用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小孩太多興趣...
go

小孩太多興趣... [複製鏈接]

小朋友說話好叻, 細細個喜歡唱英文歌, 所以找間坊間學校, 順便幫埋小朋友學好英文. 小朋友好喜歡個外籍Sirs, 個個星期上堂, 沒有停過.

小朋友2歲多時, 有一朝起床見佢座定定, 原來畫緊畫 , 自己唔懂畫畫, 所以報畫班學, 學到現在仍然好喜歡畫畫. 個個星期上堂, 沒有停過.

小朋友3-4歲時, 我比唔同樂器佢試, 如長笛, 鋼琴, 鋼片琴, 小提琴, 全都喜歡. 到現在仍未知好唔好比小孩學 / 學邊樣.

現在4歲多..

小朋友好喜歡自己Dancing, 唔知應該比小朋友學邊樣? 社交舞, 現代舞...?

小朋友喜歡電腦, 自己望住 keyboard 記 a-z keys 位, 捉住我隻手叫我教寫/打中文...上網download....
但我想比小朋友學下 simple program 先...

小孩太多興趣(應該是愈來愈多)...計計條數...會好花錢...就快頂唔住.

會唔會好快變怪獸家長? 要小朋友返咁多課外班 ...

0    0    0    0

睇定d先囉, 為興趣幾時開始學都得架.  我女7歲先學畫, 仲係求左好耐.  樂器上到小學先算啦. 電腦你係屋企自己同佢玩下都得, 唔洗去學吧. 做家長都係按自己能力提供適當機會o者, 無壓力架.  唔通唔食飯都要俾佢學? 唔通你怕佢大個怨你唔俾佢學? 順其自然la.

回復 Yanamami 的帖子

小朋友說話好叻, 細細個喜歡唱英文歌, 所以找間坊間學校, 順便幫埋小朋友學好英文. 小朋友好喜歡個外籍Sirs, 個個星期上堂, 沒有停過.
***  依家D独生子女得自己一个玩, 无伴儿, 你找个大婶跟他唱山歌, 佢一样是非常enjoy 的.***如果是嫲嫲或婆婆教, 支出是零, 开心指数更高

小朋友2歲多時, 有一朝起床見佢座定定, 原來畫緊畫 , 自己唔懂畫畫, 所以報畫班學, 學到現在仍然好喜歡畫畫. 個個星期上堂, 沒有停過.
**** 2歲唔懂畫畫是正常的, 报畫班學,随时埋没孩子天马行空的創造力

小朋友3-4歲時, 我比唔同樂器佢試, 如長笛, 鋼琴, 鋼片琴, 小提琴, 全都喜歡. 到現在仍未知好唔好比小孩學 / 學邊樣.

現在4歲多..
***    我是连French horn , 或是trumpet 都有机会搅错的家长, 你问3-4歲孩子的樂器问题, 是否深左少少? 4歲多学長笛? 好奇怪!

小朋友好喜歡自己Dancing, 唔知應該比小朋友學邊樣? 社交舞, 現代舞...?
***  从前的孩子是被父母打到跳舞的. 不用学!

小朋友喜歡電腦, 自己望住 keyboard 記 a-z keys 位, 捉住我隻手叫我教寫/打中文...上網download....
但我想比小朋友學下 simple program 先...
***小朋友是喜欢跟妈妈玩, 未必是喜歡電腦的

小孩太多興趣(應該是愈來愈多)...計計條數...會好花錢...就快頂唔住.

會唔會好快變怪獸家長? 要小朋友返咁多課外班 ..

***小朋友有开心孩子的特征, 是妈妈的功劳!  最有益是你跟他玩多些,多些户外活动

Capricorn2521  agree !  發表於 12-7-4 10:17

回覆:annie40 的帖子

Agree!
小朋友喜歡手舞足蹈、唱歌畫畫,你看,幼稚園裏所有孩子都是這樣的。請不用安排太多興趣班給小朋友,讓自己與他多相處就是!

***  从前的孩子是被父母打到跳舞的. 不用学! ***
這句最身同感受, 以前真的比阿媽打到跳舞

我只希望比多d嘢小朋友接觸, 之後 Focus 佢最有興趣的嘢去學.

小朋友的花費系我自己的幾倍 .

floracheung68    發表於 12-7-5 11:57
annie40  pm you some activities.  發表於 12-6-21 17:22

我从前返工很忙, 白天孩子待在家,无所事事, 唯有让她上一些兴趣班消磨, , 交些BB朋友仔, 大部分是玩过就算, 找些不用太花费的.  或是去朋友仔家玩, 也可以很开心.  学的东西更多!

我囡囡都係樣樣想學,我暫時比佢學溜冰和鋼琴,佢仲話想一星期學兩堂溜冰,我覺得好盡啦,再學就無時間玩啦!佢超鍾意做勞作,成日話想學,見朋友仔讀Brain Up, 又話想讀(以前比佢讀過8堂),以前不肯學普通話,現在去完台灣玩,佢就話想學…
我就吾想報勞作&劃畫堂,只提供大量材料給她,自己家家玩,估吾到,佢前天劃幅畫又出奇的美!
我暫時都係以啟發動機興趣為主,確保佢手眼協調、感覺統合、視力聽力語言能力好就算啦。其實我肯定佢全部都好好,現在4歲5個月已懂縛溜冰鞋帶,自己扎辮仔,兩歲幾識打韆鍬、三歲幾識穿針,但我覺得skills遲一步再學,會上手快d。我覺得好多野都可以在家玩下玩下先。

回覆:小孩太多興趣...

Every kids like to explore so it seems that they have lots of interests.  However, to learn something ones need to commit, practice is the most critical thing.  If the kid is still young, free play will be the most beneficial unless he or she can really devoted to practice.

LovelyPlanet  good point!  發表於 12-6-26 21:43

marcuscyrus 發表於 12-6-23 12:59
Every kids like to explore so it seems that they have lots of interests.  However, to learn something ones need to commit, practice is the most critical thing.  If the kid is still young, free play will be the most beneficial unless he or she can really devoted to practice.
True!!

回復 annie40 的帖子

annie, 你是我的偶像

annie40  实情是我常讲错话! 基本是错多对少, 偶然语无伦次, 还望多多包涵!  發表於 12-7-3 15:59
我幾時可以返香港住呀~~

個個小朋友都會唱下歌仔,畫下畫,跳下舞
樓主講的唔算係 "興趣",係 "好奇"
幼兒最好跟媽咪 (grandma)  玩,開隻 cd 唱歌跳舞,拎張紙同筆畫畫
順便親子
我唔會話樓主怪獸,只覺得你有 d 走火入魔
唔好比而家扭曲的價值觀牽住走,唔係話比錢學就一定好

有同感啊,距想學你唔比距學,好似剝削左距學習既權力甘!但我同距地講,只可以學兩 樣,要距地自己選最中意既兩樣離學lor..我唔想距地大個樣樣都半桶水啊!!

與其話小孩太多興趣,倒不如話小朋友就是會這樣喜歡新事物,
既然快頂唔住,不如仔細留意佢最喜歡邊一兩三樣興趣,
或比規限佢要佢自己選擇,妳引導佢分析吧....
而家先四歲幾 ,興趣同專長都係要睇定 d 先知,
不過我個人覺得會希望小朋友有強項多於周身刀...

妳試下趁放暑假時搵三日就時間 唔上任何興趣班,
陪足他遊玩, 包妳發現他對遇到既事物一樣感興趣...

Enjoy = 有興趣,好玩
唔Enjoy = 無興趣,唔好玩
就係咁簡單。

不過,4歲半其實除咗乜班物班外,課堂以外的選擇其實可能更好。
好簡單咁去吓公園、沙灘、放吓風箏、吹吓海風,玩吓hea吓,出一身汗感受吓大自然,對一個4歲半嘅小朋友其實學得更多。

但對現今的父母來說,唯一的唔好處,就係公園唔會出張cert. ,證明你小朋友係〝傑出sir滑梯〞高手、或〝優秀氹氹轉〞第一名.....否則,家長一定又仆去報名,畢竟有張cert考小學會唔同D。
然後,唔知點解,公園就變成要收費的有cert 興趣班了。
又可能因為咁,全城又大hit要爭着報名了。

有時好多嘢未必要報名有人'教'先叫'學',雖然這正正係我地大人對教育的一種迷思。但一個小朋友,這種學習模式太狹窄了。小心反而局限思考同創意發展。

Snakemama  同意。  發表於 12-7-4 14:25

回覆:小孩太多興趣...

小朋友樣樣都想學,但係樣樣都唔想練!

Snakemama    發表於 12-7-4 14:26

Chris852 的帖子

從中揀一兩樣吧

.......
‹ 上一主題|下一主題