用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 父母是教書的, 孩子成績會好些嗎?
go

父母是教書的, 孩子成績會好些嗎?

有沒有人可以分享吓, 如果父母是教書的, 小朋友會否成績特別好?  因為照
道理講, 教書的有經驗, 有同行的教材, 又知道小朋友通常遇到什甚學業上
的問題, 應該是有優勢的.  

但現實是不是這樣呢? 請指教。

醒目開學勳章 王國長老

引用:有沒有人可以分享吓,+如果父母是教書的,+小

原帖由 孺子牛 於 12-06-14 發表
有沒有人可以分享吓, 如果父母是教書的, 小朋友會否成績特別好?  因為照
道理講, 教書的有經驗, 有同行的教 ...
我覺得吾岩啦。而家教書既咁忙,仲邊有時間理屋企野丫

引用:Quote:原帖由+孺子牛+於+12-06-14+發表有沒

原帖由 Charlotte_mom 於 12-06-14 發表
我覺得吾岩啦。而家教書既咁忙,仲邊有時間理屋企野丫
完全正確我識好多老師和副校長嘅仔女成績甚至操行都麻麻地。可能係能醫不自醫

1773 發表於 12-6-14 19:11
完全正確我識好多老師和副校長嘅仔女成績甚至操行都麻麻地。可能係能醫不自醫

...

佢地用晒D時間在教別人的孩子,自己的小朋友變成無時間教,有時我都覺得很可惜.

我覺得各占半數。

回復 孺子牛 的帖子

小女學校的老師,女兒的成績都好好喎。我兩個老友以及另一個老友的丈夫都是老師,子女成績都好,但不至於全級第一,早前在幼稚園家長會上認識了一名任職老師的家長,其兒子小一成績亦屬名列前茅,唔通我遇到的都咁橋是好過一批?

回覆:父母是教書的, 孩子成績會好些嗎?

我識嗰d就有少部份好標青嘅,其他都中間至中上,below average嘅又的確無喎。

回覆:孺子牛 的帖子

事實:無一定。睇小朋友資質。可能有D人甘好運,識得都叻。但觀乎我四週,各佔半。

我仔識得,做過但宜家冇做先生,個對囡年年全級頭3名.

回復 孺子牛 的帖子

我覺得不一定, 睇下教邊個階段, 雖則話大多都好忙,
其實都好多野配合, 除左位老師家長可以栽培既時間同心機,
小朋友既資質性格,其他家庭環境等配合都好重要...
係有優勢, 但無一定的,
不過我覺得教師家長必比一般家長,培育小朋友方面必定有更大更大壓力

我識得一對夫婦都係教書, 佢地的大仔就讀書唔錯, 但細仔就......(默書經常唔合格, 但又經常打機打到12點, 見親個細路, 一定有黑眼圈)

我覺得資質同教養都同樣重要

回復 孺子牛 的帖子

我識0吾少!有些成績好;有些成績0吾好!
始終看孩子的資質和讀書態度!
教學繁重,對自己子女愛莫能助,能醫不自醫者,大有人在!
也有朋友為栽培子女,從生了孩子/小一開始,放下教鞭,專心培育子女!

有句老話: 易子而教

http://big5.dushu.com/showbook/101588/1049899.html

manmanchubb    發表於 12-6-15 01:31

王國會長

回復+孺子牛+的帖子 我覺得不一定,+睇下教

原帖由 manmanchubb 於 12-06-14 發表
回復 孺子牛 的帖子

我覺得不一定, 睇下教邊個階段, 雖則話大多都好忙,
我老公教中學,我就係過氣嘅小學社工,都配合答到你問題

我老公對個仔要求高,最好拎一百,考第一。可惜佢識教中學,晤識教小學生,亞仔驚左佢。因為普通話我晤識,呢科由佢操,操嘅过程,兩父子都辛苦,一個鬧到脾氣暴躁,一個喊到劏豬,結果,呢科成績一般。老公話放棄,話教人哋個仔都冇甘勞氣,仲會知恩圖報。所以,今次普通話我接捧。

至於,我係小學做左五年,對小學课程有一定掌握。而且,見過考一同考尾嘅同學分别,利用經驗培訓個仔。個仔成績由晤見得人,小一考全級六十,至今次小二全級二十。

所以,結論係,
1。我覺得老師嘅仔未必一定成績好
2。老師時間太忙,好多老師係冇時間教自己嘅仔,通常,係教書父母嘅子女自发讀書,即係我有D家長文盲,但佢地子女生性,一样成績好
3。讀書成績好,要睇個細路,佢自己緊晤緊張學業。我仔開始對自己成績有要求,晤使我提,自己温書。

個人分享:成績好學生小息午休拎書睇,態度有禮,會叫人。

HaYi  agree !  發表於 12-6-17 09:43
vincher    發表於 12-6-17 00:38

selina1109 發表於 12-6-15 10:00
我老公教中學,我就係過氣嘅小學社工,都配合答到你問題

我老公對個仔要求高,最好拎一百,考第一 ...
講得好啱, 讀書始終係睇小朋友, 讀書講天份之餘都要講興趣, 兩者兼備自然好, 是但一樣都不差, 兩樣皆無就另謀高就吧, 家長幫助只係鼓勵, 培養

回復 miffy 的帖子

agree, 好多學校喜歡收教書的小朋友是事實

I would say all depend on levels:

1. Primary and Kinder, seems to be better;
2. In Secondary, not necessary
3. No direct relationship in college or university

Another observations, the performance of the daughters of teachers much better than sons' at all levels

vincher  如你所言!升上中學的子女0吾多so 父母!話知你係教師,在他們心目中,只是爸爸、媽媽!只聽他們的老師話!  發表於 12-6-17 00:47
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

一言蔽之, 不足夠顯示兩者有明顯關係law