用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [討論] 讀邊間幼稚園同升小學的關係....
樓主: spmok1999
go

[討論] 讀邊間幼稚園同升小學的關係.... [複製鏈接]

marcuscyrus 發表於 12-6-21 23:07
我的做法有少少不同我兩個仔,功課算多,所以做好功課就唔會有規定的額外學術野做,我唔需要佢地做最top o ...

認同, 我都唔想阿女要最 top, 但起碼上小一都唔洗追得咁辛苦, 有時d學習係可以用遊戲形式來進行, 如果真係一味靠死記死背我阿女實抗拒, 唯有自已想下辦法睇下點啟發下佢啦! 我就覺得讀書叻唔叻主要係靠天份, 小朋友始終都仲有好多可能性, 我阿女性格比較懶散, 要軟硬兼施先至叫得佢郁, 有時都會對佢發脾氣, 但事後又會覺得對佢唔住, 比咁大壓力佢, 其實做家長有邊個唔對自己小朋友好o丫! 只不過呢個世界越來越難生存, 唔到自己唔緊張...

spmok1999 發表於 12-6-21 23:57
認同, 我都唔想阿女要最 top, 但起碼上小一都唔洗追得咁辛苦, 有時d學習係可以用遊戲形式來進行, 如果真係 ...

一起加油!
我兩個性格完全不同,好在大o個個係努力不懈型,細佬雖然天性係練精學懶,但跟住哥哥總算唔衰得去邊

因應你個topic我又想講多少少^_^
認識一部份家長,從孩子一出世就已經有哂讀邊間學校的目標
其實我唔太明白,孩子仲係一舊飯團,你又點知佢一定得/一定o岩?

spmok1999  所以咪要試o羅! 未試過唔死心...  發表於 12-6-22 00:33

如果信kg嘅"名氣"好大作用,唉。。。真係會後悔架。
今年見到朋友女兒"名幼"出身,但都幾唔好彩,kg個名,幫唔到佢幾多。
不過朋友就話, 讀哩間kg嗰三年,女女好開心,已經足夠。

spmok1999  真係冇o左個橙, 好彩都仲有個桔...  發表於 12-6-22 00:35

魅力公主 醒目開學勳章

去到叩門階段, 由學校/校長話事收生, 我相信讀咩KG有唔多唔小既影響既

我女叩咗6間, 有最小3間係鐘意收某兩間名KG既學生. 你去考試/interview, 小朋友既表現或者筆試既成績, 永遠都唔會知, 只靠小朋友講番出黎, 好難知考得好定唔好. 但偌若大家同分, 我覺得人地一定會睇KG名先.
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

回覆:[討論] 讀邊間幼稚園同升小學的關係....

事實上,學校間的確有「交怡」關係:
九龍塘迦南->九龍塘官小
九龍城迦南、九龍城裡的幼稚園->新舊華德
基華幼稚園->基華九龍塘
協恩幼稚園->協恩、女拔
天主教的幼稚園->天主教的小學
聖公會的幼稚園->聖公會的小學

spmok1999  如果係同分的話都可能會咁做....
我相信主要都係集中o係九龍區, 尤其係 41  發表於 12-6-22 08:29

醒目開學勳章 貢獻勳章

marcuscyrus 發表於 12-6-22 00:12
因應你個topic我又想講多少少^_^
認識一部份家長,從孩子一出世就已經有哂讀邊間學校的目標
其實我唔太明白 ...
其實諗定無問題,但要睇佢之後會唔會執生!如果家長無好好觀察個小朋友而做adjustment,咁就...
恐龍家

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 12-6-21 21:50
其實d家長又有無唸過, 有d幼稚園o係收生時已經計算埋小朋友"成材"機會? 寶x就係其中俵俵者, 校長都明言, 2 ...
你講跑馬地果間?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+12-6-21+21:50

原帖由 CrabPincers 於 12-06-22 發表
你講跑馬地果間?
最貴最難入果間呀!

spmok1999  應該話香港上市公司主席的小朋友都入唔到果間呀!

小曳人 發表於 12-6-22 07:04
其實諗定無問題,但要睇佢之後會唔會執生!如果家長無好好觀察個小朋友而做adjustment,咁就...
...
我見o個d就係目標明確,唔會理個小朋友發展係點囉冇o個種特質就特訓到佢有

spmok1999  咁咪叫做糟質個小朋友o羅!

同意學校會睇家長.
當然唔係睇你係咪有錢人,而係你到底係咪會"抛個波比我"就算?
將心比心,你如果是老師,你想有個同你合作教小朋友既家庭,還是咩都賴學校既家長?
在明顯2個家庭都唔似會有父母COMMIT既情況下,點解富有D既會有著數?因為學校覺得最壞打算,呢個FAMILY都會用錢去解決事情(比錢出去比人補習)
所以,名校,以我愚見,有3大類人:
1. 苦讀生/有特異功能人仕 (屋企唔有錢,但靠自己都誇啦啦)
2. 超級有錢人/名人 (凡事有錢可以解決事情,大不了請10個補習老師)
3. 中上階層普通人 = 學校隱形人 (每樣野都不過不失,但唔夠時,父母都總有財力幫補下, 最後出去同其他人比,都會比人好少少)

某程度上, 入名幼是為了家長自己心安理得, 對得住小朋友. 如果能入讀心儀小學當然最好(一切辛酸立即拋諸腦後) 但當小一全軍覆沒, 我便會質疑是否因為幼稚園名氣不夠? 是否因為自己interview表現差害了小朋友? 因為自己不是全職母親? 沒有考五級樂器? portfolio做得不夠好? cert.不夠多? 沒有捐錢? ... 等等鑽牛角尖.

這只是個人意見分享, 不代表所有家長均這樣想.

名幼不一定考到好直資或私校,但她們有track record,入讀小一後,小朋友學習動機及成績ok, 所以某些小學在扣門時都心裡有數,面試時兩個成績一樣的小朋友,你估老師/校長會否有preference?

再者,真的唔好看輕3年的幼稚園生活,小朋友在6歲前,是其小腦袋黃金開發期、啓發期,老師的引導及peer group influence 不可忽視,小朋友能否學習到"主動學習、發問"較為重要,某些名幼或許就做到,既能令小孩發展平均,乖能能令家長安心,函接小一,••••••kinder 出奇蛋,同時間滿足n個要求。

我想我的著眼點,不是名幼能否令小孩考到Top 直資,而是能否給孩子有一個solid foundation

回復 marcuscyrus 的帖子

同意呀! 自己做番自己覺得啱嘅嘢囉, 個個父母都想自己的小朋友好, 將來條路易行啲.

我覺得成績固然重要, 但品德培養及溝通能力等亦不可缺, 都唔係個個名校畢業生做到成功人士喇. 最緊要小朋友健健康康, 開心快樂成長!

其實有幾多名幼的家長會以為自己讀名幼, 一定會自動波入一線小學 ?  不要以為個個名幼家長都是發春秋大夢之輩,  自己身邊此種家長可以說是 "冇" .   .

有樣真的是名幼家長通常是對小學是旱已有目標的, 但個目標不一定是一級如DB 個幾間, 亦可能是如TSL , CKY 個些比較不同的學校, 入名幼只是家長自已覺得在能力範圍之內可以做到的, 提供多一個選擇俾自己的小朋友. 像直資私立一樣.   

小學校prefer 收名幼, 可能是學校估計一般名幼生都會有多些資源, 又有track record, 之前師兄師姐的表現可有參考. 小學亦怕過多錯配浪費人力物力. 當大家都差不多時, 學校有一些東西可以參考總好過冇. .

‹ 上一主題|下一主題