用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問中文大學陳震夏好嗎 ?校風?成績?BANDING? ...
go

請問中文大學陳震夏好嗎 ?校風?成績?BANDING? [複製鏈接]

請問中文大學陳震夏好嗎 ?校風?成績?BANDING?
   0    0    0    0

根據來自此網站的資料 http://www.bookofschool.com .................

創立於2000年的香港中文大學校友會聯會陳震夏中學,採用英文教學,是校際朗誦節、音樂節的頒獎台常客,校舍面積達12,000平方米、全港中位數為7,179平方米,全年學費$0、全港中位數為$19,483。全港排名134,沙田排名7,資助排名105 。家長通常會將此學校與沙田循道衛理中學,聖公會曾肇添中學,賽馬會體藝中學比較。

家長評級 : 根據 1 位家長評級的平均值分析,香港中文大學校友會聯會陳震夏中學這所學校的校長作風,教風,學風優良,老師具備教學熱誠及責任感 ,愛心和專業的知識。學生及功課方面,功課數量適中 ,有趣,富啟發,學生品行良好。家長評級平均值9.3。

回復 bosyahoo 的帖子

陳震夏在沙田區點會排第7? 而且沙循/體藝/曾肇添沙田區屬BAND 1 , 陳震夏係BAND 2   

回覆:bosyahoo 的帖子

簽名被屏蔽

仲有好多英中係前面喎

陳震夏應該係 band 2 尾, 與曾擘添級數差好遠哦!

回復 LL889 的帖子

校風是否很差 ??

今年參觀過,感覺唔錯,應屬band 2 組別
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

LL889 發表於 12-6-19 00:57
陳震夏應該係 band 2 尾, 與曾擘添級數差好遠哦!
我住係附近, 感覺麻麻.

e 間校風在 band2 來講算唔錯;佢應屬區內 band2 中,佢好多活動的。若學生屬 band2,佢都係一個好選擇。

雖然係咁,但我覺得樓上講既野未免誇張左d囉~

總之,每間學校都有 fans,亦有唔 LIKE 既人;就算坐埋同一班房的學生,對學校的看法都可能好極端;所以自已做判斷要眼見為實囉~

沙田英中都有9間左右,陳震夏係band 2中學,點會排第七

vincher  Agree  發表於 12-6-21 21:08

對我尼D吾認識此校既家長 , 我還信以為是真 .

pineapple0983 發表於 12-6-20 09:20
e 間校風在 band2 來講算唔錯;佢應屬區內 band2 中,佢好多活動的。若學生屬 band2,佢都係一個好選擇。

...
好似你話齋,有人 like, 有人唔 like.  本人覺得麻麻, 你就話誇張咗.  

Ivy07 發表於 12-6-20 20:27
沙田英中都有9間左右,陳震夏係band 2中學,點會排第七
本區官津英中有 13 間,加埋體藝 14 間;仲有 d 直資同國際學校~

‹ 上一主題|下一主題