用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

P.1 / 2012

我囡囡決定入讀真光小一, 有無同學仔可以一齊分享下

你好,我囡囡都會
大家會係同學仔了

each level only 2 classes. it is so Good for the teachers to recognise every student.

咦! 都唔係好多同學仔報到, 莫非仲係15/16??
你地點解會拺真光

say hi

大家好~我女都係9月入讀真光

大家好,小女今年會入讀小一
記得26/6去註冊!

醒目開學勳章

hi,
我女都是九月入讀p1.

等我做個小總結,之後有人加入/退出,請更改...
uday
tinachane
iriskwokmama
福媽
princess_kiki27
ms.bead
ymon

支持

26/6 我會帶同小女去度身拎校服,最開心就是見

到囡囡即將為小學生。眨眼已大個女lar

為了更了解課程,所以打了去學校問關於英文事宜
Net teacher - Mr Paul 唔係長駐係學校,只係一星期幾日先係到, 而家仲請緊外藉老師
我而家怕學校轉英文小學剛起步, 好多方面未必如我所想好

如有不對, 請更正

我個女都是今年入學, 由於有幾個offer所以之前都15/16, 但在最近一次簡介會後, 我有了決定------>選九真 !

uday 家長你好, 我都很明白你的心情, 但大家都要對學校有信心, 學校轉英文是剛起步, 但學校不是剛起步(即不是新校), 今年已是140年 (資料來源: 剛收到的通告), 所以應該有經驗或可做到 !

另外, 你話 " Mr. Paul 唔係長駐係學校,只係一星期幾日先係到, 而家仲請緊外藉老師" , 這件事我的看法是, 我都想net teacher 每天駐場, 但我對 local teacher 很有信心, 因為上次簡介會有一位女英文老師介紹她們會如何推行英文, 我覺得她們的方向, 計劃, 理念很實際, 加上你話學校請緊外藉老師, 所以可能短時間末能達你所想, 但日後應做到!

p.s. 九真比我感覺很好, 老師/校長都很有heart想去做好這間學校, 希望我沒有選擇錯 !

無人回應或或更正, 大家一早知道??
如果係我真係要諗清楚下星期是否註冊

其實好多LOCAL TEACHER既英文都好好,我無擔心
由中文小學轉做英文小學,一定有佢既實力

Thanks Noknok323 and Princess_kiki27

大家買校服會各二套還是sport 2套 & dress 1件

建議買兩套標準校服及兩套運動服, 標準校服可買大兩個SIZE (因為連埋放裙腳, 長度一般足夠去到三年級), 運動服可買大一個SIZE (因為太大會形響小朋友做運動)。

回復 kochiman2004 的帖子

Thanks kochiman

買大2個size會唔會太大件呀??
想問下一個星期有幾多堂運動堂?