用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York vs LH
go

York vs LH

請問York的英文是否真的很好?
相比LH呢?聽朋友說York只注重學習而不太著重德育,小朋友都不是太有禮貌,是真的嗎?
而LH又有什麼個人之處呢?課程深嗎?
謝謝解答!

I love to teach piano!!!

cherryird 發表於 12-6-19 09:24
係咪二間都收左呢?若不是, 不如二間都考左先, 考到再唸

呢二間其實我都好鐘意, 語言強, 考小一成績好
兩間都收了...

請問york 的英文怎樣評價? 你所說的德育課是怎樣的? 其他學科又怎樣?

目標是將來考私小保底, LH公開考私小/DSS 的成績很好... 奇怪是YORK 校長很高調, 但網頁上竟然沒考小成績?

你知否YORK今年考小成績怎樣?

回覆:cherryird 的帖子

我都係2間都收了!
但想知2間的課程差異如何?邊間考私小會出色D?
因為有朋友小朋友係york,佢話德育比一般學校教得小,所以全班的小朋友都不是太有禮貌

回覆:York vs LH

Anyone can help???

我相信每間幼稚園都會着重德育;只衡量一兩位家長評論就認為學校德育不足似乎欠全面。我係LH家長,學校非常着重家校合作,德育方面身教非常重要,所以學校安排家長茶聚,教仔講座,先教育家長,做到學校與家庭對孩子相同要求。加上學生相對少,校長對每位學生認識比較深;假若學生行為比較"自我"校長或老師們會給予建議改善行為。升小方面,學校有小一家長分享會分享面試心得及面試班為家長及孩子作準備。
其實要視乎你要求如何,因為有家長非常喜歡學校安排但亦有家長認為太花時間(要請假)。睇番自己需要去選擇;相信兩間都係好學校。

引用:我相信每間幼稚園都會着重德育;只衡量一兩

原帖由 kitmantsoi 於 12-06-20 發表
我相信每間幼稚園都會着重德育;只衡量一兩位家長評論就認為學校德育不足似乎欠全面。我係LH家長,學校非常 ...
很詳細,謝謝!
但想知道讀LH是否需要再出外補英文普通話?York有Cambridge, 那LH是否要額外再去讀才夠競爭?
另外因想教私小,大部分小學會鐘意LH還是York呢?謝謝

首先我唔贊成小朋友補習, 所以除左運動既課外活動其他補習班都無比小兒上. 至於夠唔夠考私小,未考答唔到你· 不過學校提供足夠資源課本及小遊戲供父母與孩子練習; 跟到足已經好夠。當然班中亦有同學參加補充班; 精益求精亦無壞. 對於小兒我認為K1能聽講外語,

認簡單生字, 我已覺得好足夠.

醒目開學勳章

樓主你仍然hold住緊兩間學校學位?  

回覆:York vs LH

係hold明年K1,因為仲未決定到

datejust  同妳一樣!  發表於 12-6-25 22:44

我都係考慮緊呢兩間,不過係插班k2,雖然未有結果,但都想聽多些意見!

引用:Quote:原帖由+kitmantsoi+於+12-06-20+發表

原帖由 tofee 於 12-06-20 發表
很詳細,謝謝!
但想知道讀LH是否需要再出外補英文普通話?York有Cambridge, 那LH是否要額外再去讀才夠競爭 ...
如果在LH讀普英班,根本唔需要補習,K2的小朋友已經可以用普通話或英文交談,而老師亦不准他們在堂上講廣東話。

我女讀LH K2英普, 唔需要再出外補英文和普通話.  學校教懂我女基本英文拼音, 所以我女能讀不少英文書.
LH 課程最好的地方是校本課程, 學校自己編制教科書, 每年會review, 跟隨小一課程作出相應微調. 好貼市, 唔驚升小一有適應問題.
York 都是強語文, 朋友評語都不錯, 但跟LH 的分別是雜費比較多, LH好少雜費, 上課相片, 教學video,  教仔講座, 連面試班都係免費0架.

但係萬一入唔到英普班呢?