用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 祟真經驗
樓主: journeyman
go

祟真經驗  

回覆:祟真經驗

想問下英普班同小朋友interview時係咪用英文+普通話?

請問如果我想我小朋友今年九月插班入tt讀k2有機會嗎?

引用:想問下英普班同小朋友interview時係咪用英

原帖由 ~瑤瑤~ 於 12-06-19 發表
想問下英普班同小朋友interview時係咪用英文+普通話?
Yes ..... 英文同普通話都用

引用:請問如果我想我小朋友今年九月插班入tt讀k2

原帖由 yanlee06 於 12-06-19 發表
請問如果我想我小朋友今年九月插班入tt讀k2有機會嗎?
我估難 d , 不過可以打去幼稚園入學組問下無妨

想問下我報左7月3日個場,但我放6點,如果遲左仲入唔入得?謝謝

jvcfamily  no problem, they will let you in. I was there about 6:50pm last year.  發表於 12-6-20 09:37

我小朋友都是讀tt國際班,我都贊成樓上家長,沒有後悔入讀tt,老師真是好有愛心,另外我都想讚就是校車司機及校車ee。
學校每年舉辦的懇親會可給每個小朋友上台表現機會,這樣可提高小朋友自信。

請問可否同時考英普和主流班?

醒目開學勳章

ME1227 發表於 12-6-20 08:17

不可以的!

回復 ME1227 的帖子

緊係唔得啦. 個個都去考2班唔單止加重學校行政工作, 而且搞到所有野都double 左. 邊間學校俾你考晒2種??所以諗清楚報邊種..

引用:Quote:原帖由+~瑤瑤~+於+12-06-19+發表想問

原帖由 chickenwing2006 於 12-06-19 發表
唔知有冇小朋友唔識普通話都收呢?

引用:Quote:原帖由+chickenwing2006+於+12-06-19

原帖由 ~瑤瑤~ 於 12-06-20 發表
唔知有冇小朋友唔識普通話都收呢?
我估要有 d 反應先會收 lor

请问大家讲紧的系咪崇真小学暨幼稚园啊?
吾好意思我系新手mama, 请多指教..

引用:Quote:原帖由+~瑤瑤~+於+12-06-19+發表想問

原帖由 chickenwing2006 於 12-06-19 發表
請問係咪要考埋小朋友識講?定識聽有反應都得?

引用:Quote:原帖由+chickenwing2006+於+12-06-19

原帖由 juliakmy 於 12-06-20 發表

我記得佢會問小朋友叫咩名,又會用普通話講故事問問題,咩好不好,是不是?

真係點都要識 d 穩陣 d 好 wor

juliakmy  Thx!!  發表於 12-6-21 12:41

引用:请问大家讲紧的系咪崇真小学暨幼稚园啊?吾

原帖由 Vianc 於 12-06-20 發表
请问大家讲紧的系咪崇真小学暨幼稚园啊?
吾好意思我系新手mama, 请多指教..
...
係呀,大埔道58 號

回復 chickenwing2006 的帖子

Thank you so much

juliakmy 發表於 12-6-20 11:35

我小朋友考時, 只係跟住國語老師做動作, 佢無講過一個字國語.  所以我覺得都係睇反應多D.  就算唔識聽, 只要老師做, 小朋友一般反應都會跟住做架.

如果聽得到小小, 當係bonus囉.

juliakmy  Thx for sharing~!  發表於 12-6-21 12:41

ME1227 發表於 12-6-20 08:17

考主流同英普個張application form係唔同架. 不過兩張form都有得比你填1,2,3 選擇讀邊班 (i.e. IK1/K1am/K1pm).

至於你兩張都填哂同交兩次, 我就真係唔知學校會唔會接受呢個申請. 因為佢地所有資料都入電腦, 有record. 到時interview個名單會post上網, 所以一有overlap佢地應該會知.

sian 發表於 12-6-19 15:52
回復 Mabello6 的帖子

Hi Mabello6,

國際小學部咁多野怪唔得知收5千幾蚊學費啦.  如果連課後"補底"/"柭尖"班加埋校車真係每個月$8-9K都走唔甩??!!

所以唔怪得咁多幼稚園學生都唔值升, 尤其是有兩個小朋友以上.

之但係如果真係負擔到, 又幾吸引吓喎.....(especially they can finish their daily homework at school during weekdays!!! )

真係最衰係個中學校網唔好, 呢個係先天性問題, 無得怨....唯有希望佢地中學部越辦越出色, 等幼稚園家長們越黎越有信心坐呢班"直通車"啦.

不過聽聞今年佢地小學部出去考中學都好好成績喎!!  

引用:請問可否同時考英普和主流班?

原帖由 ME1227 於 12-06-20 發表
其實,真係要睇妳想入英普,還是想入崇真多D!我係後者,加上阿仔唔識普通話,所以,從未猶豫,堅決報主流AM。結果,都只係後備先入到!