用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教: 插班 -- tko基德 vs 劉德 vs 景林天主教 ...
go

請教: 插班 -- tko基德 vs 劉德 vs 景林天主教 [複製鏈接]

朋友8月搬入寶琳住, 想同個囡插班升小四,佢囡囡有小小讀寫障礙, 成績緊緊合格, 有無人知邊間學校較易插班, 老師好不好, 課程程度 , 功課量 ??  謝謝.

janetlam74  KEI TAK  發表於 12-6-21 23:35
   1    0    0    0

DON'T LAU TAK,就殺校.學生勁曳.

會否考慮佛教志蓮,D學生都乖 & 好似都收幾多呢類學生,聽講老師有愛心.

志蓮好似不在寶琳這邊, 不過如果是好學校, 我會叫朋友考慮.
請問有無其他選擇?

杰杰媽媽  志蓮係將軍澳站,富康花園個到,由po lam mtr行過左都係15mins(經tunnel)  發表於 12-6-22 12:26

基德功課量比較少, 學生好乖及開心, 朋友的兒子, 本身有活躍症, 入咗基德,  

run 發表於 12-6-23 01:42
基德功課量比較少, 學生好乖及開心, 朋友的兒子, 本身有活躍症, 入咗基德,   ...

Hi,

想問問基德的默書/抄寫多唔多呢?

我都想知道將軍澳邊間小學好,我兒子有自閉症,想找間老師有愛心,冇咁多功課既學校..劉德我都考慮過,但怕啲學生太壞,都擔心中.佛教志蓮食素..將軍澳有邊間係好呢..岩佢地有特殊需要既小學呢..

回覆:請教: 插班 -- tko基德 vs 劉德 vs 景林天主教

我都想知,希望知道嘅媽咪幫手分享下!無限感激!

((5/6~3.03kg,9/7~4.16kg,8/8~5.06kg,
7/9~5.8kg,12/10~6.68kg,20/10~7.14kg,
10/12~8.23kg,3/1~8.6kg,3/3~9.4kg,
17/3~9.57kg))

回覆:請教: 插班 -- tko基德 vs 劉德 vs 景林天主教

如果唔怕收得太多有特殊需要的小朋友,可考試黃藻森,老師見慣有sen的仔,多調適。

回覆:hktkomama 的帖子

謝謝回覆!不過信仰問題,佛教唔太適合!撇除佛教有無另外提意呢?

((5/6~3.03kg,9/7~4.16kg,8/8~5.06kg,
7/9~5.8kg,12/10~6.68kg,20/10~7.14kg,
10/12~8.23kg,3/1~8.6kg,3/3~9.4kg,

回覆:wing2003 的帖子

咁基德,陳耀星都幾包容。另陳國威的家長話每星期社工都會主動聯絡家長,講下佢在學校情況

回覆:hktkomama 的帖子

多謝你的分享,不過我仔得5分,自行好難入,攪珠又未必咁理想,其實景天都近我家,唔知呢間包唔包容呢?

‹ 上一主題|下一主題