用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 12年9月..入讀基華小一家長入來傾下.認識下大家呀..^^ ...
樓主: pinkyman
go

12年9月..入讀基華小一家長入來傾下.認識下大家呀..^^  

I think they are quite aggressive.
Be prepared la....

pinkyman 發表於 12-7-10 23:10
講到好攪笑,要家長依家開始訓練小朋友,點食飯食多久要半個小時內食晒,要九點半就上床訓等等,不過都係對 ...

基華要求小朋友唔單只成績, 學校都希望小朋友自律 & 能夠自己照顧自己, 唔想小朋友變成港孩.
至於功課多唔多真係好視乎小朋友ge能力, 有d就好快攪掂, 有d就要 2-3個鐘.

HIN2003 發表於 12-7-11 09:36
基華要求小朋友唔單只成績, 學校都希望小朋友自律 & 能夠自己照顧自己, 唔想小朋友變成港孩.
至於功課多唔 ...

Hi 基華家長,英文方面點呀?我見所有通告都用中文,叩門當日 d 小朋友全部講廣東話,小一英語唔係 NET 教?咁語言環境如何?你地有冇加強應對呢?

Pepsik 發表於 12-7-12 09:27
Hi 基華家長,英文方面點呀?我見所有通告都用中文,叩門當日 d 小朋友全部講廣東話,小一英語唔係 NET 教 ...

基華係中文小學, 應該唔會有英文通告.
學校有net, 但初小唔會net 教.

HIN2003 發表於 12-7-12 14:21
基華係中文小學, 應該唔會有英文通告.
學校有net, 但初小唔會net 教.

咁語境唔多理想喎,讀開英普有 NET 的 KG,豈非很浪費?

Pepsik 發表於 12-7-12 14:52
咁語境唔多理想喎,讀開英普有 NET 的 KG,豈非很浪費?

係呀!
點解你唔搵英文小學 OR 直資小學.

HIN2003 發表於 12-7-12 15:00
係呀!
點解你唔搵英文小學 OR 直資小學.

有搵呀,不過唔成功!

Pepsik 發表於 12-7-12 15:07
有搵呀,不過唔成功!

咁大部份津貼小學都係咁.

HIN2003 發表於 12-7-12 15:09
咁大部份津貼小學都係咁.

明白,其實係咪教育局規定?咁點解聽講 DPS 係用英語教學?全港得佢一間係咁,還是傳聞有錯?

Pepsik 發表於 12-7-12 15:12
明白,其實係咪教育局規定?咁點解聽講 DPS 係用英語教學?全港得佢一間係咁,還是傳聞有錯? ...

中文小學只有英文堂用英文好正常.

回覆:Pepsik 的帖子

係呀,九成官津都係中文小學,應該係政府規定的。只有少數有歷史背景的官津可以維持英文小學,DPS 和 Maryknoll 便是例子。所以其他有名小學想保持英小的便變哂私小直資。

回覆:12年9月..入讀基華小一家長入來傾下.認識下大家呀..^^

小兒將升K3, 開始煩緊搵學校。你們去完家長會真的覺得學校是戰鬥格嗎?我是在Net41的,但仔仔不太專注,又抗拒抄寫。就算有運抽到LS都讀唔到。有諗過搵D IB活動敎學的學校,但老師說他既不主動又沒有leadership skill, 讀IB學校都辛苦。死啦,咁即係traditional同活動教學都唔適合?老師叫我找些二線學校會好些,所以考慮緊基華。但原來都是戰鬥格。我不是心頭高的人,只是想在區內找間合適的小學,點解都咁難?

Hi ! 我仔仔都入左基華,叫Jasper, 藍組。但好似暫時全部都係男仔多,我都係錯過左4/7家長會,有d咩希望可以得到你地幫忙!

JasperYuki 發表於 12-7-12 22:02
Hi ! 我仔仔都入左基華,叫Jasper, 藍組。但好似暫時全部都係男仔多,我都係錯過左4/7家長會,有d咩希望可 ...

無錯, 校長都講年年都係仔多, 仔 2/3 , 女 1/3.

2lovelykids 發表於 12-7-12 19:36
係呀,九成官津都係中文小學,應該係政府規定的。只有少數有歷史背景的官津可以維持英文小學,DPS 和 Maryk ...

政府真倒退,一時又話要邁向國際!

大家好!我仔正正都是紅組。我地架校車要6:30上車,查實由家企去学校半小時就得喇!都唔知点解要咁早...

我小朋友係黃組呀.
之前買左書啦,我都有睇過d書,我應為都偏淺,因為k3都係讀緊呢d野.
至於佢話會教phonics ,其實早在k2已經學左喇,都唔見有咩特別.
數仲死,仲學5同10既組合,唉~~~~
上星期打去幫個仔報暑期數學補習班,間補習社都有好多基華既同學仔,我問職員基華既數深唔深,佢話唔會好深,一般津貼學校既程度囉.
好慶幸小兒讀左一間好好既KG,比到好好既學習環境佢,因為在小兒k3已經每星期有中英文默書,所以我一d都唔擔心會跟唔到
但我都知道即使基礎打好,但仍要加倍努力,希望大家都一齊加油呀!!

回覆:good88 的帖子

你住邊呀'要噤早

回覆:12年9月..入讀基華小一家長入來傾下.認識下大家呀..^^

噤我覺得基華又唔係一間國際學校用中文都好正常呀'

回復 mrsleung0716 的帖子

Hi 妳好!請問PM 我介紹妳讀個間補習社呢?謝謝!