用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 見到其他家長可以問選邊間學校好D的時候,我 ...
go

見到其他家長可以問選邊間學校好D的時候,我

見到其他家長可以問選邊間學校好D的時候,我

點算好  問既唔表示有兩個offer, 家下天黑但幾粒鐘後就天光,快d去睇下阿仔啦,佢訓訓下笑到流哂口水  發表於 12-6-12 22:39
Anson在2006年1月29日出世!

回覆:見到其他家長可以問選邊間學校好D的時候,我

心裡好難過,點解我咁唔好彩~~~

其實我今日係度諗,點解我咁黑仔…
公司今日抽籤請下午茶,2X人抽一個出來都中…
派位抽獎又唔我中…

網絡上幾多真幾多假無人知,比d信心自己同小朋友,無論讀邊間學校都可以成功!

引用:網絡上幾多真幾多假無人知,比d信心自己同

原帖由 ballbeef 於 12-06-12 發表
網絡上幾多真幾多假無人知,比d信心自己同小朋友,無論讀邊間學校都可以成功!

...
多謝你!

其實未必係好彩,有d人中咗係佢未必揀好熱門嘅學校

CY826 的帖子

好唔開心,  同一間學校面試, 人地有電話,  自己冇,真係心都痛, 我就親手送佢去一間唔好學校。

放鬆d!! 一定有學校欣賞你哋嘅小朋友^^

happykeikei 的帖子

引用:好唔開心,++同一間學校面試,+人地有電話

原帖由 happykeikei 於 12-06-13 發表
好唔開心,  同一間學校面試, 人地有電話,  自己冇,真係心都痛, 我就親手送佢去一間唔好學校。

...
我都有同感。。。。。

引用:嘩,+你咁講間學校的老師同學生真係好hurt,

原帖由 bobo2001 於 12-06-13 發表
嘩, 你咁講間學校的老師同學生真係好hurt, 我相信佢地都有付出努力的, 佢唔係一間唔好的學校, 只係你唔l ...
多謝你

It's okay, the school will be a good school because your child will graduate from there..

bobo2001 發表於 12-6-13 08:32
嘩, 你咁講間學校的老師同學生真係好hurt, 我相信佢地都有付出努力的, 佢唔係一間唔好的學校, 只係你唔l ...

你講得好岩!我去派左果間學校取回註冊證時,該校校長竟然特登出現,同我傾左幾句,好 humble,好有 heart!職員個個都有禮,即使我冇選擇佢,佢地都好 nice,果刻我覺得,就算阿仔讀呢間都冇壞,但人始終都係隨波逐流……所以還是要為叩門作戰。

回想起上年考直資名校所受到那種氣焰,真不可同日而語,我希望 d 冷門學校繼續努力!爭氣!

AliceTsang 發表於 12-6-12 22:28
心裡好難過,點解我咁唔好彩~~~
與其諗點解我咁黑仔,不如積極同小朋友一齊面對!你小朋友須要你架!

我識一個好叻嘅小朋友,游水、捉棋、數學攞好多獎,但係派位滑鐵盧。扣門扣到今日仲未有消息,佢父母都冇呻過一句,祇係繼續默默耕耘。今朝仲幫佢撲學校。我好佩服佢地,亦束心祝福佢地一家人!

呢個星期終於過去,依然係一無所有!

回覆:AliceTsang 的帖子

其實佢地好多話揀A好or揀B好,呢d好多時都係假設性問題,因為有d只係A收咗,唸住去叩B,人地都未收佢,佢就問定人先啫。你有時詳細睇清楚,就知其實佢地正等叩門啫。所以唔好咁灰啦!唔係個個人都揸住幾間好學校係手。

大其實我好明白, 等待架心情, 我好好彩等左2日, 之後再有學校回覆我已經一口拒絕, 絕對不能HOLD住學位, 我同其他媽咪都咁講, 比其他有需要架小朋友. 大家都係家長....

vivifong  要比個LIKE 你! 在顧念自己的小朋友之餘,大家都應該多為他人著想。  發表於 12-6-16 08:19

回復 NICKELTAM 的帖子

騫翁失馬,焉知非福呢?願你跟小朋友用平常心面對,並在這學校裏有所得著。衷心祝福你。。