用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點 解 D 雙 非 考 小 一 可 以 咁 好 彩
go

點 解 D 雙 非 考 小 一 可 以 咁 好 彩 [複製鏈接]

原來那些雙非,單非跨境學童,係唔駛香港地址,

都可以抽其中3區,好似係北區, 元朗, 同埋唔知邊區.
佢地唔駛借地址,又冇在香港讀過幼稚園都可以抽

只要有出世紙就可以

而且重唔係最後一輪先派俾佢地?

他們的父母大部份都對香港毫無貢獻,就可以派到北區益佢地?

反而北區住的香港家庭小朋友就派到老連咁遠地區

他們幾萬蚊一個深圳戶籍,就可享有香港無限量既褔利

現在爭小一,然後爭中學,到大學,最後同大家爭工作

0    0    0    0

引用:原來那些雙非,單非跨境學童,係唔駛香港地

原帖由 matsushima 於 12-06-14 發表
原來那些雙非,單非跨境學童,係唔駛香港地址, 都可以抽其中3區,好似係北區, 元朗, 同埋唔知邊區.
佢地唔 ...

呢個問題只可以話~"多得咁能幹既政府lor" 咁多年...佢地係香港既出生率不斷上升, 係可以用[可怕]黎形容, 記得好似當日侯任特首辯論, 呀何生問唐唐 "其實點解咁多年您都唔發覺呢個問題已去到咁嚴重? 究竟您有冇返工? 定係掛住坐係sofa揸住柸紅油望住天花板發白日夢?"

SCKnight    發表於 12-6-15 09:30
ponysee  :  發表於 12-6-15 02:05
edgarho    發表於 12-6-14 14:08
ANNAFRIEND    發表於 12-6-14 10:41

matsushima 發表於 12-6-14 10:21
原來那些雙非,單非跨境學童,係唔駛香港地址, 都可以抽其中3區,好似係北區, 元朗, 同埋唔知邊區.
佢地唔 ...

鬼叫我地有個o甘o既政府, 梁振英上場還好, 再之後出生的嬰兒會少好多. 如果係唐豬, 香港媽媽會陷入永無止境的爭產檢,床位. 小朋友就幼兒園, 幼稚園, 小學, 中學, 大學..............................甚至工作.

星期日上水好似會有相關既示威遊行呀.

老實講,我真係好希望梁生上台可以幫我地徹底鏟除呢班雙非,我個雙非同事(專材)仲成日話大陸點好點好,我心唸,既然咁好點解唔留係果度發展,要過黎呢個豆潤咁大的地方爭飯食,真係氣頂

MAYANGUSPO  咪係~仲成日話我地歧視佢地, 咁唔想被人歧視咪唔好黎lor!!!  發表於 12-6-14 11:09

吾好彩點做到雙非....

霖霖B媽咪    發表於 12-6-14 14:31
Lilypie Expecting a baby Ticker

有教育及醫療這兩樣,已足夠駛十幾萬買個位做雙飛啦

仲有某D政棍仲幫住個D雙非, 爭權益.

回復 lovegirlslove 的帖子

政棍幫他們係想出名,唯恐天下不亂,所以我唔係選民,唔想同政治有任何啦楞!

香港人自己都就黎淪陷, 自身難保, 唔該幫左D本土香港人先la, 咁得閒...起碼會有回報, 投番您神聖既一票

可以搵立法會議員傾下,搵個上水區派吾番上水的 case ,申請法援(要本身無乜錢)進行司法覆核,看看政府(教育局)有否行政失當,應派左有香港地址的學生,才到沒有香港地址的學生。

成班|#+}+%,煌蟲,睇見就火滾!滾開啦,你班友上電影時仲理直壯話大家係同胞,唔應discriminate !討厭!

根本成個教育制度都好有問題,學周星星所謂高官,嘿官wo

基本上,就唔應該有跨境上學這政策,教育局常說要以學生為本,要學生長途跋涉上學,就是不顧學童的安全,xyzzzzzzz

學生有居留權時,其父母亦要有居留權才可選擇官校

回復 matsushima 的帖子

其實你都可以學佢D一樣,法律面前人人平等,點解你唔做?

回復 GQQ882000 的帖子

我個女是上水80區,北區校網包括80,81,83.

以我知是國內地址可以報北區所有校網,另好似元朗區,大埔同沙田唔肯定,但相信都係所有校網.

第一輪:我可以報任何校網.而國內地址可報任何校網

第二輪:我只可報80區的.而國內地址可報北區及元朗任何校網,大埔等等我唔肯定當唔計.

問題係,如果我第一輪唔報80區的,第二輪亦要選80區,則兩輪申請表上填的首志願會不同,參觀過北區多間想叩門的學校都私下表明,如果兩次的首志願不是本校,校長多數唔會考慮.結果係,為了兩輪首志願一樣,兩輪都必須是80區.

我都想兩輪都可以任我選,只有北區80+81+83都好.

但跨境學童兩輪都可以多過一個區內的任何校網任選,選擇多,又可以為日後叩門作安排.

請問各位我的說法是否有錯,請指正,但如果是事實,則對香港學童非常不公平,只可在自己單一個校網內抽.想避開跨境學童去第二個區都唔得.

‹ 上一主題|下一主題