用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想要求學校比小一生留班, 可以怎樣做呢? ...
go

想要求學校比小一生留班, 可以怎樣做呢?

我仔是小一生, 因成績很差, 中英數常都全不合格, 分數在30-60分內, 唉.....我仔其實是細仔離, 12月尾出世的, 佢全級考尾4....我可唔可以寫封信比班主任要求學校比我仔留一年班呢, 因為我想給他打好基礎才升上去讀, 而且阿仔讀得很開心, 我也想過轉校, 但如轉校也要再適應過生活, 而且此學校已是小班教學, 唉, 我可以怎樣呢?

官津定私校?

官津要留都留全級考尾1-3先啦!

私校容易D.

Anyway, talk to class teacher first.

HTLT 發表於 12-6-22 13:59
官津定私校?

官津要留都留全級考尾1-3先啦!

我仔是讀津校, 見阿仔讀得差真的很心痛, ..唉....我應該下星期寫封信求求老師幫我這個忙, 我想問下阿仔學校7月12日先家長日到時會派發成績表, 如真係要留班, 係到時家長日先知定之前已經知呢?

現在問先啦, 6月小一註冊, 比小一新生霸晒D位就冇得留.

MariaTsui  YES  發表於 12-6-23 14:41

回覆:想要求學校比小一生留班, 可以怎樣做呢?

小一成績與細仔沒大關係

回復 judymama 的帖子

細仔和大仔分別是有的

回復 Fanny媽媽 的帖子

其實我仔同你仔分數系半斤与八兩,不過我仔小三,我仔小一時我都好似你甘諗,但我一直要求學校都吾比,我仔中英數成績到今都系60或以下35左右,我今年再要求留但都系NO,學校開會討論過都系吾比,因為佢哋認為我仔系吾專心同發梦,因為我仔默書比心機个話都有八九十分,又話佢上課钟意同人傾計,我發覺我仔做事系好容易分心,有家長提醒我要留意我仔是否有專注力不足,我才去了解這个症狀,上网睇才發覺真系有問題,如果早在小一去做評估就好啦我依家去就已經遲左,因為我覺得我仔系無心上堂同貪玩所至的,我回想起當初小一小二吾留都有好处,因為小三小四課程深許多,小一小二你可以跟貼些,到小三或小四課程深些再留会更好,我都想我仔今年小三留,但老師又講小四跟吾到再考慮留会更好,老師仲話叫我仔快去評估,食左藥會好大改善,确實我见到我仔有兩个同學又的確如此有所改善成績同專注力!希望帮到你!

我仔班中考頭5名全是大仔,我仔是細仔同人相差半年至1年,我同佢都要好努力先唔會太遜色比人但仍不及大仔嚟。

到P3已冇分別,大仔優勢已冇!

引用:小一成績與細仔沒大關係 +

原帖由 judymama 於 12-06-22 發表
小一成績與細仔沒大關係
大家都察覺到,小朋友上年和今年都有很大的進步。如果小朋友越小越容易察覺到。

Fanny媽媽 的帖子

見到你既情況,真係好心痛,唔知点幫你,你仔間學校係味好深?媽媽加油呀!

還有暑假同佢勁温習啦!!重温小一內容!!小一很難留班!!!同佢一起努力!!再大D會好D!!!你唔放棄就可以成功!!大家一起努力!!(我個细囝都係尾幾!!!)

囝囝mama 發表於 12-6-25 02:18

還有暑假同佢勁温習啦!!重温小一內容!!小一很難留班!!!同佢一起努力!!再大D會好D!! ...

多謝你們的鼓勵呀, 阿仔的成績這樣的確令我心痛, 但見佢已經比升小學前學識多左好多...就他個人已言的確進步左很多, 可能見他不合格仍感到很徬徨無助..我會努力!

細仔和大仔是有大大大分別的, 除非小朋友超 smart 啦~
所以我最後都決定比亞女讀多一年幼稚園,
唔想佢在小學不停受挫!

回復 anixon 的帖子

都係一個好的决定!!!

一定要好好利用這個暑假!!!!日日睇多D課外書,做吓練習,做吓運動平衝吓就OK!!小朋友轉專力只有二十分鐘!!!同佢温到二十分鐘!!!停一陣再溫!!我細囝之前英文只二十幾現在剛剛合格!!!努力!!努力!!!

http://www.youtube.com/watch?v=aYPJ75BsMjg

提升注意力 從小開始(1)

好好利用暑假努力重溫小一的內容,上小二會好好多.

gwan 發表於 12-6-23 10:49
到P3已冇分別,大仔優勢已冇!
係咪一般要p3先冇距離呢?有d話p3有d話k3

jojoplanet 發表於 12-6-26 10:59
係咪一般要p3先冇距離呢?有d話p3有d話k3

其實我都想問, 乜細仔真係較遜色嗎?  不過我見我仔有D同學年頭出世的確連講說話, 做野等都係略勝一籌....

引用:Quote:jojoplanet+發表於+12-6-26+10:59+係

原帖由 Fanny媽媽 於 12-06-26 發表
其實我都想問, 乜細仔真係較遜色嗎?  不過我見我仔有D同學年頭出世的確連講說話, 做野等都係略勝一籌.... ...
現在的小學題目又抽像又複習,細仔思考能力又末發展到這個階段,點學都不明。
自可以繼續塾底!