用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呀囡小六今期數學成績.....唉
go

呀囡小六今期數學成績.....唉 [複製鏈接]

我都知道佢唔好, 但無諗過小一既數都唔識計, 仲要係3分, 今次攞得55分. 有無家長既小朋友係小學時成績唔好, 上左中學開始發力? 佢已經搵人上門補習啦. 我想搵人安撫我......:--(

chaselam  數學好容易追回的 如果是語文就比較擔心啦!加油啦!!!!!!!!  發表於 12-6-16 17:42
   1    0    0    0

就係咁志死

回覆:annafong 的帖子

我估佢未必係吾識,可能係吾小心啫,我啲細路都有哩啲情況。冇計架,我只要一日未斷気,就要繼續提住佢地,直到佢地get倒為止囉!我覺得應該大D就會緊張D嘅,希望在明天。

Thanks
Mo-ma

我好鐘意你話"我只要一日未斷気". 唉.......真係比佢激死我,

我個女都係最弱maths呀,,,

我試好多方法都無乜大改進,但嚟嚟去去都嚟唔開要多做練習囉,,,,

呢樣野唔止佢辛苦,你都將會好辛苦,因為我自己就係咁多年都唔夠恆心去管住佢做maths exe,....

我女係數學低能,加上唔鍾意,無信心下越見成績差,,,同佢溫習會見到每一個chapter單一去教,佢會明會識做到大部份題目,但將幾個chapter一齊做,佢個腦轉唔切~

試吓分開每課一一教好,先同佢做多D綜合練習,可能會好D啦~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

女仔數學一般都會爭少少, 都係離唔開做多d練習, 見多d題式, 不斷做, 做到熟為止 !  我小朋友都係數學較弱, 我見佢自己不斷會搵練習做, 有次因為測驗時間唔夠有幾題無做, 之後開始仲自己計埋時.

同意mo-ma講, 唔好氣餒, 讀書係長期作戰, 加油!  

回復 cameo 的帖子

你小朋友幾多年班呀? 我個以前對"時間"係教極都唔識架, 後來大咗, 我見佢對有d我認為好易錯嘅份數/小數又無野, 所以唔好太擔心, 做多d練習真係好有效, 尤其是要日日做, 坊間有d練習係有哂解釋, 常犯錯, 都幾好架, 加油呀 !

長生不老  佢係問cameo , 唔係問樓主啊 !  發表於 12-6-16 12:40
alice44  大標題話小六  發表於 12-6-16 11:20

你要先自己不放棄,同她一起學。我個人的心得是與其做很多條數,不如讓她徹徹底底明白一條數,即使要花一小時解通一條也在所不惜。其實一條數,我們可以拆成很多條難度較小的數,你要在她不懂計時,為她顯示這些較淺部份,一步一步帶領她找到答案。如要計24十15,可以拆成4十5和2十1

唔好氣餒!

我大仔小一至小四數學都係弱項, 今年小五數突然發力, 居然9字頭, 數學老師還用激漲法-->係份數學試卷開正你強項, 正如你喜歡食既餐一樣, 你喜歡自然食多啖, 下次無咁好彩....

我大仔就係咁衰格, 係要比人打擊下先安樂, 之後兩次既EXAM都唔錯, 期望今次呈分試唔好失手, 我就還得神樂...
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

楼主莫伤心。记得我阿爸曾有位学生,念到中二数学还是十几分(但文科很好,数学不好结果拖累其他理科)。我阿爸 是他班主任兼数学老师,帮他从头补起,一直跟到他考到北大物理系为止,成为当地美谈。说此故事意在说明,天赋固重要,但如有心,必能离目标更近。加油。

orangebb 發表於 12-6-16 08:30

你小朋友幾多年班呀? 我個以前對"時間"係教極都唔識架, 後來大咗, 我見佢對有d我認為好 ...
我女女已升中嘞,,
你提到的小數/份數正正係弱數小朋友死穴啦

呢d數無得偷雞,加上重覆做一大版exe時做到火都嚟埋(莫講係佢,我都會,特別份數),小朋友甚少可以專注喺自己討厭o既事上面,咁佢無心做好,個底咪又打得唔夠穩囉,,,,,

當一路讀上去,課程無預你"唔專心/計錯數/計得慢",條數你識計都無用,原來喺運算階段已出錯/計得太慢而做唔晒份paper...
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

小朋友要多鼓勵,常提點,適當加深進度,多觀察,多與該課老師講通,讓老師能作出適當的教導,因每個小朋友都有個別差異的,若果真係教到差不多火都黎埋,甘大家就小休一會平靜一下,功課上真係唔識,就請願漏空唔好做住,待明早回校或致電老師向老師指教,相信老師一定樂意教導,點都好過自已亂甘教誤左小朋友,自已又激氣,學乜都好,小朋友唔識就唔識,識佢早就做左啦,唔使等你黎罵。家長應進取找補救方法,我孩子以前就是好似你小朋友甘,後來我就與老師講通,如何提昇孩子。

數學好講根基,真係要好好攪攪佢。補習又視乎個老師識唔識處理,如果求其只係幫小朋友做晒d功課那些就唔補好過補,還養成一個依賴的墮性添。

我自己就身受其害,因為以前讀書時一遇到唔識計,家姐阿哥一定會幫我攪掂。所以我今天要求小朋友自己去計,自己諗辦法去解決先,除了讓他明白唔小心的問題之外,你會好容易知道佢個問題係邊,一定係某一個概念出現問題。如果小學都攪唔好,上到中學就會太遲,尤其是某些追求成績的學校,教得還特別快!
:verycold: :verycold: :verycold:

花花花 發表於 12-6-16 16:23
小朋友要多鼓勵,常提點,適當加深進度,多觀察,多與該課老師講通,讓老師能作出適當的教導,因每個小朋友 ...
好老實講,,,如果該科能力弱兼無興趣,以一個小學生年紀,好難有以上動力做到!!
小朋友或多或少有依賴性,你今題教識佢,真係要即時搵同類題目做一題,但往往就算佢肯去問學校老師/補習老師時,我發現問題係無在後者,即教識佢呢一題,無即時俾一題同類題目佢,要100%由佢自己做到先當啱~

我女正正就係呢類,佢會問學校老師,重會拎埋校外練習搵校內科老師問,上問私補亦如是~~
做家長有時係角色問題,我叫佢做多一步(問一題,自己再一題)佢始終覺得學校老師/補習老師都無咁o既要求,,,當然我將呢個方法有問過老師及tutor,佢地係認同但無實行,咁唔通我要求校內老師依我做法,我個女嚟問你數時,你就俾多條數佢做俾你睇?? 始終,有難度,,,,,唉~~~

ohnono 發表於 12-6-16 16:50
數學好講根基,真係要好好攪攪佢。補習又視乎個老師識唔識處理,如果求其只係幫小朋友做晒d功課那些就唔補 ...
我自己初中時,唔理咁多,知升中用英數就二話不說自己買本maths exe做吓英數,到開學發現自己睇題會比人快!
但我見現讀書同以前相差太遠嘞,係唔係都一堆功課,弱科當然吃力啦,但連強科都做到有少少無癮,所以我都理解點解小朋友無乜學習動力,,,,

上到中學很難追,一來要解題,二来是英文數,而且女仔差些,但如根基好非常有利,取分易又不用讀,快些現在開始操啦,有三↑月時間

聽得出你真係幾氣餒, 先唔好咁樣, 放低呢件事小休一陣, 再諗諗點做.

你對你小朋友嘅要求其實係好合理, 問一題, 做一題, 比著我, 一題唔識, 起碼做返一阪練習, 做到識先收貨; 所以, 其實聽落你囡囡係欠缺主動性, 呢樣先係最難攪, 反而數學問題唔係佢最大弱項.

其實數學概念係好重要, 學校一般都係最花時間去教識小朋友由零開始嘅概念, 做練習就係多面對題式變化, 然後操熟以加快考試時嘅速度, 因為識而唔夠時間, 都係好多人嘅問題, 仲有就係唔小心, 都係要有足夠時間去double check先發現.

或者你試下用分析角度去同囡囡傾佢弱項, 然後定位目標, 達標就有獎, 平時一定要忍手, 唔好咁易滿足佢嘅原望.

阿女小四前數學都好吾掂 , 放學已每天到補習社 , 科科都係緊緊合格 , 后來出外單補數就有好轉 . 但英文就點補都係得個吉 . 加加埋埋單補數D費用去讀平民直資都得 . 雖然文法方面不一定好 , 但 Oral 方面就一定會比讀津校強 . 因身邊有認識的朋友仔女就是讀直資小學 . 成績雖不是特別好 . 但一般英語對話表現不錯 . 對升中面試果部份一定有好處 . 因升中面試計分佔 % 很高 .

orangebb 發表於 12-6-16 20:13

聽得出你真係幾氣餒, 先唔好咁樣, 放低呢件事小休一陣, 再諗諗點做.
haha...又唔可以叫氣餒o既,,,話我化左可能貼切D  
我個女中學嘞,獎勵呢樣野其實已經唔太work,因為佢思想略為成熟,用大人心態去睇佢都明白/接受佢為交代而付出啫,佢唔鍾意數學係事實,,,

其實想喺自己討厭o既事情上面做得好,呢點真係好高難度~

唯有做得幾多得幾多
‹ 上一主題|下一主題