用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 祟真經驗
樓主: journeyman
go

祟真經驗   [複製鏈接]

Quote:原帖由+sarubuta+於+12-06-15+發表感

原帖由 winnietingting 於 12-06-15 發表
點解選主流?反而我都報國際。
不過國際班競爭會大好多!

Need+to+learn+biblemany+tasks+for+parent

原帖由 qualcomm 於 12-06-16 發表
Need to learn bible

many tasks for parents to cope with the kids
係架,TT有家教會,有d野亦要家長配合。其實個報名簡介都比哂tips佢㸃揀人。

課外活動你亦可以一樣都唔參加。要參加佢地亦包埋校車接送。不過佢d課外活動只係幾十蚊堂,有d亦免費,喺街外去邊道揾?!

無野係compulsory.不過如果你唔認同佢嘅“好意“,咁你不如focus其他私幼好過。

引用:感覺崇真宗教色彩好濃,好多家長鍾意英普有

原帖由 sarubuta 於 12-06-15 發表
感覺崇真宗教色彩好濃,好多家長鍾意英普有學券。但我們只對主流有興趣,冇宗教。
想間有冇非基督徒主流班 ...
喜歡崇真有學券+半龍校+又係私小可以繼續大抽獎!另外,主流班係返am,對小朋友的作適較佳!安排課外活動較容易!

引用:Quote:原帖由+qualcomm+於+12-06-16+發表Ne

原帖由 leung-baby 於 12-06-16 發表
係架,TT有家教會,有d野亦要家長配合。其實個報名簡介都比哂tips佢㸃揀人。

課外活動你亦可以一樣 ...
TT 最貼心係多課外活動之外,校車服務較全面!

有 join 校車既包你一來一回不另收費,甘真係唔水再煩人手接送最安心

LuLuKiuKiu  Agree no more!   發表於 12-6-18 14:04

引用:Quote:原帖由+qualcomm+於+12-06-16+發表Ne

課外活動你亦可以一樣 ...
TT 最貼心係多課外活動之外,校車服務較全面!

有 join 校車既包你一來一回不另收費,甘真係唔水再煩人手接送最安心

引用:Quote:原帖由+sarubuta+於+12-06-15+發表感

呢間係教會學校,如果你唔認同人地基督教辦學宗旨同模式,咁真係唔好浪費時間。

佢地有聖經課,每週亦有崇 ...
Sorry, 可能我寫得唔清楚,我並不是不認同基督教辦學理念,我自己都讀教會學校大,所以對崇真係基督教冇所謂.  但唔會加分囉。我估基督徒會認為崇真的宗教+德育係優點,但我持中性的態度。
我想找間合適的學校給女兒,有沒有學券也不太重要。咁崇幼主流除半龍有小學,每天15min NET, 我想知仲有冇其他過人之處?
我想了解多些罷

親子童讀樂

sarubuta 發表於 12-6-16 23:20
Sorry, 可能我寫得唔清楚,我並不是不認同基督教辦學理念,我自己都讀教會學校大,所以對崇真係基督教冇所 ...
過人之處就係學校有興趣班提供, 又有校車接送. 一日得15MIN NET可能覺得唔夠, 不過你可以在興趣班選擇英文拼音班/英語樂園, 都係NET教.

引用:Quote:sarubuta+發表於+12-6-16+23:20+Sorr

原帖由 alicialee1210 於 12-06-16 發表
過人之處就係學校有興趣班提供, 又有校車接送. 一日得15MIN NET可能覺得唔夠, 不過你可以在興趣班選擇英文 ...
想問吓如果讀IK, 仲有無得參加學校既興趣班?時間上點安排?

juliakmy 發表於 12-6-17 01:35
想問吓如果讀IK, 仲有無得參加學校既興趣班?時間上點安排?

有,上學前參加興趣班,1:00-1:30休息,之後才上課,但生活作適較難遷就,但我見ik班好多小朋友都能應付自如

每個人選擇不同,但入得TT,你必須認同家校合作,因校方經常有大量資訊、通告向家長交待,亦有很多不同的活動要求家長一同參與。個人來說,我的小朋友入讀TT後,讀得非常開心,自信心提升不少,我從沒有後悔選讀TT。

LuLuKiuKiu    發表於 12-6-18 14:08

另外,校方對推動閱讀風氣亦十分重視,這一點是我十分欣賞的

回復 sarubuta 的帖子

我去完簡介會後的感覺(就宗教方面而言), 雖然校長話"不認同基督教理念"的, 最好別申請, 而我相信許多人會覺得, "基督教"都幾都好, 冇所謂, 但我覺得該校喜歡的, 不僅是"不是不認同", 而是要"認同"其辦學背後的宗教理念.

回覆:祟真經驗

我覺得tt非常晤好......因為好多人報名,攪到我好擔心細佬同晤到哥哥一間學校
(攪下氣氛only)
講真~收咗先算啦!而家競爭咁大

回覆:pochacco_ch 的帖子

認同!收著先算,依家講咩都冇用!几千人爭,好大壓力!

回覆:祟真經驗

想準備聽7月個次。係咪聽完就可以申請\報埋幼稚園架啦?

回覆:leung-baby 的帖子

好有見地,多謝你的分享

leung-baby  邊方面?! anyways, 希望幫到你地.  發表於 12-6-18 09:22

torunpoland 發表於 12-6-17 20:55
回復 sarubuta 的帖子

我去完簡介會後的感覺(就宗教方面而言), 雖然校長話"不認同基督教理念"的, 最好別申 ...

唔好諗太多先啦. 其實佢地咩人都收架, 有無宗教背景, 唔識人, 唔識字都唔係問題. 最緊要你過到佢interview個關就得 (即係'肺'話)!

記住, 家長表現都會計分(因為學校真係會睇吓你點配合佢架)!

bonnieleong 發表於 12-6-18 00:48
想準備聽7月個次。係咪聽完就可以申請\報埋幼稚園架啦?

聽完之後記得攞問卷走呀!!

之後download application form, 跟住網上面個指引, 準備好所有文件, 9月1號or8號親身去學校報名, 然後等安排interview啦.

去年一共分咗4日interview. 由10月尾in到12月頭.

pochacco_ch 發表於 12-6-17 22:13
我覺得tt非常晤好......因為好多人報名,攪到我好擔心細佬同晤到哥哥一間學校
(攪下氣氛onl ...

係啦, 我都驚講得太多, 比人發現"禾稈蓋珍珠", 第日細佬個年太多人爭入唔番就大鑊!!

但我又鍾意幫人喎

leung-baby 發表於 12-6-18 09:24
聽完之後記得攞問卷走呀!!

之後download application form, 跟住網上面個指引, 準備好所有文件, 9月1號or ...
唔好意思,想問下邊到攞問卷㗎,要即場填嗎?我上星期出席咗簡介會,8:30pm 末完就走,係咪就冇?係咪一定要填? 
‹ 上一主題|下一主題