用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 2013/14 小一入學討論
go

2013/14 小一入學討論

醒目開學勳章

大家好,
我是LMC的家長,小兒今年讀P2,而小女今年會報小一,當然我希望小女可以成功入讀LMC,不過因為LMC越來越多人報讀,雖然有兄弟妹是LMC學生會有優勢,但世事難料....

大家不妨分享討論下!

"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

回覆:2013/14 小一入學討論

我個女而家讀P1,細仔只係14個月大,我都一心諗住佢入到LMC就安樂哂,但我好擔心四年後競爭會非常激烈,唔收都唔知點算,所以有機會我都帶阿仔返學校見下人,見足五年,我諗都有印象分加下啩

白松兄,你阿女來年已經in,有阿哥喺度入到嘅機會都好大,唔駛咁擔心

醒目開學勳章

Manman1010 的帖子

上年有七百多人報LMC。今年我預計可能超過九百人。所以比去年更難入吧!

回覆:Whitepine 的帖子

冇記錯應該係金豬年,出生率好高呀!

醒目開學勳章

回覆:Manman1010 的帖子

係呀!所以會越來越大的競爭!

回復 Whitepine 的帖子

我地呢屆係九百幾接近一千人, 已經算係易考的一間直資了, 今年多左幼稚園安排參觀LMC, 認識多左, 直資學位又咁矜貴, 相信未來幾年全港直資戰況會更激烈.

我仔仲要等4年,點算

回復 Manman1010 的帖子

到時LMC 可能同 TSL 齊名.

醒目開學勳章

到時LMC可能比TSL更出名呢!!

knt20022002  I agree....  發表於 12-7-4 14:53

OMG

醒目開學勳章

Manman1010 的帖子

上次考LMC是3年前,我想知近幾年面試有無改變?

好緊張好緊張....囡囡今年k3 la......我都好想入呢間.......

我都好緊張呀~唔知今年面試會唔會難咗

Hi,
What do you feel about this school? Could you please tell me when do they accept application for school year 13-14?
Thanks a lot.

Whitepine 發表於 12-6-14 13:48
到時LMC可能比TSL更出名呢!!

agree agree

I just want to know more about the difference between  TSL and LMC?

醒目開學勳章

education222 發表於 12-6-19 13:54

Hi,

Hi education222,

Of course, LMC is great!!. I like this school very much, I would also want my daugther can get in this school too.

According to the last year, the deadline of the application was set on 30 Sept. So, I guess application form will be available online in early of Sept. So, come here often, or go to the LMC website and check it out in Sept.

beauty/beast  thanks so much, let's keep sharing information about LMC  發表於 12-7-7 22:08

醒目開學勳章

P1. application form will be available on 15 July online in LMC website. The deadline for application will be on 29 Sept.

想問知唔知LMC外籍學生同本地學生比例係幾多? 會唔會外藉學生易入過本地生?

有冇人知幾時面試?學校網上話稍後公佈,但一直未有update

謝謝