用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會嘉靈學校 有無人知深水埗寶血會嘉靈學校好唔好?? ...
go

有無人知深水埗寶血會嘉靈學校好唔好?? [複製鏈接]

有無人知深水埗寶血會嘉靈學校好唔好??

3    0    0    0

band1名校,恭喜!

嘉靈舊校舍位於舊元洲邨,是一間非常受歡迎、校風良好的學校。搬到現址後變得低調。
http://www.kalingpb.edu.hk/data-2.html

10/11年度升中有40%Band1率,是非常理想的成績,相當好的選澤。
http://www.kalingpb.edu.hk/data-6.html

回覆:有無人知深水埗寶血會嘉靈學校好唔好??

請問有人收到消息嗎?我沒有收到

昨天收到通知,今日註冊
但見好多網頁都無提及呢間學校,所以唔知好唔好,
如果真係band1,咁就放心晒

今日註冊,一至六年級都用普教中

我儿子也是读这个学校。我也很想知道这学校的情况。有知道的朋友请多指点一下~~

我對這個話題超有興趣,因為我老公是舊生,阿仔將來報讀機會大增。但問老公,佢只係話當年間學校在樓下,所以阿媽幫佢揀,佢不知道好不好,至於舊同學,就band 1至band 5中學都有派到。加上過左咁多年,佢連宜家搬左都唔知,更加唔知有無變化。
咁到底我應唔應該為父親係舊生果10分(仔仔係我地第一個小朋友,本來只有5分),幫阿仔跨區報嘉靈呢?

回復 grass0720 的帖子

本人囡囡現正就讀寶血會嘉靈學校,這間學校有分精英班和普通班,囡囡今年升5年級,讀了4年,我只可以說越來越不喜歡這間學校,因為學校的資源只著重在精英班,我囡囡讀的是普通班(不過不要誤會因為這樣,所有我不喜歡這間學校)。囡囡2年級時,我的鄰居已提醒我要催谷囡囡的成績(她的囡囡是讀精英班的),她說她囡囡的班主任告訴她,要keep住囡囡的成績,因而在這間學校如果入不到精英班,便等於沒有讀書,起初我也不相信,但今年初我囡囡補習社的補習老師也告訴我,因為我囡囡讀的不是精英班,所以功課比較少,補習老師自己會多給點功課讓我囡囡做,也叫我要自行買多些習作給囡囡自行練習,否則會應付不了考試。而我自己親身感受到普通班的老師是hea住教,4年來囡囡的班主任全部都是愛理不理的作風,我平日都不是事無大小找老師的家長,但難得有家長日派成績表,當然想知道多點囡囡在學校的情況,可是老師只是問一句答一句,還一副不耐煩的樣子。現在我只能依靠補習社...
(這些全都是個人親身感受,給妳作個參考,當年我選這間學校,是因為99替我照顧囡囡的,她說這間方便她攞飯給囡囡做午餐,所以我才沒有詳細搜尋這間學校的資料,不過我決定不讓細囝入讀這間學校)

rainbowcov  設有精英班的學校很多時係有這情況。  發表於 14-3-19 11:00

queen7022 發表於 12-7-21 02:32
回復 grass0720 的帖子

本人囡囡現正就讀寶血會嘉靈學校,這間學校有分精英班和普通班,囡囡今年升5年級, ...

唔係咁吖嘛?
我見d人話有成40%入到band1中學喎

今年有約46%入到band 1中學

寶血會嘉靈學校約46%入到band 1中學 :

garyyu 發表於 12-9-13 17:36
寶血會嘉靈學校約46%入到band 1中學 :
成績好好。
http://www.kalingpb.edu.hk/data-6.html

回覆:有無人知深水埗寶血會嘉靈學校好唔好

請問嘉靈和聖方濟愛德是不是差不多?

我本人覺得嘉靈的功課一向都多, 已接觸這校三年多了. 感覺班主任老尤其用心教導及關心學生的. 有時老師比我還更加緊張孩子的成績呢!
不知是否我的孩子比較好彩. 年年都能遇上好的班主任.{:1_1:}  

我都是舊生, 順利囡囡也入讀, 初時好開心, 可惜讀了三年就轉校, 眼見老師和同學仔一個一個咁轉校, 加上新移民也越黎越多, 課程偏淺, 已經唔再係元洲村的嘉靈!

回覆 yamyau 的帖子

我是當年元洲村第一屆,升中試年代都派得好好,當年派長天。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-11-28 01:30
回覆 yamyau 的帖子

我是當年元洲村第一屆,升中試年代都派得好好,當年派長天。 ...
哈哈,原來你是舊生,世界真細小,我住在這學校對面,所以來看看搜集一下情報。

我兒子都是在嘉靈, 已經四年了, 功課量都不是很多,
校內沒有小食部, 不用擔心他會亂買零食,
校內自設飯堂, 令午餐新鮮, 有營養,
老師, 校長有愛心, 有耐性, 遇到小朋友在學校有問題, 會於晚上打給家長了解, 很多時, 在管教方面遇到難題, 我都會向老師請教, 他們都耐心分享和給意見, 這點我非常欣賞,
看兒子每天開開心心上學,  我相信這是一間好學校
所以女兒都亳不考慮跟著哥哥今年九月入學.
‹ 上一主題|下一主題