用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢? ...
go

國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?  

成日聽見d媽咪講,唔想小朋友唔只著重背誦,想佢地creative,又唔想谷得咁辛苦,如果有錢就可以比佢地讀國際學校…到底國際學校出來的小朋友又係咪真係個個都咁creative,咁靈活呢?!或是主要是至某些小朋友本來就是creative同靈活的一類呢?
在加拿大讀大學時,我讀的科目不是香港學生的熱門科目,超過有99%的都不是香港過去的學生,即是從小開始就讀大家講的國際學校模式上大學的。我真係唔覺佢地特別creative同諗野靈活喎!!做Project時就更覺得他們冇諗頭,最慘仲要係懶同有d求其…
當然,當中有的真是又叻又醒的。但同時,在其他學系如computer science 同management的又叻又醒的大部份都是在香港傳統學校讀完中學過去的香港學生…
讀國際學校係咪真係可以解決左香港的讀書問題呢?!
香港傳統學校出來的又係咪真係bear出黎,唔識諗野,個個都一式一樣呢?!

marcella  I absolutely agree.  發表於 12-6-19 17:30

sheffield 發表於 12-6-19 14:53
成日聽見d媽咪講,唔想小朋友唔只著重背誦,想佢地creative,又唔想谷得咁辛苦,如果有錢就可以比佢地讀國 ...

睇你想解決咩問題, 如果你唔想小朋友成日要背誦, 多功課, 少親子時間, 英語流利(不包括寫作, 文法)...咁國際學校係解決到..

但係我個人比較鐘意傳統教學, 我覺得係一種training...傳統中都有份, 高, 中, 底級的谷...我自己就唔會選高級.

引用:+本帖最後由+sheffield+於+12-6-19+14:55+

原帖由 sheffield 於 12-06-19 發表

成日聽見d媽咪講,唔想小朋友唔只著重背誦,想佢地creativ ...
I think it needs a balance.  A concrete bass of knowledge and memorization is needed but not all.  I have been told that some schools teach a lot that the kid has no time to understand, in order to get good results in exam, better have the kid memorize all.  If that's the case, maybe I will let my kid switch to another school that teach less.

醒目開學勳章 王國長老

我覺得國際學校唔係唔好, 不過最大問題係中文
我身邊有d家長, 本身屋企俾得起, 不過都拖到高小至轉去國際, 始終希望小朋友細個可以接觸多d中文, 因為細個唔讀, 大左想佢讀就難了

carolmum  我有朋友都係咁!!!  發表於 12-10-20 23:53
bb86  agree  發表於 12-6-20 16:58
sheffield  也是!  發表於 12-6-19 17:10
橫風王道  agree!  發表於 12-6-19 15:39

學校只係小朋友成長o既一部份... 小朋友本身性格, 能力及天賦, 家庭教育都好重要, 好難話邊一類o既教育先一定培育到出色o既孩子.

carolmum  agreed!!!!  發表於 12-10-20 23:53

其實雖然傳統學校係谷d, 但只要家長同小朋友由小一齊去做好時間管理
每日放學, 休息一陣做功課, 溫書, 係假期時多d去效遊探索下大自然,
平日一齊做下手工. 睇圖書, 家長引導小朋友去創作, 小朋友一定可以發揮到小宇宙
學習到咩叫creative...

如果家長要求仔女科科一百分, 做完功課要做補充練習, 放學/放假學幾樣野
咁小朋友完全無曬自己時間,點樣creative呢??

其實好多時都係家長要求仔女做咩. 好少家長知道仔女應該做d咩, 學d咩
其實小朋友好簡單, 好似我仔咁, 問佢鐘意邊間學校( 自行派個間定係叩門個兩間)
佢既答案係"無所謂"(可能我仔比較求其,哈哈) , 聽完佢答案諗深一層, 又係喎, 小朋友觀點覺得有書讀咪得囉
點知邊間好唔好, 點知係傳統定係國際學校呀! 佢地返學同咁多小朋友一齊, 佢地實開心嫁..
反而係我地身為家長, 想仔女入間好學校, 將來條路行得好d姐 !

所以讀國際學校又好, 讀傳統學校又好, 讀一線學校或二三線學校都好
家長應該企係小朋友角度出發, 而非從自己角度出發
間間學校都可以出狀元! 共勉之

sheffield    發表於 12-6-19 17:08

我讀書既年代返半日學, lunch完自己做功課自己溫書, 四點幾已經搞掂哂然後睇下電視/玩
上到小五小六功課開始多, 有時晚飯後都要做功課/溫書
但比起而家既小朋友, 真係相差好遠
返完全日學仲要做功課溫書, 佢地用在讀書既時間可能仲長過我返工既時間
我都好想取一個平衡, 我想我小朋友學到野之餘又有時間玩
童年係應該要玩, 唔應該只係不停讀書做功課
我自問冇條件俾到我小朋友讀國際學校, 所以我完全唔會諗樓主既問題, 只不過係有感而發

celialing  真係唔明點解小學要轉全日制,其實姒前半日都係一樣無問題!  發表於 12-11-8 12:31

我只係想我個小朋友有一個開心的童年, 有時間每日煲書同玩親子遊戲。
希望我可以堅持到啦 !

michellebaby 發表於 12-6-19 17:01
我只係想我個小朋友有一個開心的童年, 有時間每日煲書同玩親子遊戲。
希望我可以堅持到啦 ! ...
讀傳統學校應該都可以做得到,只要你唔需要佢十項全能或者一定要成績top

sheffield    發表於 12-6-19 17:23

回復 marcuscyrus 的帖子

Agree, 但一定要自己心理質素係咁保持住... 唔好比其他人影響到你 (尤其啲人係咁問... 下乜佢無參加啲咩咩咩, 咩咩咩呀?) !

michellebaby 發表於 12-6-19 17:04

Agree, 但一定要自己心理質素係咁保持住... 唔好比其他人影響到你 (尤其啲人係咁 ...
對,我都希望自己做得到

我地一定要做得到!

kerkermui    發表於 12-6-20 09:22

我從外國回流,其實CNN都報道過歐美國家的中小學生成績每況愈下,她們都開始向亞洲國家取經,引入我們的教學方式。我以前所住的名校區,就有一所參照東方教學的小學,不但是最熱門,也是成績最好的。
我個人認為「no pain no gain」,不大認同「只想小朋友每天都開心」,其實要他們每天都開心很簡單,讓他們由朝玩到晚,他們童年便很快樂。學習本身就是一種鍛煉,他們長大後便會取得成果。

cattoo  agree!  發表於 12-11-13 23:23
kitbebe  agree  發表於 12-11-13 10:32
silverbell  Absolutely agree. The learning process is the point.  發表於 12-11-7 10:12
ANChan59  Agree  發表於 12-11-1 13:36

回覆:國際學校係咪真係咁好,能解決左香港的讀書問題呢?

我buy傳統教學!中一後去左外國,係無壓力下,考試唔當係咩一回事,單位分數老師都係對我笑下!不過可能係我問題啦,學校top girls 都係Asian!

加多句,香港國際學校可能同外國本地學校唔同,純粹分享下

咁取捨,我個人想小朋友有開心童年,唔想似自已細個成日掛住讀書,又冇自信發問,讀書叻又掂,所以同佢揀左IS

引用:+本帖最後由+Tang614+於+12-6-19+19:37+編

原帖由 Tang614 於 12-06-19 發表

我從外國回流,其實CNN都報道過歐美國家的中小學生成績每況 ...
我諗香港IS做到平衡

香港的有名的IS程度絕對唔低、畢業生好多都入名牌大學。

sheffield  要有名的…真的好貴啊!  發表於 12-6-20 09:03

其實我估而家部份選擇IS既家長,未必全部係因為中文 / 英文 / 谷唔谷之類既問題,而係對而家朝令夕改既教育政策失望!而家既政策變到老師、學生、家長、學校都趕唔切去適應,對當中每一個人黎講都係無奈,但更無奈既係政府對呢D問題好似視若無睹咁!

大家要努力呀! 我既宗旨係唔駛佢最TOPIC, 希望佢有時間發下白日夢,
可以運用自己既腦袋就OK喇...
我唔想對仔做讀書機器