用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呀囡小六今期數學成績.....唉
樓主: annafong
go

呀囡小六今期數學成績.....唉

回復 annafong 的帖子

你又唔使咁心灰, 我自己科數學到中三都只係合格多少少, 到中四開竅, 會考都A到. 所以唔使咁担心.{:1_1:}

回覆:annafong 的帖子

樓主我諗你要了解小朋友是否不明白,要逐一抽出不理解部份,解到佢明,明白後才可多做練習操數!如果樓主數學ok就最好,叫小朋友計一題數,睇住佢一步一步做,就睇到佢錯在那裡,再加以講解!之前我個仔都係出去學數,但進展不大,索性自己跟返,針對佢那裡出錯,再點返明佢,數學呈分一100分呈分二99今次最後評估99.5!但另方面,數理科都要有天份,不同文科可背可記!加油,一定做到!

多謝晒咁多位jm分析, 我會努力同佢死過. :- ))

唔好灰心, 數學真係好難講, 唔識就係唔識, 解釋唔到, 因我自己細個都係咁, 迫唔到, 合格就算, 唯有係第二D科目攞分, 加油呀

khmama 發表於 12-6-16 22:38
回復 annafong 的帖子

你又唔使咁心灰, 我自己科數學到中三都只係合格多少少, 到中四開竅, 會考都A到. 所 ...

khmama,咁橋,我都係中四知道會考才發力,不過我係B

回復 MC1128 的帖子

你們都叻.

annafong 發表於 12-6-16 01:05
我都知道佢唔好, 但無諗過小一既數都唔識計, 仲要係3分, 今次攞得55分. 有無家長既小朋友係小學時成績唔好, ...
慢慢教吧。
不要灰心。

我都覺得係, 諗唔到就字係諗唔到, 點做點計都係唔明.
有時小朋友自己做得多, 見到自己做親都錯, 都會變佐好無自信
噉會好麻煩, 因為會另到佢地連一條好簡單o既數都會無信心, 覺得自己又係計錯,所以最重要唔好另佢地失去信心, 明白做家長見到會好驚, 但都真係無辦法
加油 !

引用:我都知道佢唔好,+但無諗過小一既數都唔識計

原帖由 annafong 於 12-06-16 發表
我都知道佢唔好, 但無諗過小一既數都唔識計, 仲要係3分, 今次攞得55分. 有無家長既小朋友係小學時成績唔好, ...
唔使咁灰心,55分即係部份唔識,唔係全部唔識,呀仔小五時數學老師經常講"基本功",要佢地做近低幾年的數,你由小一數比返佢做,做多d,日日做,一路上,等佢練習好d基本功就好有用。

Chanv 發表於 12-6-19 22:29
唔使咁灰心,55分即係部份唔識,唔係全部唔識,呀仔小五時數學老師經常講"基本功",要佢地做近低幾年的數 ...

這方法未常不好. 個補習哥哥都話要做多d, 多謝咁多jm分享, 我會努力.

summer 即買中一的書及有關習作惡補,不要灰心,我小朋友小三果年都好差,得6字頭,自此,我年年暑期谷佢,佢上次考試卷2差2分滿分,你都可以的,努力,她今年都係升中一

annafong  知悉, 謝.  發表於 12-6-30 00:19