用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛見完基灣(Aldrich bay),感覺係....
go

剛見完基灣(Aldrich bay),感覺係....

基本上,學校似係搵佢想要的家長多於想搵合適的小朋友。大人同小朋友分開見,副校同主任係咁捽住問家長好多問題,小朋友就只係花左1小時做中英數paper,聽落唔算深

其實叻的小朋友多的是, 在叩門階段校方可以選擇的話, 當然希望家長與校方有共同理念吧. 講真, 任何校方都唔想收d 持"等學校教"心態的家長的小朋友.

咁我哋要返工的家長咪好慘,又無太多時間去教,敉育局又提倡愉快學習....... 唉!!! 真係慘!!!

alicec0117 發表於 12-6-13 14:54
咁我哋要返工的家長咪好慘,又無太多時間去教,敉育局又提倡愉快學習....... 唉!!! 真係慘!!! ...

唔好怪我多事, 入得哩間出名"谷"小朋友o既學校, 你都唔好唸住小朋友會愉快學習

evaken    發表於 12-6-15 17:01

何時知道叩門結果?

alicec0117 發表於 12-6-13 14:54
咁我哋要返工的家長咪好慘,又無太多時間去教,敉育局又提倡愉快學習....... 唉!!! 真係慘!!! ...
要返工的父母, 不等於教不到小朋友. 是教他們, 不是幫他們做, 所以不是計較在子女身邊時間長短, 是quality, 不是quantity.  上次看完6月2日d youtube video, 訪問家長放榜感受. 有個公公說個孫中了第一志願, 但父母均住在內地, 記者問咁是否他負責在港教個孫, 阿公話: "我唔識教, 等學校教."

叩門的, 努力啊.

我小朋友係呢間到讀... 在我個人而言... 呢間係好學校.. 我仔熱愛返學... 每朝六點自己起身(仲早過我)... 每朝九點自覺地去瞓... 病左返唔到學係會喊...

我小朋友係呢間到讀... 在我個人而言... 呢間係好學校.. 我仔熱愛返學... 每朝六點自己起身(仲早過我)... 每朝九點自覺地去瞓... 病左返唔到學係會喊...

leoofhk 發表於 12-6-13 13:32
基本上,學校似係搵佢想要的家長多於想搵合適的小朋友。大人同小朋友分開見,副校同主任係咁捽住問家長好多 ...

其實,打從幼稚園開始,好多名幼根本係揀家長,不過好多家長成日以為揀細路之嘛。去到小學,好多都係揀家長。所以早前有人話大抽獎唔公平,有點可笑,唔通轉返全部入學測驗學校自決又會公平咩,咪又係揀家長。 :)
認識中有個小朋友係A仔,但由於父母都係高薪專業人士,所以某名幼都照收。

小朋友係A仔,, what is A仔?

回覆:剛見完基灣(Aldrich bay),感覺係....

自閉症 autistic

回復 lojo11 的帖子

真的做得很好, 想請教是學校培訓出來的或是您的功勞呢? 平時是怎樣訓練孩子? 因為我的女兒9月會入學.

謝謝

回復 natalie-mama 的帖子

我覺得每個小朋友適應力都好強, 去到新環境, 佢地自有一套方式去融入環境. 我仔係獨仔... 返學有同學同佢玩, 比起在幼稚園時, 老師成日睇住佢地, 到小學, 小息午息可以自己決定玩咩而老師又唔會睇實, 佢係好開心的...

我無做過d咩去令佢愛上學... 我相信學校比左一個好的環境給小朋友, 令佢地每日返學都好開心...  

希望你小朋友會好快適應小一生活...

多謝您的寶貴意見, 希望能在學校見到這位哥哥.

醒目開學勳章

如果小朋友平時係訓練有數.入到谷學校都應付到
如果格梗入左.小朋友又辛苦.大人都辛苦.小朋友都未必開心.揀一間.平平穩穩既學校就算

有無人知幾時出結果呀?

有無人知呀?請回答下啦!

東區家長回答啦!

回復 wanching0709 的帖子

唔好意思, 我並唔係今年叩門家長... 根據我上年經驗, 當日學校好清楚講比家長聽, 會係邊一日通知叩門成功的學生家長... 如果你唔清楚, 可打去校務處問下...