用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 做完評估, 語言理解和表達遲一年, 應怎麼辦? ...
樓主: terrybeard
go

[聽/語障] 做完評估, 語言理解和表達遲一年, 應怎麼辦?

回復 fa01 的帖子

哈哈~~咁阿公咪O左嘴囉~鬧佢又唔係..因為佢唔係有心架嘛~

你就好啦~~守得雲開啦^^ 我仲要唔知等到幾時...佢先真係講野..佢煩我GE日子...我一直都等待中..

生左個囝..先知..原來有D野..真係唔係必然架- -  好似我以為..我同C6都係正常人..冇缺陷..

我把口仲好會鬧人架哈哈~~ XD 但生個囝囝唔中意講野= =真係好似玩緊我咁!

係咪因為我鬧得人多呢?報應?唉....

醒目開學勳章

自傾=自閉証傾向,其實我好明白你的心情,回想2年前也同你一樣會哭或週圍問人點算,我最初同佢玩也不是一次成功,也因應小朋友興趣而轉各樣玩具陪佢,不過就算佢而家唔玩的玩具,隨着年紀大了(幾個月後)又會玩,可能當時佢地唔明,但一撻着後就會好好多,你就是要有耐性等這一天來臨. 講真我都一歲識講野,仲好多口也沒想過個囝唔識講野,我同你的經歷也很相同,所以希望你唔好放棄. 另外我覺得每個小朋友來到這世界一定有佢地的功能,你要好好發掘佢的潛質,而我個囝除了語言起步慢之外,學數,英文,認字,創意都比同年紀强. 加油!

回復 maggie38 的帖子

你同老師傾下丫, 話比老師聽佢唔識講野, 表達有問題, 叫老師多d留意佢丫。 我果時一開學就同老師講了, 老師就留意多左佢, 仲好多時話番比我知佢的進度, 而家老師都話佢進步好多

回復 funnysiu 的帖子

你好funnysiu, 我仔仔做左評估言語遲緩1年,排醫院要到年尾見政府言語治療,現在做私人言語治療但十分拿利。請問你什麼是兼收位?怎樣排同乜野資格申請?謝謝指教。