用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 矣!!!訓吾著丶好悶、好擔心
樓主: snowmama
go

矣!!!訓吾著丶好悶、好擔心

魅力公主 醒目開學勳章

大女升中時撞啱搬屋 派到既學校佢又唔like 結果又係去撲,考同等
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

哎...... 我都係, 冇心機做嘢, 日日返工, 好似行屍走肉咁, 個腦袋空晒, 係公司淨係上EK, 晚晚都瞓唔著......

簽名被屏蔽

回覆:矣!!!訓吾著丶好悶、好擔心

我都係病態咁上EK,同事都叫我唔好上,怕我會更down。

我都一樣,無哂心機,每半小時就上一上EK睇下所扣學校開始call人未,做野又成日出錯。早幾日三號風球明明知道唔駛番學,睇住姐姐帶細佬番學都醒唔起唔對路 , 你話係唔係有病丫。

收到電話啦,終於可以鬆一口氣,在此祝福大家,不要放棄,奇蹟終降臨我們身上的,努力,加油!

cs1673    發表於 12-6-22 18:52

引用:收到電話啦,終於可以鬆一口氣,在此祝福大

我都一樣,無哂心機,每半小時就上一上EK睇

原帖由 kenzo 於 12-06-22 發表
我都一樣,無哂心機,每半小時就上一上EK睇下所扣學校開始call人未,做野又成日出錯。早幾日三號風球明明知 ...
加油

醒目開學勳章

Lingcheung 的帖子

我又係無晒心機好苦惱好心煩搞到去食早餐都唔記得攞銀包

snowmama 的帖子

恭喜晒

多謝各位,未得的請相信各位的話,繼續 
努力,總有出頭天,最緊要保重身體,我下個月要經歴另一次的小六派位,到時可能在升中那邊再叩過,不過個心現在實了,吾想咁多,到時先算,希望在明天,加油啊!

snowmama 發表於 12-6-22 20:24
多謝各位,未得的請相信各位的話,繼續 
努力,總有出頭天,最緊要保重身體,我下個月要經歴另一次的小六 ...
你準備升中, 可否請教你一個問題?

小女依家果間小學有聯繫band 2中學..

咁係唔係即係好top果d就可以去選band 1

中間至較後既就band 2, 最差既band 3.....

會唔會因為有聯繫band 2, 所以較其他成績相約既小學 少左機會去band 3?

minamina  ,邊緣BAND1人不宜太進取!六年級下學期尾的考試,一般學生都鬆懈,想叩門成功機會高D就要保持或高過之前。  發表於 12-6-23 09:11
minamina  BAND1,2,3的名額不是均分,係按過去某幾次TSA學校成績,教署分出來!所以每間學校要谷TSA就是如此!  發表於 12-6-23 08:58

回覆:k_lego 的帖子

我吾知對不對,好似是聯繫中學例如會收20名,即考到全級20名以內的學生,穩操勝卷,如有錯誤請各位更正。

引用:我吾知對不對,好似是聯繫中學例如會收20名

原帖由 snowmama 於 12-06-23 發表
我吾知對不對,好似是聯繫中學例如會收20名,即考到全級20名以內的學生,穩操勝卷,如有錯誤請各位更正。

...
我也不知道有幾多quota..只係如果佢聯band1自然大部分考得前既會入,除左少數標青的可能會去名校,但佢聯band2的,我又不了解係點

我的理解係聯繫中學有一定的學額給聯繫小學,如果BAND1/2生選就穩入機會大,自行時中學會選人。但如果一定係BAND1的小朋友就別浪費機會,如自行BAND1生已報這BAND2聯繫中學,穩入!
BAND1生自行都看高一線較正常,怕大抽獎唔知去左邊就第二志願揀聯繫中學。如果聯繫中學不是你杯茶就不用理開聯繫與否。

大家咁話,呢個月以來我日日上黎(以前少到差不多無),同事見我唔開心都唔敢同我講野,終於連他們都忍唔住,成一個幾禮拜之後問我“你係咪好唔開心啊?成個星期都唔講一句說話,無事呀嘛?”,所以呢種煎熬到今日正式結束。最後兩間尋日見完,得唔得都好,我都叫自己放下了,我唔想小朋友未讀小學之前,阿媽已經傻左!!

引用:Quote:snowmama+發表於+12-6-22+20:24+多謝

原帖由 k_lego 於 12-06-22 發表
你準備升中, 可否請教你一個問題?

小女依家果間小學有聯繫band 2中學..
經扣除重讀生學位及自行分配學位後,直屬/聯繫中學可為直屬/聯繫小學保留最多 85%/25%餘下的中一學位。小六學生如就讀於直屬或聯繫學校:
(a) 屬於學校網第一或第二派位組別;並
(b) 以其直屬/聯繫中學作為乙部按學校網的學校選擇的首選學校
便有資格獲派保留學位。如連繫中學選擇同時取錄學校網第三派位組別的學生,則該組 別學生亦符合資格。家長可向子女就讀的直屬或聯繫學校查詢。
若符合資格的人數多於保留的學位,電腦便會按學生的學校網派位組別及隨機編號依次 序分配學位,直至保留的學位額滿為止。
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1579/q&a-web_c_sspa%202012.pdf

回復 bakusensei 的帖子

明白曬, 唔該你..