科都不合格,成績表會試升.   或者你可以在健康檢查時詢問醫生可否申請評估,  小一只是基本, 如果是小三小四, 我會按個別考慮是否留級.  

我宜家都諗住在暑期好好同阿仔多做補充練習及多看課外書......原來每一個小朋友在小學只能留一次班, 那等阿仔大些少才考慮都好......我相信只要我不放棄同我仔齊齊努力就能成功!

之前老師都同我講如果係細B加上又係男仔真係會讀得較吃力, 我見我仔個班有D係細B, 但係女仔的確會係好些.....唔通男仔真係會發展得較慢????

小學學位有限, 老師不希望在小一, 二留班,
如真的要留都在小三留, 小三升小四是一個轉變,
小四課程深好多, 基礎唔好就好難追,
希望大家唔好灰心, 把握暑假好好準備下年度課程

AMY 發表於 12-7-4 10:52
小學學位有限, 老師不希望在小一, 二留班,
如真的要留都在小三留, 小三升小四是一個轉變,
小四課程深好多, ...

係呀..我今次暑假都會好好把握時間同我仔温習, 希望他能追回一個合理的水平就夠....請問有冇咩提議可在暑假裡好好溫習呢?
‹ 上一主題|下一主題