用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 調節心情, 接受現實.但...
樓主: jojoplanet
go

調節心情, 接受現實.但...  

jojoplanet 的帖子

其實我的心情真係好亂

醒目開學勳章

引用:我想問...可唔可以重讀多一年k3..下年再抽

原帖由 lhca2 於 12-06-14 發表
我想問...可唔可以重讀多一年k3..下年再抽多次呢?
當然唔得啦!
咁唔公道,咪好著數!
有出世紙號碼無得偷雞架,面對現實啦!

引用:Quote:2隻臭豬+發表於+12-6-14+11:50+回復+

原帖由 bobo2001 於 12-06-14 發表
非常同意.
同你一樣, 5年前都係派唔到第一志願, 去左間二線小學, (我都係無叩過門, 照讀) 因為我真係唔想 ...

引用:Quote:2隻臭豬+發表於+12-6-14+11:50+回復+

原帖由 bobo2001 於 12-06-14 發表
非常同意.
同你一樣, 5年前都係派唔到第一志願, 去左間二線小學, (我都係無叩過門, 照讀) 因為我真係唔想 ...
Agree, 入咗二線學校並唔係世界末日!

bobo2001 發表於 12-6-14 18:10
非常同意.
  條條大路通羅馬,大家加油!

ballbeef 發表於 12-6-14 16:04
回復 yuengooluk 的帖子

係架....我剛剛先收到阿仔in個間直資打黎話取錄我個仔,當日阿仔2nd-in完連waiting ...

Which school?

回覆:mmami 的帖子

培僑

回覆:調節心情, 接受現實.但...

見咁多媽媽分享 我都想分享下!
我仔仔派到去第十一志願 學校全部高班都入晒第一志願(甲部或乙部)得我哋咁黑仔 入左間無咩人讀 無咩人識 都唔知好唔好嘅學校 上個星期我都好唔開心 接受唔到個結果 個個鄧我唔抵 因為本身阿仔讀書好叻 叩左四間門 星期二就見左兩間 失敗左 喊左幾日 訓唔到 食唔到 仲要係阿仔面前扮無嘢 唔想影響佢心情 都唔夠膽話俾人知派左邊間 註冊留位即走 校服書簿都無買
到星期五晚 出席佢小學嘅家長簡介會 初初都好不安 聽左校長講45分鐘 個心開始定返啲 原來唔係我諗嘅差到一定要轉校
返屋企同阿仔講星期六要去見第三間 本來有人事可以幫下口 有啲機會 點知阿仔竟然喊住話唔想去見 佢淨係鍾意原派小學 就算面試成功都唔會去讀
然後 爸爸就話不如算啦! 我就即刻俾阿仔點醒左 改變晒我嘅諗法同心情 既然去聽過校長講嘢又不至於太差 而阿仔又鍾意就由佢啦!可能我同佢都會開心舒服啲 無咁大功課壓力 最多讀左一年發覺好唔掂再轉校
所以由果晚開始 我完全放低晒件事lu 就算收到電話要去面試都當玩下啦 唔再諗會叩門成功喇 疊埋心水等阿仔喺度讀得開開心心 今個星期我成個人都輕鬆晒 開心返!
竟然俾阿仔改變左我 我都覺得依個係天意 算吧!
希望其他媽媽都要加油 開開心心陪小朋友迎接新階段!

我想問...可唔可以重讀多一年k3..下年再抽

原帖由 lhca2 於 12-06-14 發表
我想問...可唔可以重讀多一年k3..下年再抽多次呢?
咁應該冇咗適齡入學嗰個分。可讀一年,下年插班。

jojoplanet 的帖子

如果比我唔答佢

Quote:jojoplanet+發表於+12-6-14+09:53+我

原帖由 happykeikei 於 12-06-14 發表
有, 真係喊得出!  叩門又冇消息, 我再怪我自己!晚晚發夢見到自己搵學校, 好慘. ...
真係同你地—樣,想哭出来,叩門又無消息,個人down,有時真係覚得人哋派到第一志願,好叻咩,係好運,不-是有實力,而自己叩門入到学校先勁,有實力,

tanoshi127 發表於 12-6-14 21:13
如果比我唔答佢
我都開始接受咗呢個事實過左3/7全部己定案我就會同個仔去學校附近行下。

maggieddie 發表於 12-6-14 20:00
我仔仔派到去第十一志願 學校全部高班都入晒第一志願(甲部或乙部)得我哋 ...
今年既事?

引用:見咁多媽媽分享+我都想分享下! 我仔仔派到

原帖由 maggieddie 於 12-06-14 發表
我仔仔派到去第十一志願 學校全部高班都入晒第一志願(甲部或乙部)得我哋 ...
你好叻!真係要學下放手,可能會好d!

如要問侯補位 , 是否過了7月3才開始打電話

小露比* 發表於 12-6-14 21:43
如要問侯補位 , 是否過了7月3才開始打電話
上次我去in個校長話過左3/7一般都定曬好少有位架啦

jojoplanet 發表於 12-6-14 21:50
上次我去in個校長話過左3/7一般都定曬好少有位架啦
咁即係而家要不停打去問嗎 ?

引用:Quote:maggieddie+發表於+12-6-14+20:00+見

原帖由 jojoplanet 於 12-06-14 發表
今年既事?
當然!就係今個月嘅事!上星期我喺屋企又喊 喺公司又喊 喺電話又喊!今個星期放低左 笑得出lu~

ILOVEBEAN    發表於 12-6-15 13:08

引用:Quote:原帖由+maggieddie+於+12-06-14+發表

原帖由 JJ2005 於 12-06-14 發表
你好叻!真係要學下放手,可能會好d!
我阿仔仲叻 佢嘅一番說話令我諗通晒!