用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 常識題目一問
go

常識題目一問

請問如果學校出這樣的考試題目, 各位媽咪覺得有沒有問題?

“如何保持口腔衛生? 做對的請 X, 做錯的請 tick”

leo_lee_in_hk  可能老師打字打錯咗  發表於 12-6-21 12:06

你只個tick 唔係用符號表示?

tick 係用符號表示. 只係我唔識係電腦打出lei.  

引用:請問如果學校出這樣的考試題目,+各位媽咪覺

原帖由 happybibi 於 12-06-21 發表

“如何保持口腔衛生? 做對的請 X, 做錯的請 tick ...
咁頂隱嘅,擺明陰學生喎!
就得對 = "x"
做得唔啱 = "tick 嘅符號"

happybibi 發表於 12-6-21 11:55

“如何保持口腔衛生? 做對的請 X, 做錯的請 tick ...
呢樣好考D 學生留唔留心睇題目呀........對就X....錯就TICK......高招............

i want to know if any parents complain? hahaha

咁樣“陰” 小四學生, 算唔算過分呢? 唔知有無家長投訴, 我就唔興投訴, 只係為小朋友覺得好唔抵, 無哂成part分, 唯有一再提醒佢要好小心題目囉.

happybibi 的帖子

我囡(P.1)學校都玩陰毒野,常識危險物品唔直接問,用小朋友可以“單獨使用”就tick,唔可以就x,大半人全part返轉, 不過,冇你果間咁玩野。

Chowying 發表於 12-6-21 16:32
我囡(P.1)學校都玩陰毒野,常識危險物品唔直接問,用小朋友可以“單獨使用”就tick,唔可以就x,大半人全pa ...
都唔明D 學校點解要咁做......是否高估左D 學生既思考能力呢 .....小一姐....唔係小3以上的學生 WOR.......真唔明而家D 教育工作者既心態係點....................

happybibi 發表於 12-6-21 16:03
咁樣“陰” 小四學生, 算唔算過分呢? 唔知有無家長投訴, 我就唔興投訴, 只係為小朋友覺得好唔抵, 無哂成par ...
我都唔興投訴的.......但真係覺得好唔抵.....其實小朋友係識的...........只不過................

fullmama 發表於 12-6-21 17:56
都唔明D 學校點解要咁做......是否高估左D 學生既思考能力呢 .....小一姐....唔係小3以 ...
而且, 最重要係根本唔關"常識"事, 純粹考你識唔識"單獨"點解

Chowying 發表於 12-6-21 18:23
而且, 最重要係根本唔關"常識"事, 純粹考你識唔識"單獨"點解
咪就係高估左D 小一生既能力 LOR.....我仔間都係咁架.....根本有D 字都未識解.....所以係估估下咋.......

未係囉! 出果位老師真係以為自己有幾叻, 陰到學生 未比佢地搞底晒d分囉!

其實我建議未必一定要用X.tick去試學生.   可以轉變下

答對 用 O
答錯 用 +

咁樣會唔會好d呢. 一方面又可以考學生有無留心, 一方面又可以考到考試內容. 為何一定要用X tick敏感符號呢?