用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 點解要孩子這樣學琴?
go

點解要孩子這樣學琴?

現在常聽到年紀很小的小朋友就已經考到幾多級,我就會有疑問,他們的老師是怎樣教他們的?當然一個半個有天份一定有,但現在卻差不多人人如此。朋友的孩子們去年才考完2級,成績未過130,今年跳考4級。又是那種老師提出,全年只練考試,但家長又偏贊成,那根底怎會好?

佢地唔要根底, 淨係要show俾人睇!

yikyubb  haha...  發表於 12-7-2 17:59
@KIKI  agree  發表於 12-6-28 00:19

我有朋友教琴, 佢話呢啲小朋友上堂就只彈考試歌, 咁你一年以來係咁彈嗰三四首, 實彈得好架, 但係考試歌以外的歌就唔識, 或彈得唔好囉.  我朋友真係遇過啲家長, 叫佢只教小朋友彈考試歌, 目標就只係為考試, 呢啲學生我朋友如果說服唔到個家長, 佢就唔教架喇.

回覆:點解要孩子這樣學琴?

有時那些老師只顧提高學費,而家長偏又喜歡催迫孩子,還大條道理說是老師提出的。要一年彈好超出水準的考試內容其實不容易,有些問題不是光靠勤力就可改正,而且兩級要學的考試以外的書也真不少,剝削小朋友的學習機會高級時如何應付?到時不是得不償失?

所以我都吾會收呢種學生/家長......

我粗練過一點琴,阿媽教的。聽阿媽說以前她那一代練琴,不僅練指法,還要熏,不放過任何聽音樂的機會,最後發自內心的喜歡上古典樂。是這樣的嗎?

所以現在升中要求 , 名校講明鋼琴已不計樂器 . 只是大有家長仍然玩這個遊戲 .

第一個反應: 全年只練考試歌?咪好悶?

我識好多小學就 8 級,有 D 學兩三樣樂器,但彈黎彈去都係個幾首歌
呢個潮流,已有一段時間
音樂其實要講修養,要浸
而家好多細路係彈得好似好好,但完全冇靈魂,冇 HEART
每個人要求唔同

我哋以前學的時候,好少跳級,未必年年都考,唔考那年會彈好多其他書,而且比依家更著重練手指。或者小朋友太早開始,手指未夠力,不難發現手指彈得唔靚的情況,學壞左要改就難了。而且sightreading的能力也重要,考4級也不能直接彈出1級的歌仔,能流暢背出考試歌又如何?

回覆:yuengooluk 的帖子

係呀,而且仲係單手逐句背,因為小朋友根本連譜都唔知睇唔睇得掂。

回覆:singyumama 的帖子

以下故事僅供分享:
我有朋友教小孩游水。某天,她轉獲介紹,與陳太聯絡。陳太說:「我仔仔三歲,請你一年內教識他四式。」我朋友立刻口啞。

mingmingba  提得出呢d要求,呢個阿媽對個仔要求多數都係無止境,所以最難係點先會令佢滿意  發表於 12-6-22 11:03
yangyang448  6歲以上,不是特別怕水,1:2或3一年教識四式唔難,難的是四式是否標準,是否要求一定的速度。  發表於 12-6-21 23:02
yangyang448  6歲以上,不是特別怕水,1:2或3一年教識四式唔難,難的是四式是否標準,是否有要求一定的速度。  發表於 12-6-21 23:02
yangyang448  6歲以上,不是特別怕水,1:2或3一年教識四式唔難,難的是四式是否標準,是否有要求一定的速度。  發表於 12-6-21 23:02

nintendo 發表於 12-6-21 13:54
而家好多細路係彈得好似好好,但完全冇靈魂,冇 HEART
好同意。我見識過,像機械人。

這個年代,幾乎每個小孩都識樂器,但當中有幾多個真的喜歡音樂?

有冇發覺似前我地個年代嘅真正二級嘅功力係同依家所謂四級嘅水平差唔多?

我囡k3, 同事問我有冇比女學琴, 我話我囡唔想學, 我同事好驚奇話 "唔學點得架?" 但我諗法係, 你有我唔一定要有囉, 小朋友佢連學既衝動都冇, 逼冇幸福, 呢一代讀書已要逼, 我唔想連興趣都要逼, 親子關係我唔想為呢d而攪到好似仇人咁.

即使如樓主所講,這樣學琴,也叫做學了,本人覺得未償不可,君不見國家體操運動員,勇奪冠軍,通常都係得一兩個姿勢。
小學階段,可以用這個方法拿下8級,對升中可能有利,他曰若有時間,再慢慢補上基本功,也可以一生受用。
*****藍藍天空掛著我的夢*****

singyumama 的帖子

香港太商業化,根基?算把啦

回覆:35C9 的帖子

可惜的是他們大多8級止步,又或是壞習慣已成,除了有助升學外什麼也沒有。

singyumama 發表於 12-7-3 16:45
可惜的是他們大多8級止步,又或是壞習慣已成,除了有助升學外什麼也沒有。

.

即使大了不彈, 初小時, 小孩子得閑彈下琴, 總也比打機看電視好吧,
*****藍藍天空掛著我的夢*****