用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 2013/2014 小二揮手 / 交流區
樓主: Janellemama
go

2013/2014 小二揮手 / 交流區   [複製鏈接]

引用:回復+Janellemama+的帖子 哦..+原來大家唔

原帖由 marvinliu 於 12-08-15 發表
回復 Janellemama 的帖子

哦.. 原來大家唔差太遠. 我驚佢唔識睇題目之後跟唔上.
我也放心咗D...大家差不多,他也是好快唔記得D字,只好慢慢來囉,大家一起努力吧

Janellemama  大家一齊努力  發表於 12-8-17 10:04

xtinawong 發表於 12-8-16 14:20
你好, 我個囡都係讀1B班, 佢d中文好差, 好擔心!

我個女d中文都唔係幾好,慢慢教囉,小一唧,唔好咁大壓力

各位好!小兒都係讀1D班.呢到真係好多B班同D班同學仔! 多多指教!

仲有時間教睇題目,因為上學期老師會讀題目.

好多謝大家分享!上次聽不清楚,有沒有人知道每年有幾次考試,及何時有dictation(中、英)?dictation 有幾密?我又想keep一些阿囡學緊的課外活動,但又怕佢學術方面攪唔掂。好煩!因有些courses要報了,怎麼辦?

回復 angelacms 的帖子

一年有2次考試,平時默書二至四星期一次加不定期評估,評估範圍不會太多,而且都是剛剛學完的但有時都會中英數三科撞埋同一個星期。但英文科是由拼音教起,所以唔會咁快有默書,之後由拼音默起,所以不用太擔心。

回復 Carolyukk 的帖子

Thank you, Carol!我都唔想咁緊張,我個囡超級神經刀,完全不被大人控制,但佢又不是naughty,只是只作佢想的,no mood可以交白卷都敢死。遲d1B的同學就知!

回復 angelacms 的帖子

係. 咁我個仔又係咁. 佢想就做. 我迫多少少. 佢就咩都話唔識.
我都唔明. 男仔點可以咁架...

25號有咩方法大家可以認識下. 我個仔叫marvin. 見到佢名既家長就係我啦.
marvin 應該唔會同名掛

你地買左書末?原來學校買書係上午,家長會係下午,。
[url=]www.youngnutrition.net[/url]

你地收到校車証未?
[url=]www.youngnutrition.net[/url]

死火!上午有class,不能買書,可能要自己去書局買。係呢!校巴未通知我們上車時間及比車證。又有颱風可能星期六大風大雨!

回復 marvinliu 的帖子

我個女叫Janelle呀,到時相認丫各位

So I think I will buy at bookshop

我都去左書店買. 不過話中文書到開學都未有wor.
另外如果打風唔知有無改期呢?

marvinliu 發表於 12-8-22 08:41
我都去左書店買. 不過話中文書到開學都未有wor.
另外如果打風唔知有無改期呢? ...

打風的話就實改期,到時要睇學校網頁有冇通知
希望唔好打嚟香港啦,吹去大海度咪好囉,我地星期日去澳門呀

我翻買左書,不過見英文多phonics, 冇咩教學書

回復 LittleMiyo 的帖子

英文科好似係學校自己編製,冇用出面嘅教科書

回復 LittleMiyo 的帖子

如果你有去學OXFORD 既 RWI 都係用同一套書.
可以講唔洗比錢去學... 正.

Janellemama  係呀! 要成$300 1堂  發表於 12-8-24 14:11

25號跟本無機會和大家相應下tim...
要到下個星期一. 下個星期我都會自己送佢反學.
有機會見面再交流下啦...

回復 marvinliu 的帖子

唔知學校會唔會有觀課日呢? 有就有機會可以再見喇

學校無觀課,但9月尾又有小一家長分享會,到時可以再見!呀,返工的家長們看看要否安排一下時間,好似係晚上6時半開始。
還有,10月的運動會和秋季旅行,運動會有親子比賽,但當然只是自願出席;而秋季旅行會問你會否做義工家長。
‹ 上一主題|下一主題