用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 2013/2014 小二揮手 / 交流區
樓主: Janellemama
go

2013/2014 小二揮手 / 交流區   [複製鏈接]

LittleMiyo 發表於 12-7-27 10:56
大家有冇買lunch 用既 餐塑 ?

我冇買
我係用包便當嘅大手巾當枱墊用,食完飯就用嚟包住d污糟餐具,每日清洗,又輕又方便,係以前譚校長教嘅

請問會幾時訂飯呢?反正食學校飯盒,即只需包用過盒具,用花花紗巾,應該夠用吧! 我估!哈哈!

angelacms 發表於 12-7-27 11:56
請問會幾時訂飯呢?反正食學校飯盒,即只需包用過盒具,用花花紗巾,應該夠用吧! 我估!哈哈! ...
用便當巾係貪佢夠大,可以幅蓋大半個枱面當枱墊用,又可以摺得埋,容易攜帶,唔係淨係用嚟包餐具呀

便當巾 where can buy ? thanks
[url=]www.youngnutrition.net[/url]

LittleMiyo 發表於 12-7-28 10:23
便當巾 where can buy ? thanks
我係喺日本Disneyland買嘅,如你有朋友去日本,你可叫佢代買。
另我係市面上都見過有d綿質嘅方巾,用嚟綁頸或紥頭果d,都好合用

回復 LittleMiyo 的帖子

便當巾我去左jusco 荃灣廣場買. 唔記得係$3x定係$2x 啦.

To angelacms: 便當巾好似話要鋪枱面, 所以唔好太細

請問是點樣 ?
[url=]www.youngnutrition.net[/url]

回復 LittleMiyo 的帖子

你click 去睇下 jusco, 係咁上下大細. 不過唔係呢幾隻print. 洗完快乾.

http://www.juscocityhk.com/zh/major/05/minor/0523/subminor/052309.html

回復 marvinliu 的帖子

原來Jusco有得賣,咁就方便好多!!

我地仲未做完d功課....

你指數學???:現在做每日做2版都趕得及9月交,不過我尚未跟她看英文dvd。淡淡定有錢剩

marvinliu 發表於 12-8-2 15:39
我地仲未做完d功課....

我地都未喎!!
d功課唔多,重有成個月,做得哂嘅!!

啱啱睇完學校派位未計2012. 頭5位係 (有可能唔準. 因為d名年年都未必一樣)
可風中學(嗇色園主辦)         120
寶安商會王少清中學                105
荃灣官立中學                        104
保良局李城璧中學                103
荃灣聖芳濟中學                102

多謝分享!我都好好奇今年派得好唔好!當然今年好壞都不代表什麼,最重要我們自己的囝囡有沒有努力!

回復 angelacms 的帖子

我聽聞今年係派得ok既. 知既就update下你地
不過荃灣區好既小學咁多 比較好既中學就少d
第時一定唔夠位. 可能要去第二區. 但係我唔想佢地去咁遠讀書.

想請問你地小朋友識得解題目未? 大仔係數學入面有d字係唔識解. 所以做錯左. 你地之前有無經驗分享下呢?

marvinliu 發表於 12-8-15 08:31
想請問你地小朋友識得解題目未? 大仔係數學入面有d字係唔識解. 所以做錯左. 你地之前有無經驗分享下呢? ...
我個女都唔係好識咋,而家我係叫佢讀題目,有唔識嘅字就教佢,如果佢唔明條題目講乜,我就解比佢聽,相信做得多佢會識做

回復 Janellemama 的帖子

哦.. 原來大家唔差太遠. 我驚佢唔識睇題目之後跟唔上.
我都係教佢做. 不過佢轉頭又唔記得個字.
上堂就靠佢自己啦.

你好, 我個囡都係讀1B班, 佢d中文好差, 好擔心!

引用:Quote:marvinliu+發表於+12-8-15+08:31+想

原帖由 Janellemama 於 12-08-15 發表
我個女都唔係好識咋,而家我係叫佢讀題目,有唔識嘅字就教佢,如果佢唔明條題目講乜,我就解比佢聽,相信做 ...
我仔仔都係唔太識,我也是用你的方法教,慢慢教囉

‹ 上一主題|下一主題