用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 尋小露比......
樓主: ANC
go

尋小露比......  

為左小朋友要付出架!!!!!!!!!!!

醒目開學勳章 王國長老

早幾年有個朋友分享左一單CASE(當我叩緊門既時候)
佢有幾個朋友, 都係C9兵團, 為左想個女中學入一間唔錯既女校, 幾個C9吼住校長出現O係任何公眾場合, 都一早去罷頭位, 每次Q&A都問同樣既問題, 問到個校長記得佢地為止
終於有一次, 校長同意同佢地合照, 仲話第2時記得夾落申請表度, 家長照做, 最後如願以償
我已經俾我朋友話我唔夠進取喇!

回復 小露比* 的帖子

奸爸爹!!奸爸爹!!奸爸爹!!奸爸爹!!

rainbowcov 發表於 12-6-21 11:31
好似我頭先講個case咁, 個家長入黎時, d 校工都截住佢, 唔比佢見校長, 但係個家長死都唔制, 係都要見, 唔見 ...

我下星期再去。
我去到校工認得我,同我講你黎幾多次都無用…
我識過放學等左幾次都等唔到,下星期試返學前…

Charlotte_mom 發表於 12-6-21 11:36
佢有幾個朋友, 都係C9兵團, 為左想個女中學入一間唔錯既 ...

其實點先知個校長會係咩公眾場合出現。
我隔日就google校長個名一次,但係次次都係過後先知…

引用:早幾年有個朋友分享左一單CASE(當我叩緊門

原帖由 Charlotte_mom 於 12-06-21 發表
佢有幾個朋友, 都係C9兵團, 為左想個女中學入一間唔錯既 ...
唉!原來而家世界咁艱難。叩門要做到咁。服服服

曾經有個家長, p1 抽唔到我間學校, p2 又來, 纏到個校長好認得佢, 最終都入左, 要努力呀!!!

MaiGao 的帖子

校長已經幾高調

Lingcheung 發表於 12-6-21 11:45
校長已經幾高調

我參加教區活動既時候有見過佢,都主動同仔仔上前打過招呼,話我地好想入佢間學校。
不過就search唔到佢動向。
我就奇怪,咁高調的校長,網上點解無動向…

分享一下我自己的想法。我認為,除非家長能夠肯定小朋友真的有能力跟上心儀學校的課程,否則,即使再三懇求校長給你一個位置而你又成功了,萬一到時如果小朋友真的出現甚麼問題時,校長是很難下台的,所以要考慮週全才去到這一步,不然到時家長和小朋友都會很慘!所以我小朋友明天去考試,有就有,無我都唔會再叩了!

回覆:小露比* 的帖子

你可以當自己是隱形,每天同一時間要找校長交信,同校工講交唔到唔走如事者。校工都係人啫,見得你多都同情自然會幫忙

萬獸之王 發表於 12-6-21 11:51
分享一下我自己的想法。我認為,除非家長能夠肯定小朋友真的有能力跟上心儀學校的課程,否則,即使再三懇求 ...

謝謝你的建議。
但係去得叩,就係相信小朋友的能力才去,否則讀原來的學校不就好了?

祝你考試成功﹗

回復 MaiGao 的帖子

哈哈,明天的面試我已經在心裡放棄了,我認為收不收已經不涉及小朋友的能力,而是學校跟哪間幼園的關係,這刻的我已經看透了這個遊戲,厭倦維持了差不多一個月的特別生活方式!我想女兒也累了,就讀現在這間算了!

回覆:MaiGao 的帖子

我有個朋友就是用此方法入到油天,他用一個月天天上午等校長,你話一個月同六年真是小毛見大毛

welcomewoe 發表於 12-6-21 11:59
我有個朋友就是用此方法入到油天,他用一個月天天上午等校長,你話一個月同六年真是小毛 ...

我要上班,不能天天等,不過一放假就等未嘗不可。
其實你朋友有咩同校長講,每日講同一樣野?

小露比真的皮薄,你諗吓,萬一你囡囡真的入了方XX,轉唔走讀六年,你有沒有想過,佢會同邊啲人做朋友?萬一識了壞同學會點?你到時唔會想,其實在小一入學時我求吓其他學校校長可能救得番?

老實講,好多媽咪都是大學生,到做了人哋阿媽,為了小朋友咪一樣為子女無條件付出,呢啲嘢好小事,將來年紀一路咁老,大把C9嘢等住你去做。

孺子牛 發表於 12-6-21 12:02
小露比真的皮薄,你諗吓,萬一你囡囡真的入了方XX,轉唔走讀六年,你有沒有想過,佢會同邊啲人做朋友?萬 ...
但係轉左過去,,,係咪就真係識唔到壞同學,,,?
BAND 1 學校都一樣有學生食煙講粗口識到壞人 .........唉 好矛盾

回覆:MaiGao 的帖子

不是啦,他是要等到見校長,唔喺日日見到校長他一個月後校長先見他

一間好學校會有好多質素好的同學及家長,  唔同 banding 的學生家長是唔同的.  東芫街最有趣, 幾間唔同級數的小學都喺埋一齊, 好易比較. 你問吓住個頭的家長便知道.

一個好的同儕環境對孩子成長好重要, 同學仔見小朋友多過見我哋呀...

Kitty1230  勁勁勁勁勁同意!!!!!!!!!!!!!!!!!!  發表於 12-6-22 09:28

welcomewoe 發表於 12-6-21 12:08
不是啦,他是要等到見校長,唔喺日日見到校長他一個月後校長先見他

...
好利害
我呢d在職媽媽,想見校長真係等運到。
我日日望住學校網頁,諗住佢地有晚間活動就去搏一搏。
平日放假又去等下。